Na pobudo Celjanke ruskih korenin mednarodni praznični koncert Čajkovskega in Ipavca

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.12.2020 15:00
Ob ideji Inge Ulokine so mednarodni umetniki na daljavo ustvarili praznični koncert, ki je posvečen dvema slovanskima romantikoma, Petru Iljiču Čajkovskemu in Josipu Ipavcu. Prisluhnite mu lahko preko youtuba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznični mednarodni koncert v čast Čajkovskemu in Ipavcu
 
Arhiv Inge Ulokina

"Glasba ne pozna meja. Nas združuje tudi v težjih časih in nam prinaša navdih za prihodnje ustvarjanje," pravi Celjanka ruskih korenin Inga Ulokina, violinistka, koncertna mojstrica Zagrebškega komornega orkestra in avtorica celjskega violinskega tekmovanja mladih violinistov Oscar Rieding, ki je skupaj z mednarodno uveljavljenimi glasbeniki pripravila mednarodni online koncert. "Po izjemno uspešni izvedbi oktobrskega koncerta v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur v okviru festivala Ipavčevi kulturni dnevi se je projekt razširil v online format in združil enajst glasbenikov iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Rusije v velikem prazničnem online koncertu, ki je te dni izšel na youtube kanalu Ruskega centra znanosti in kulture," opisuje Ulokina. "Sodeluje enajst priznanih glasbenikov iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Rusije, ki izvajajo glasbo dveh slovanskih romantikov Petra Iljiča Čajkovskega in Josipa Ipavca. Dve veliki obletnici zaznamujeta ta novoletni čas: v 2020 smo praznovali 180 jubilej ruskega skladatelja P. I. Čajkovskega, leto, ki prihaja, pa bo posvečeno in proglašeno za Ipavčevo leto ob sto letnici njegove smrti," poudarja pobudnica.

Posebna tudi koreografija

"Posebej bi omenila online sodelovanje s primabalerino SNG Maribor Galino Čajka, ki je pripravila posebno novo koreografijo na priznan Sentimentalni valček Petra Iljiča Čajkovskega," dodaja violinistka, ki je plesno koreografijo skupaj s Kristino Golob, profesorico na Konservatoriju za glasbo Maribor, tudi sama spremljala. "Poleg izjemnih izvajalcev, članov Slovenske Filharmonije, SNG Maribor, Zagrebškega komornega orkestra in opernih hiš na Slovaškem in v Rusiji, so v online prazničnem koncert sodelovali tudi izjemno zanimivi govorniki.

Praznični mednarodni koncert v čast Čajkovskemu in Ipavcu
 
Arhiv Inge Ulokina

Med njimi je tudi Denis von Meck, potomec družine Čajkovski in družine von Meck, direktor Mednarodne fundacije Nadezhda von Meck, ki nosi ime dolgoletne mecenke Čajkovskega," izpostavlja Ulokina. "Ruska mecenka Nadezhda von Meck je bila zvesta podpornica dela Čajkovskega in mu je omogočila popolno finančno neodvisnost, tako da se je lahko skladatelj v celoti posvetil le komponiranju. Bila pa sta tudi zelo tesna prijatelja, saj jih je povezovalo večletno dopisovanje; poslala sta si okoli 1700 pisem, ki tvori eno največjih ohranjenih zbirk pisem slavnih oseb na svetu. Posebnost tega prijateljstva je bila tudi ta, da se dopisovalca na izrecno željo mecenke nista nikoli srečala, saj, kot je pisala v pismih skladatelju, je bil za njo tako dragocen in je tako oboževala njegovo glasbo, da bi ji bilo težko se z njim spoznati v živo, tako zelo je bila navdušena nad njegovimi deli."

Zapuščina izjemne vrednosti

Kot dodaja Ulokinova, v Sloveniji v letošnjem letu ni bilo zaznati koncertov, ki bi bili posvečeni Čajkovskemu (tokratni je menda edini), povsem drugače pa je bilo v Rusiji. Bodo pa tudi prihodnje poletje, ko bo Ipavčevo leto, izvedli podoben koncert, ki bo posvečen obema skladateljema. Tokratni koncert so glasbeniki izvedli od podpori Ministrstva za kulturo in Ruskega centra znanosti in kulture. S tem se preko slovenskih meja širi tudi glas Ipavcev, poudarja Ulokina. "Nekateri tuji glasbeniki so se z njegovimi deli prvič srečali ravno preko tega projekta. Zapuščina Ipavcev je izredne umetniške vrednosti, zelo melodična in primerna za širjenje repertoarja glasbenikov," dodaja.

Posnetek, ki je nastal ob podpori Ruskega kulturnega centra in Ipavčevega kulturnega centra Šentjur, je dostopen na povezavi https://m.youtube.com/watch?v=mXSdu9V93fY&feature=youtu.be in si ga bo mogoče ogledati mesec dni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta