Nepreklicno odstopila poslovna direktorica Splošne bolnišnice Celje

Gordana Possnig Gordana Possnig
22.02.2022 08:15

Na seji sveta zavoda celjske bolnišnice je svetnike s svojim nepreklicnim odstopom presenetila poslovna direktorica Margareta Guček Zakošek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Margareta Guček Zakošek je odstopila z mesta poslovne direktorice celjske bolnišnice.
Gordana Possnig

Margareta Guček Zakošek je štiri leta in en dan po tem, ko je 20. februarja 2018 tudi uradno prvič postala poslovna direktorica celjske bolnišnice (drugič je to postala 12. februarja lani, potem ko je njeno prvo potrditev s svojo pravnomočno odločitvijo razveljavilo delovno sodišče), v ponedeljek popoldne po naših informacijah (prvi je njen odstop objavil portal Necenzurirano.si) nepreklicno odstopila.

Članica stranke Konkretno, predtem SMC, ki jo je tudi spravila s pomočjo drugih vladnih strank na to funkcijo, je svojo odstopno izjavo, ki jo predstavila na seji sveta zavoda pod točko razno šokirala vse navzoče. O njeni nameri naj ne bi bil vedel nihče nič. Guček Zakoškova naj bi bila navzočim po naših virih prebrala svojo pisno pripravljeno odstopno izjavo, v kateri naj bi se pohvalila z dosežki bolnišnice v letih, ko jo je vodila.

Bolnišnica se je z uradnim sporočilom za javnost odzvala pred nekaj minutami. V izjavi so med drugim potrdili naše informacije, da je podala odstopno izjavo iz mesta direktorice Splošne bolnišnice Celje, pri čemer je v odpovednem roku, do imenovanja novega direktorja, še pripravljena voditi bolnišnico. Predlagala je tudi sporazumno prekinitev pogodbe med 1. aprilom oziroma najkasneje 15. aprilom glede na dinamiko imenovanja novega direkotorja.

"Ob skorajšnjem slovesu se Guček Zakoškova tudi zahvaljuje sodelavcem za opravljeno delo, še zlasti za predanost in požrtvovalnost v času epidemije. Med dosežki mandata izpostavlja začetek nadomestne novogradnje, pospešeno obnovo dotrajane medicinske opreme, sanacijo poslovanja SB Celje, uvajanje novih programov in obvladovanje epidemije v prvi bolni liniji vseh štirih Covid bolnišnic. Želi, da SB Celje ostane razvojno naravnana splošna bolnišnica, ki bo ohranjala status t.i. akademske bolnišnice z razvojem novih programov in storitev, z močnim prostorskim razvojem ter tako obdržala strokovno vrhunskost v slovenskem in širšem prostoru. Upa, da bo država bolnišnici pri tem prizadevanju stala ob strani, kar si bolnišnica, njeni sodelavci in njeni pacienti nedvomno zaslužijo," je zapisano v sporočilu za javnost. Kasneje pa so ob številnih novinarskih vprašanjih glede bližnje prihodnosti in vodenja bolnišnice še zapisali, da bo svet zavoda po seznanitvi z odstopom Guček Zakošek z mesta direktorice bolnišnice sprožil ustrezne postopke za prenehanje njenega mandata na funkciji direktorice bolnišnice. Svet zavoda bo nato sprožil tudi postopke za  imenovanje novega direktorja. Do prenehanja mandata, bo direktorica opravljala svojo funkcijo s polnimi pooblastili. Mandat ji bo prenehal po izvedenem postopku in izteku odpovednega roka.

Sicer pa naj bi imela Guček Zakoškova, katere mandat so zaznamovale medijsko odmevne zgodbe, 60-dnevni odpovedni rok. Kako bodo izbrali novega direktorja tretje največje bolnišnice v državi, še ni znano, pričakovati je, da se bodo člani sveta zavoda odločili za javni razpis. Še predtem mora njen odstop potrditi tudi vlada. Guček Zakoškova bo svojo kariro nadaljevala v gospodarstvu, kjer je predtem že kot managerka delovala večino svoje kariere. Neuradno naj bi se vrnila v farmacevtsko podjetje, kjer je delala že pred prihodom v bolnišnico. Neuradno pa naj bi razlog njenega (presenetjivega) odhoda tudi dejstvo, da se v bolnišnico kot strokovni direktor vrača Franc Vindišar, s katerim v času njenega vodenja, kar je bila javna skrivnost, naj ne bi dobro sodelovala. 

Člani sveta zavoda so sicer na seji po naših podatkih obravnavali tudi finančno poslovanje bolnišnice. Minulo leto je končala z nekaj manj kot štirimi milijoni evrov izgube. Ob tem velja dodati, da so v. d. strokovnemu direktorju Radku Komadini, ki mu enoletni mandat poteče 11. marca, tega podajšali za tri mesece, do 11. junija. Na januarski seji sveta zavoda na novo potrjeni strokovni direktor Vindišar, državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu, bo svojo funkcijo nastopil po koncu mandata sedanje vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta