Nekatere občine na Celjskem za občane nabavile zaščitne maske

Gordana Possnig Gordana Possnig
05.04.2020 10:24

Vse mestne občine v Sloveniji sprejele sklep, da bodo prednostno zaščitne maske zagotavljale zdravstvenim in socialnim institucijam ter javnim službam, ki zagotavljajo delovanje kritične infrastrukture.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Ilustracija - Ilustracije - Zdravje - Epidemije - Pandemije - Epidemija - Pandemija - Korona virus - Koronavirus - Covid 19 - bolezen - virusna obolenja - širjenje bolezni - Zaščita - Varnost - Preventiva - Preventivni ukrepi - zaščitna maska - Ilustracija - Tematika - pravilno nameščanje maske - nameščena maska - -
Andrej Petelinsek

Zaščitno masko, ki jo moramo nositi prebivalci Slovenije, ko gremo po nakupih v trgovine in v lekarno, je danes v prosti prodaji praktično nemogoče dobiti. So se pa zato angažirale posamezne občine oziroma občinski štabi in v posameznih občinah nabavili maske, ki jih zdaj občanom delijo preko Civilne zaščite (CZ).
V zreški občini je tamkajšnji občinski štab CZ delil zaščitne maske starejšim nad 70 let, s stalnim prebivališčem v občini. Zadostno število zaščitnih mask so si zagotovili z nakupom in donacijami. Zato lahko po dve zaščitni maski podarijo. Zaščitne maske so včeraj do 12. ure tako delili pred skladiščem CZ - pred kletnimi prostori vrtca Zreče. Pri tem so jim pomagali prostovoljci CZ na podlagi pripravljenega seznama upravičencev. Zaščitne maske so lahko prevzeli tudi mlajši svojci upravičencev.
V Laškem je občina prav tako že pred dnevi skupaj s Civilno zaščito Laško že pred dnevi naročila zaščitne maske za občane. Zaradi omejenega števila mask, ki so jih prejeli, bodo imeli prednost pri prejemu tisti občani, ki spadajo v rizično skupino zaradi kroničnih bolezni. Trenutno lahko ti občani dobijo maske (maske so pralne, sešite s strani šivilj) na Rdečem križu Laško (041 736 166; rdeci.kriz.lasko@siol.net), v kolikor nimajo prevoza, jim jih bomo poslali po pošti. Ostali občani oziroma gospodinjstva bodo zaščitne maske (kirurške) dobili jutri ali v torek, po pošti na dom. Na eno gospodinjstvo bosta prišli dve maski.
Za takšno pomoč svojim občanom pa se niso odločili v celjski mestni občini. Na naše vprašanje glede tega so v odgovoru zapisali: "Mestne občine so zavzele enotno stališče, da bodo v času, ko je zaščitnih sredstev premalo, le-te preko občinskih štabov Civilne zaščite prednostno zagotavljale zdravstvenim in socialnim institucijam ter javnim službam, ki zagotavljajo delovanje kritične infrastrukture. Za dnevne potrebe vseh občanov, kot so nakupi v trgovinah ali drugi nujni opravki, je v vladni uredbi kot primerna navedena tudi uporaba nadomestnih pripomočkov (šali, rute …), ki pokrijejo dihalne poti. Zato predlagajo, da se občani poslužujejo teh možnosti. 1000 mask bodo zašile vzgojiteljice celjskih vrtcev, k donaciji zaščitnih mask pa so na občini spodbudili obrtnike (kozmetične salone), ki te opreme trenutno ne potrebujejo in jo imajo dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta