Nova smer pri iskanju rešitev za ogrevanje Šaleške doline: V Velenju bi kurili komunalno blato

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.07.2021 10:45
Odvisnost od toplote iz šoštanjske elektrarne bi radi izničili s postavitvijo obrata za sežig komunalnega blata; stal naj bi na območju termoelektrarne. Iz velenjske občine so sporočili, da so se odzvali na poziv ministrstva za okolje in prostor, ki je pri občinah tipalo možnosti za postavitev objektov za sežig komunalnega blata.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najverjetneje bi objekt za sežig komunalnega blata postavili na sedanji energetski lokaciji. 
Rozmari Petek

Debate o ogrevanju Šaleške doline so se s točke, kjer za podražitve prst drug v drugega usmerjata Termoelektrarna Šoštanj in Komunalno podjetje Velenje, premaknile v povsem novo smer. Iz velenjske občine so sporočili, da so se odzvali na poziv ministrstva za okolje in prostor, ki je pri občinah tipalo možnosti za postavitev objektov za sežig komunalnega blata. "V mestni občini Velenje skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje že nekaj časa preučujemo sistemske rešitve za nov vir toplotne energije za sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Med drugim želimo preučiti tudi potencialno izvedljivost monosežiga in njegov vpliv na okolje, kar bo podlaga za sprejemanje nadaljnjih odločitev. Na ministrstvo za okolje in prostor smo poslali odgovor in v njem izkazali naš interes za izdelavo študije izvedljivosti. O nadaljnjih korakih bomo redno obveščali," so sporočili z mestne občine Velenje.

Najverjetneje bi objekt za sežig komunalnega blata postavili na sedanji energetski lokaciji. 
Rozmari Petek

Odkar so se začele pojavljati pritiski na dvig cene daljinskega ogrevanja (ki se samo še stopnjujejo), so v Velenju začeli razmišljati o alternativnih rešitvah. Trenutno so namreč popolnoma odvisni od toplote, ki jo prejemajo iz šoštanjske elektrarne. "Kot smo že večkrat poudarili, v mestni občini Velenje podpiramo razvojno in tehnološko napredne projekte z namenom iskanja alternativnih virov pridobivanja toplotne oskrbe v Termoelektrarni Šoštanj in ohranitve energetske lokacije na območju Šaleške doline. S tem namenom ostajamo odprti za iskanje projektov, ki bi lahko pomenili našo priložnost v procesu prehoda v brezogljično družbo."

Dodajajo, da bo v prvi fazi Komunalno podjetje Velenje naročilo izdelavo študije izvedljivosti, ki jo bo sofinanciralo ministrstvo za okolje in prostor in bo izdelana predvidoma do konca oktobra 2021. so še dodali v sporočilu za javnost.

Spomnimo, da so se občani, združeni v Šaleškem eko gibanju, v začetku leta močno uprli ideji Termoelektrarne Šoštanj o sosežigu predelanih odpadkov. Skrbele so jih težke kovine. Po analizah sodeč, ki so bile opravljene v Pivoli, ko so v naravo odložili komunalno blato, so težke kovine prisotne tudi v komunalnem blatu. V Celju komunalno blato kurijo že več let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta