Nova Cerkev po neurjih in v strahu pred novimi: Okoli 250 objektov brez strehe. Skrbijo tudi plazovi

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.07.2023 15:31

Vojniški župan Branko Petre se boji naslednjih vremenskih ujm. Minister Šarec danes na terenu vse od Vojnika do Črne na Koroškem, vojska ostaja na delu na terenu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strešno pločevino je v Novi Cerkvi povsod raznašalo. V ozadju ena od mnogih hiš v okolici šole, ki je ostala brez večjega dela strehe. 
Rozmari Petek

Če bo vetrovno, bomo imeli težave s strehami, ki so zdaj pokrite s polivinilom. Takšnih je po podatkih gasilcev (popisa še nimamo) okoli 250," trenutno stanje opisuje vojniški župan Branko Petre. Vojnik z okolico, predvsem naselje Nova Cerkev, je prejšnji teden utrpelo najhujše posledice neurij na širšem Celjskem. V bližnjih trgovinah so zaloge polivinila v petek zjutraj pošle, številne stanovanjske hiše v okolici šole v Novi Cerkvi so izgubile ne le kritino, temveč tudi ostrešja, brez dela strehe je ostala tudi cerkev v središču Vojnika.

"Od 13. do 23. julija so gasilci zabeležili 389 intervencij. To so torej klici, ki so bili zabeleženi na številki 112, precej ljudi jih sploh ni klicalo, ker so bili gasilci že pri sosedu. Kaj takšnega se pri nas niti slučajno še ni zgodilo," dodaja župan. "Če bo prišla nova ujma, vsaj vodotoki morda ne bodo več poplavili, ker smo v teh dneh marsikaj počistili, kar bi direkcija za vode morala že zdavnaj." Stanje sta si v petek ogledala državni sekretar Rudi Medved in direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, v soboto in v ponedeljek pa je v Vojnik prišel tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki je bil znova tudi na Koroškem.  Dejal je, da bodo prizadetim občinam izplačali intervencijske stroške, ki so nastali v intervenciji po neurju. Meni tudi, da bi ministrstvo za naravne vire in prostor moralo spremeniti zakonodajo za čim hitrejšo sanacijo z neurjem prizadetih območij.

V Novi Cerkvi je neurje razkrilo številne kozolce in stanovanjske hiše. 
Rozmari Petek

V soboto zvečer je namreč dodatne težave povzročila še narasla voda. "Tako je na svoje oči videl razsežnost te katastrofe. Vsi sicer obljubljajo pomoč. S tem ljudem dvignejo pričakovanja. Če potem iz tega ni nič, so ljudje še bolj razočarani. Sanacija, če bo šla po trenutni zakonodaji, je problem, saj bo v tem primeru denar prišel šele čez leto in pol. Rečeno je bilo, da bodo to spremenili in sanacije razdelili v dva dela – enostavnega oziroma hitrega, ko je treba denimo ceste urediti, drugi, zahtevnejši del, bi zajel sanacije plazov," dodaja Petre, ki upa, da bo vsaj toliko lepega vremena, da bodo ljudje lahko prekrili strehe. Skrbijo jih tudi plazovi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta