Nasprotujejo zasebnemu priključku k prevozniku Petru Pišku na Lopati

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.01.2022 05:50

Društvo za našo vas Lopata se je odzvalo na obljube ministra Vrtovca, dane ob obisku Celja pred dvema mesecema, prepričano je, da bi z njimi pomagali zgolj podjetniku Pišku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Pišek: trenutno večina tovornih vozil uide za njegovim hrbtom, sam pa že leta meni, da bi jih v Sloveniji v malih logističnih centrih morali ujeti čim več.
Rozmari Petek

Dejstvo, da je bil ena od osrednjih tem novembrskih pogovorov infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca in celjskega župana Bojana Šrota avtocestni priključek Lopata, je ponovno predramilo domačine na Lopati, ki so se pred dvema letoma povezali v Društvo za našo vas Lopata. Že takrat so ostro nasprotovali ideji domačina, sicer znanega slovenskega prevoznika Petra Piška, ki je želel ob svojem novem poslovnem objektu postaviti še Mali logistični center (MLC) za okoli 70 tovornjakov. Mnenja do danes niso spremenili. Ravno zato so jih obljube ministra in župana, da bodo v kratkem zadevo s priključkom rešili, in sicer z relativno preprosto in cenovno sprejemljivo rešitvijo (dvema rondojema in 200 metri ceste bi priključek povezali na obstoječi avtocestni priključek), še bolj vznejevoljile.

Kaj so težave

"Zaenkrat ni nikakršnega prostorskega akta za novo priključevanje na Lopati z dvema rondojema in novo cesto. Pobuda Državnega prostorskega načrta (DPN) Mali logistični center Lopata, ki je vsebovala idejo o priključevanju, je še vedno v fazi pobude, ni sklepa o začetku postopka, ni odločbe o izvedeni celoviti presoji vplivov na okolje. O kakšni dinamiki izgradnje priključka Lopata so se pogovarjali? Ker če je podlaga za novi priključek na Lopati omenjeni MLC, ki je v fazi pobude, potem je treba povedati, da so se pogovarjali o privatnem priključku za izvoz tovornjakov. Torej so se vpleteni pogovarjali o financiranju privatnega priključka iz javnih sredstev," opozarjajo člani društva.

Ob tem se sprašujejo, čemu je MO Celje že v enem od preteklih občinskih proračunov (na pobudo KS Ostrožno) rezervirala sredstva za izdelavo dokumentacije in rekonstrukcijo lokalne ceste od nadvoza avtoceste do gasilskega doma na Lopati. "Da bi nekako opravičili gradnjo privatnega priključka za MLC Lopata, vpleteni govorijo, da bi ga v korist naselja dalje speljali po nasipu suhega zadrževalnika Podsevčnica. Vse trditve o predvidenem nadaljevanju ceste po nasipu so laž. Niti v projektu niti v gradbenem dovoljenju za nasip ni bila predvidena cesta. Ideja je zrasla v glavi investitorja MLC Lopata. Pobudniki projekta trdijo tudi, da bo preko drugega izvoza Celje zahod potekal promet intervencijskih vozil na nujni vožnji, kar je, milo rečeno, zavajanje javnosti. Po kateri lokalni cesti, morda mimo Pišek bara, kjer je širine za en tovornjak? Načrte in algoritme ukrepanja ob intervencijah izdelujejo intervencijske službe, ne pa pobudnik ali izdelovalec DPN MLC Lopata. V glavnem gre za izsiljevanje izvoza zaradi širjenja skladiščne in logistične dejavnosti firme Pišek," pravijo člani društva. "Zakaj bi naselje Lopata ali mesto Celje potrebovalo dva izvoza Celje zahod? Zaradi tovornega prometa? Čigavega? Piškovega, ki želi širiti hladilnice in logistiko. Navajajo, da bo izvoz namenjen za lokalni tovorni promet do MLC. Saj ceste, ki si jo želi Pišek, nimajo kam priključiti, razen na njegov MLC," so še direktni v društvu.

Pišek: Bog naj jim pomaga

O kakšnem priključku na Lopati sta se pravzaprav pogovarjala Šrot in Vrtovec in na podlagi česa, katerih študij, so spoznali, da je potreba zanj, smo poizvedovali tudi na infrastrukturnem ministrstvu. Študije, kolikor gre razbrati iz odgovora, ni bilo nobene, obstaja zgolj leta 2018 podpisan sporazum med ministrstvom, Piškom in celjsko občino o izdelavi in sofinanciranju državnega prostorskega načrta za MLC Lopata (poleg občine in Piška gre še za sredstva DARS). "V pobudi niso opredeljeni natančni deleži posameznega investitorja, predvidena je bila naknadna sklenitev sporazuma," pravijo na ministrstvu. Nato so opisali, kateri postopki so medtem stekli, nazadnje pa je Mestna občina Celje na okoljsko ministrstvo posredovala predlog nove, spremenjene pobude za načrtovanje prostorske ureditve državnega pomena v zmanjšanem obsegu, ki vključuje izključno cestne povezave. "Kolikor smo seznanjeni, je vprašanje prostorskega umeščanja še vedno odprto."

Pišek je nova opozorila svojih sosedov, ki so se združili v društvo, komentiral zgolj z besedami: "Bog jim naj pomaga." Na vprašanje, v kateri fazi je gradnja MLC, pa je odvrnil zgolj: "Pridni smo, delamo, plačujemo davke in zaposlujemo ljudi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta