Le dvakrat letno je dvorec poln življenja

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.11.2018 15:38

Čarobno so znova za 14 dni uredili zapuščeni dvorec v Ravnah v Šoštanju. Po petku bo spet sameval, saj pravega interesa za njegovo oživitev še ni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zavoljo Mateje Kumer ima Šoštanj že četrto leto pravcato adventno pravljico v dvorcu na Ravnah.
Rozmari Petek

Piše se leto 1931. Družina Vošnjak v na novo obnovljenem dvorcu Gutenbuchel gosti prijatelje in pomembneže tistega časa. Šoštanj je bil takrat opisan kot metropola; imel je mogočno usnjarsko industrijo (z lastno elektrarno), železnico, hotel, terme, celo nogometni klub in zelo razvito kulturno dogajanje. Po večerji, servirani v prikupni jedilnici, možje posedejo v salonu. Govorijo o resnih temah, pijejo žgane pijače ...

Že pot do dvorca je pravljična.
Rozmari Petek

Tradicionalne vrtnice

Tokrat, v četrto, so pravljico odlično dopolnili s toplino. In to brez umetnega ogrevanja. Dodali so ji namreč Vošnjakovo kavarno. Preostali del dvorca je vnovič unikatno okrašen z najrazličnejšimi adventnimi motivi, v katere je Ogrizek spretno vpletel tako rdeče čeveljce kot zeljno glavo ali repo. Dobesedno. Vmes so kam poskrili še palčke, kitajski porcelan, korenček, celo kip favna, ki ga je izdelal kipar Ivan Napotnik ... Tradicionalne so, kot vselej, le roza vrtnice v sobi s kaminom.

Adventna pravljica v Šoštanju 
Rozmari Petek

Za vse generacije

"Vesela sem, ko dobimo obisk otrok iz vrtca in šole. Pomembno se mi zdi, da damo zgled že otrokom. Da dobijo občutek za takšno dediščino in, navsezadnje, da se naučijo tudi, kako se obnašati v takšni stavbi," opisuje Mateja Kumer.

Duša razstav Simon Ogrizek se le letos precej mudil na orientu, od tam ideje v stilu kitajskega barvnega preobilja. 
Rozmari Petek
Sneg v dvorcu?
Rozmari Petek
Odsluženi božični okraski in nostalgija 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta