Bolnišnica (znova) izgubila tožbo pred delovnim sodiščem v Celju

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.12.2021 10:26

Vodstvo Splošne bolnišnice Celje je nekdanjo finančno direktorico Vesno Lavrič decembra lani odpustilo nezakonito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpuščena finančnica Vesna Lavrič s svojim odvetnikom Igorjem Inkretom
Gordana Possnig

Splošna bolnišnica Celje (SBC) je izgubila tožbo proti izredno odpuščeni finančni direktorici Vesni Lavrič. Vodstvo je Lavričevi izreklo izredno odpoved decembra lani. Na celjskem delovnem sodišču je tako končana zgodba, povezana z izredno odpovedjo delovnega razmerja Lavričevi, ki je bila dve leti in pol zaposlena kot vodja računovodstva v SBC. Vzrok za odpoved je - sodeč po tožbi - bilo izdajanje tajnih podatkov iz javnih naročil enemu izmed ponudnikov računalniške opreme za vzdrževanje plačnega sistema za več kot 2100 zaposlenih v SBC in kršenje bolniškega staleža novembra lani.

A je sodišče odločilo, da je bila odpoved nezakonita in da mora bolnišnica Lavričevi povrniti vso razliko v plači in prispevkih od dneva odpovedi, ob tem pa jo mora tudi znova zaposliti. Sodba še ni pravnomočna. V SBC bodo odločitev o nadaljnjih korakih v zvezi s prejeto sodbo sprejeli po njeni preučitvi. "Do takrat zadeve ne moremo komentirati," sporočajo iz bolnišnice.

Kaj je odločalo pri odločitvi

Senat celjskega delovnega sodišča je sodbo spisal na 25 straneh, na katerih je utemeljilo svojo odločitev. Sodišče je ugotovilo, da ne drži, da Lavričeva, ki je bila bila dobra prijateljica z direktorjem enega od potencialnih ponudnikov za vzdrževanje računalniškega sistema plač, o tem ni obvestila vodstva bolnišnice. Po mnenju sodišča je o tem tako ustno kot pisno seznanila tako direktorico bolnišnice Margareto Guček Zakošek kot predsednico komisije Barbaro Gradišnik.

Nadaljnji očitek, ki ga je sodišče ovrglo, je bil, da naj bi bila Lavričeva direktorju potencialnega ponudnika (šlo je za direktorja podjetja Pro Bit Vlada Gobca) sporočila, da se bo izvedel zaprt postopek javnega naročila. Sodišče je ugotovilo, da to ne drži, saj je potencialni ponudnik iz drugih virov izvedel, da se bo izvedlo javno naročilo. Bolnišnica je Lavričevi tudi očitala, da naj bi na različne načine želela privilegirati enega ponudnika. Sodišče je ugotovilo, da je tudi ta očitek neutemeljen. Konkurent, ki naj bi ga tožnica želela oslabiti v okviru tržne raziskave, se je namreč na predstavitvi zaradi neustrezne predstavitve osmešil sam. Prav tako pa podjetje, ki ga naj bi ga privilegirala, sploh ni bilo povabljeno k izvedbi javnega naročila.

Tudi privilegiranje enega izmed dobaviteljev pri izvajanju predhodno sklenjene pogodbe glede samovoljne spremembe politike plačil je sodišče zavrnilo in ugotovilo, da Lavričeva ni bila pobudnik spremembe protokola plačil. Ob tem pa je takšni spremembi protokola dala soglasje šele po odobritvi vodje projekta Barbare Gradišnik in direktorice Margarete Guček Zakoškove. Sodišče je ob tem še ugotovilo, da s podpisom protokola SBC ni bila povzročena poslovna škoda.

V odvetniški pisarni Igorja Inkreta, ki je zastopala Lavričevo, so v odzivu na sodbo zapisali, da so takšno odločitev sodišča pričakovali: "Vesna Lavrič je vesela, da je sodišče ugodilo njeni tožbi. Delovno sodišče je ugotovilo, da nobeden od očitkov bolnišnice, ki so bili podlaga za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ni utemeljen in resničen. Sodišče mora tako Lavričevi za čas brezposelnosti izplačati nadomestila plače in ji povrniti vse stroške postopka. Ob tem pa jo mora spet zaposliti v bolnišnici. A tja se Lavričeva, ki je bila leto dni brezposelna in tudi brez vsakršnih prihodkov, ne bo vrnila, saj se je nekaj dni pred prejemom sodbe zaposlila drugje."

Že tretja izgubljena tožba

Celjska bolnišnica je, odkar jo od februarja 2018 vodi poslovna direktorica Margareta Guček Zakošek, izgubila tako že tretjo tožbo na delovnem sodišču. Tako je tožbo pred tem že dobil novembra 2017 s strani Sveta zavoda bolnišnice nezakonito odstavljeni poslovni direktor Marijan Ferjanc (domnevno prepozno sprejet letni finančni načrt). Ferjanc je dobil tudi tožbo, v kateri so mu morali plačati vso razliko v plačah in prispevkih od odstavitve novembra 2017 do julija lani, ko mu je potekel mandat.

Arhiv Sbc

Ob tem je bolnišnico uspešno iztožil tudi nesojeni protikandidat za poslovnega direktorja Branko Gabrovec. Sodišče je v njegovem primeru odločilo, da bi o izločitvi njegove kandidature zaradi domnevnega neizpolnjevanja razpisnih pogojev za vodilno mesto morali odločiti člani sveta zavoda, ne pa razpisna komisija sveta zavoda. Na ponovnem glasovanju o direktorju je ponovno zmagala Guček Zakoškova; Gabrovec je pred tem namreč odstopil od kandidature.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta