Korošec Matjaž po Lipovšku novi celjski škof

Tomaž Ranc
13.03.2021 05:45
Celjsko škofijo bo 30. maja prevzel 57-letni profesor in umirjeni biblicist dr. Maksimilijan Matjaž. "Ne sili v ospredje, deluje povezovalno, z močno duhovno poanto," se ga spominja sošolec s fakultete. "Težko bi našli boljšega," meni drugi, mlajši duhovnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Maksimilijan Matjaž, novi celjski škof (na posnetku s Kalvarije), bo pogrešal Maribor. 
Jure Viltužnik, Družina

Papež Frančišek je nedavno za novega celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije, ki je bil doslej profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Po rodu je Korošec, septembra bo dopolnil 58 let. Odločitev je pomembna tudi zato, ker je prejšnji celjski škof Stanislav Lipovšek leta 2018, ko je dopolnil 75 let, skladno z notranjimi pravili Cerkve odstopil, škofija pa je medtem imela le začasnega upravitelja. Odločitev odmeva tudi na Koroškem, Celjskem in prav tako širše. Pričakovanja in cilje, ki si jih zadaja, smo želeli z intervjujem preveriti tudi pri Matjažu, vendar ga je preložil na čas po uradnem nastopu službe.

"Prosil bi vas za razumevanje moje odločitve, da do posvečenja, ko šele uradno nastopim službo, ne dajem nobenih izjav. To je čas, ko moram zaključiti sedanjo službo in se pripraviti na novo, zato je v kontekstu tega novega poslanstva v tem času zame neprimerno dajanje javnih izjav v zvezi s tem. Z velikim veseljem pa bi se pogovarjal z vami o teh in še drugih temah nekje jeseni, ko bodo za menoj prvi meseci nove službe. Poznam in cenim vaše delo in upam, da bi bilo to za vas še izvedljivo," se je na našo prošnjo odzval Matjaž.

"Znanje kar puhti iz njega"

Po mnenju nekaterih poznavalcev je njegovo imenovanje presenečenje, saj je bilo malo tistih, ki so ga omenjali, da bi bil v ožjem krogu kandidatov, predvsem pa so se ljudje spraševali, kdaj bo škof končno imenovan, saj je imela škofija od 2018. le začasnega upravitelja, Roka Metličarja, sicer župnika iz Laškega.

Novi celjski škof je velik poznavalec Svetega pisma, v prostem času pa rekreativni športnik. 
Jure Viltužnik, Družina

"Milan je moj sošolec, moder, preudaren in umirjen, ki pa kar izžareva poslanstvo, ko razlaga in predava Sveto pismo. Deluje povezovalno, ne sili v ospredje, iz ozadja pa odločno in z močno duhovno poanto oznanja evangelij," novega škofa opisuje sošolec s Teološke fakultete Marjan Plohl, duhovnik iz avstrijske Koroške. Spominja se tudi njune skupne poti na Remšnik v prostem času, dolga leta pa je Matjaž vodil romanja v Izrael, Sirijo, Jordanijo, Egipt, Turčijo ... "Rad je imel sprehode v naravo, planine, v gozdovih je iskal mir," pravi Plohl. Iz Mežice je šel pogosto tudi na Peco.

"Kot profesor je zelo strokoven, ima ogromno znanja, ki kar puhti iz njega. Ni profesor, ki bi o čem samo govoril, ampak tisto, kar govori, tudi s srcem živi. Mi se pripravljamo na to, da bo župnikov vedno manj, pripravljajo se izhodišča in on je v te stvari tudi dejansko vpet oziroma je celo vodil to skupino, tako da ga na strateškem področju za prihodnost, mislim, ni boljšega. Tudi kot duhovnika me je hitro sprejel kot sobrata, hitro sva se začela družiti, skupaj se ukvarjava s športom, igrala sva tenis, skvoš ... Teče, kolesari, in čeprav sem precej mlajši, ima veliko več kondicije kot jaz," pa ga opiše Robi Sekavčnik, profesor na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru in župnik v Jakobskem Dolu. Matjaž ima na Cobissu bogato zbirko avtorskih strokovnih člankov z več sto zadetki, je tudi prevajalec, pripravil je posebno spletno stran, ki se ukvarja z vprašanji Svetega pisma eksegeza.net.

Od Koroške do Rima in Jeruzalema

Matjaž je bil rojen v Črni na Koroškem, nato je živel v Mežici in na Prevaljah, kjer je po posvetitvi v Mariboru leta 1989 postal novomašnik, potem pa je začel kot kaplan v Zrečah. Srednjo ekonomsko šolo je obiskoval v Slovenj Gradcu, filozofsko-teološki študij na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato je študiral v Rimu in dosegel magisterij iz bibličnih ved ter doktorat iz biblične teologije, pa tudi v Jeruzalemu (svetopisemska arheologija). Od leta 1998 je asistent in od 2001. profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil član duhovniškega sveta mariborske metropolije in od leta 2011 član kolegija svetovalcev. Živi v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta