Med trajnostnimi destinacijami sveta

Asja Lednik
04.11.2019 06:06

Seznam izpostavlja destinacije, ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Destinacija Šentjur postaja bolj iskana in konkurenčna za ozaveščenega obiskovalca."
Občina Šentjur

Med sto trajnostnih destinacij sveta se je na konferenci Global Green Destinations Days, ki je bila oktobra na Malem Lošinju, uvrstilo kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma. S širše celjske regije so to Podčetrtek, Rogaška Slatina, Laško, Šentjur in Solčava. Seznam izpostavlja tiste destinacije, ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem. "Prejeti naziv pomeni nagrado za dolgoletno sistematično delo na področju turizma in daje vzpodbudo za nadaljnje delo tako na področju trajnostnega turizma kakor tudi trajnostnega razvoja občine," pravi Simona Dobnik iz občine Rogaška Slatina. Uspeh pripisuje predvsem spremembam v zadnjih letih na področju cestne in turistične infrastrukture.

Rogaška Slatina se ponaša s krožišči.
Občina Rogaška Slatina

Rogaška Slatina je mesto brez semaforjev

"Rogaška Slatina je mesto brez semaforjev. Pomembnejša križišča smo preuredili v krožišča. Velik poudarek je namenjen trajnostni mobilnosti. Zgrajenih je bilo 35 kilometrov kolesarskih poti, urejeno je postajališče za avtodome, uveden je sistem avtomatizirane izposoje navadnih in električnih koles, zgrajeno je bilo centralno otroško igrišče. Prav tako je bil investicijsko preurejen zdraviliški park, ki predstavlja simbol in prepoznavni znak Rogaške Slatine. V tem letu je zaživela nova destinacijska spletna stran, posneta sta bila dva promocijska filma, posodobljena fototeka, prav tako pa se bodo nadaljevali skupni promocijski nastopi na 14 borzah po vsem svetu. Konsistentno se urejajo sprehajalne poti, ki so bile tudi kartirane in digitalizirane," še pove Dobnikova.

Trajnostni razvoj je edina možna pot razvoja turizma

Tudi v občini Šentjur so nad uvrstitvijo na seznam navdušeni, pripisujejo ga prejemu znaka Slovenia Silver Green, ki je bil podlaga za uvrstitev med trajnostne destinacije. Polonca Mastnak s šentjurske občine pravi: "Prejetje naziva pomeni pomembno potrditev, da so dolgoročne razvojne strategije v turizmu, ki jih v navezavi z Razvojno agencijo Kozjansko, lokalnimi skupnostmi in obstoječimi ter potencialnimi ponudniki na področju turizma razvijamo že vrsto let, zasnovane skrbno in s pravilnimi usmeritvami. Seveda je to velika spodbuda in motivacija, da turistično ponudbo še dopolnimo."
Zelena shema slovenskega turizma kot certificiran sistem pri teh prizadevanjih tudi v prihodnje ostaja njihovo ključno in osrednje razvojno ter promocijsko orodje na področju turizma. "Dobitnikom znaka Slovenia Green lahko gost zaupa, saj imajo mednarodno priznano oceno kakovosti in trajnosti, kar pomeni, da destinacija Šentjur postaja bolj iskana in konkurenčna za ozaveščenega obiskovalca," pove Mastnakova. Občina Šentjur je tako morala dokazati in pokazati, da izvaja usmeritve trajnostnega razvoja ne le na področju turizma, ampak tudi preko varovanja neokrnjenega naravnega okolja, projektov za razvoj trajnostnih načinov mobilnosti in prometa, skozi skrb za enakomeren razvoj teritorialno zelo velike in razgibane občine, za ohranjanje in spodbujanje poselitve podeželja.

Hotel Aleksander v Rogaški Slatini
Igor Napast

Uvrstitev med sto najbolj trajnostnih destinacij je nadgradnja

Tudi občina Solčava je že prejemnica srebrnega znaka Slovenia Green za destinacijo Logarska dolina-Solčavsko. Prav tako se ponaša z znakom Slovenia Green Park za krajinski park Logarska dolina. "Uvrstitev med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu pa je nadgradnja in za nas pomeni priznanje, da smo na pravi poti s svojimi prizadevanji za ravnovesje in občutljivo ravnanje z uporabo naravnih virov, v odnosu do gospodarskega, socialnega in kulturnega razvoja. Naziv je za nas dodaten izziv, da Slovenia Green ni le platforma, v katero vnašamo zahtevane podatke, ampak je za prebivalce ter obiskovalce način življenja in preživljanja prostega časa, za turistično gospodarstvo pa način dela zelenega turizma," ocenjuje županja občine Solčava Katarina Prelesnik.

Prelepa Slovenija
Rok Kajzer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta