Maske, a ne zaradi korone, ampak zaradi sosežiga v TEŠ

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.10.2020 06:20

Boj Šaleškega Eko gibanja se nadaljuje z jumbo plakatoma z gasilskima maskama in pritožbo oglaševalskemu razsodišču. Veliki obeti od velenjske skupine za sosežig

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakati proti sosežigu v Velenju
Šaleško Eko Gibanje

Pritisk Šaleške doline na sosežig na eni ter na "neSOSežig" na drugi strani niha zdaj na eno, zdaj na drugo stran. Pred časom je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) preko različnih kanalov v javnosti poudarjala prednosti sosežiga. Tako je med drugim dobila besedo na občinskih sejah, ustvarila je novo spletno stran SOEN, kjer poudarja prednosti sosežiga v korist naravi, precej je objavljala v lokalnih medijih.

Trenutno pa je videti, da je tehtnica na strani "nesosežiga". Ne le zato, ker so pred nadomestnimi volitvami v Velenju vsi kandidati bili bolj proti sosežigu kot takemu - Šaleškemu EKO gibanju je v petek uspelo v Šaleški dolini postaviti dva jumbo plakata (eden je usmerjen proti Velenju, drugi proti Šoštanju), ki ljudi nagovarjata proti sosežigu odpadkov v pečeh TEŠ. Denar zanju so zbrali s prispevki članov društva.

Dokazali zavajanje

To niti ni njihov edini dosežek zadnjih dni. Poleti je TEŠ v lokalnem tedniku oglaševal prednosti sosežiga, vendar tekst, ki je bil pisan ravno tako, kot so napisani ostali novinarski članki (s podnaslovi, izpostavljenim poudarkom in podobno, le avtor ni bil naveden), ni bil označen kot plačan oglas. Ko se je v časopisu pojavil še tretji plačani članek z enakimi pomanjkljivostmi, so primer prijavili Slovenskemu oglaševalskemu razsodišču, češ da v vsaj dveh primerih v nasprotju s Slovenskim oglaševalskim kodeksom članka zlorabljata zaskrbljenost bralcev zaradi okolja in zavajata glede potencialnih okoljskih vidikov načrtovanega delovanja, saj navajata zgolj domnevno pozitivne učinke. Sodišče je presodilo, da so očitki Šaleškega EKO gibanja upravičeni.

Svoj kamen v "anti sosežig" mozaiku je dodala tudi velenjska občina, ki je oblikovala delovno skupino za civilni nadzor nad nameravanim sosežigom tako imenovanega goriva SRF. "Namen ustanovitve skupine za civilni nadzor je, da se postavijo strokovna vprašanja, odprejo širše debate in da se kot lokalna skupnost vključimo kot stranka v postopku v projekt in se ne nazadnje tudi opredelimo do njega," pojasnjujejo na Mestni občini Velenje.

Skupina 21 strokovnjakov, dva prihajata iz Šaleškega EKO gibanja, naj bi oblikovala pobude in predloge občini glede zahtevkov v uradnih postopkih, javnih stališčih in razpravah. "Od sodelovanja v tej skupini si obetamo, da bodo naši argumenti v javnosti še bolj slišani," ustanovitev skupine pozdravljajo v EKO gibanju. Dodajajo, da sta njihova strokovnjaka člane že opozorila na pomanjkljivosti in napake, ki jih v postopkih pridobivanja dovoljenj za vzpostavitev sosežiga delajo investitor ter občinski in državni organi. Tako so denimo za prag vplivov na območje določili le meje zemljišč TEŠ, čeprav njegovo delovanje presega celo državne meje.

Ustanovitev velenjske delovne skupine pozdravljajo tudi v TEŠ, "saj se vseskozi zavzemamo za transparentno in vključujočo komunikacijo z lokalnimi skupnostmi," zato so vodstvo skupine že povabili na uvodno srečanje. Na vprašanje, koga konkretno so povabili, pojasnjujejo: "Pobudo smo posredovali Andreji Katič, vodji skupine za civilni nadzor projekta SRF pri Mestni občini Velenje. Ob tem si želimo, da se srečanja s predstavniki TEŠ udeležijo tudi drugi strokovnjaki s področja zdravstva, varstva okolja in termične izrabe, ki so prav tako člani omenjene skupine. Prepričani smo, da lahko zgolj na strokovnih in argumentiranih podlagah pridemo do ustreznih sklepov, ki bodo sprejemljivi tako za lokalno skupnost kot TEŠ. Od vodstva skupine za civilni nadzor projekta smo prejeli pozitiven odgovor. Datum uvodnega srečanja še ni določen."

Čakajo neodvisno revizijo

Drugačen odnos do problematike pa so zavzeli v šoštanjski občini, ki je za občane in za TEŠ najbolj ključna pri postopku. Župan Darko Menih meni, da bo vse pokazala neodvisna revizija, ki jo bodo naročili.

"Žal nam je, da Občina Šoštanj ne zmore zavzeti samostojne in suverene drže ter prisluhniti svojim ljudem in tudi našemu gibanju. Čudimo se podcenjevalnemu, zaničujočemu in odklonilnemu odnosu župana in uprave občine Šoštanj do članov in podpornikov Šaleškega EKO gibanja, njihovega bogatega znanja in izkušenj, s katerimi želijo zgolj preprečiti nadaljnjo degradacijo Šoštanja," komentirajo v EKO gibanju. Ravno zato so se tokrat na župana obrnili z ironičnim pismom, naj vendarle za prag vplivnega območja določijo le dimnik TEŠ in nič drugega. "Če nič resnega ne deluje, smo poskusili še z ironijo," sklenejo v EKO gibanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta