Novi glamping na ekološki kmetiji v Breznem nad Vitanjem: "Če ne poskusiš, ne veš"

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.07.2021 05:51
Jože Brodej in in Biserka Ivezič sta se lotila novega turističnega izziva. Tako bo življenje na kmetiji lažje. "Raje čistim sobice, kot spravljam les iz gozda," je nad turizmom navdušen Jože.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eko glamping Brodej: vse, kar je iz lesa, tudi "najdaljši bik v vasi", je delo Jožeta Brodeja. 
Rozmari Petek

Jože Brodej je običajen kmet. A zgolj na prvi pogled. Iz svoje hribovite kmetije v Breznu nad Vitanjem poskuša dobiti kar največ dobrega, zato se je pred več kot 20 leti odločil za ekološko živinorejo. Drugega kot pašnike na tako razgibani kmetiji niti ne more imeti. Ne izstopa pa zgolj zaradi ekološke reje – ceni slovensko dediščino, zato že leta stara, predvsem kmečka orodja rešuje pred propadom. Za stare predmete je celo postavil poseben objekt, da bi jih obvaroval pred uničenjem. Pred dobrima dvema letoma pa se je lotil posebnega projekta – gradnje glampinga. Kravam, ki so poleti večinoma na pašniku, tako zadnji mesec dni že delajo družbo turisti.

Vroča kad, katero si podkurijo sami

"Nekateri so, ko so me gledali, kaj gradim, rekli, saj iz tega nič ne bo. Pa sem si rekel, zgraditi je treba in ponuditi, potem bomo šele videli. Dokler ne bo zgrajeno, ne bomo vedeli," opisuje Jože, ki je večino glamping hišic zgradil sam. Vse so v celoti zgrajene iz lesa, domačega lesa, ena od njih pa ima pred seboj veliko leseno kad, vodo v njej pa si gostje lahko ogrejejo s posebno pečjo na drva. Lesen je tudi sosednji prostor, kjer si gostje lahko kaj malega skuhajo, večji del so iz lesa še kopalnice. Te niso skupne, temveč ima vsaka hišica svojo. "To se nama je zdelo nujno potrebno. Ne le zaradi korone, temveč že zato, ker tu človek res potrebuje zasebnost. Pa tudi ni prav, da bi morali gostje čakati, da se kopalnica izprazni," doda Biserka Ivezič.

Jože Brodej in Biserka Ivezič iz Eko glampinga Brodej Vitanje: za hlevom, ki je poleti prazen, se skriva glamping naselje 
Rozmari Petek

Načrtov je še veliko

"V planu imam, da bom še to zimo kuhinjo razširil, da bo ravno tako vsaka hišica imela svojo. Rad bi postavil še zunanje odprto kurišče, da se bodo lahko gostje greli pri odprtem ognju. Pa savno," našteva Jože. "Pa vse okrog električnega pastirja leseno ograjo, da se ne bi kakšen otrok pastirju preveč približal." Očitno bo tako še nekaj časa ves denar, ki bo s turizmom prišel na kmetijo, vložen v glamping. Sčasoma bo naložba vendarle izpolnila svoj cilj – olajšati življenje na kmetiji. "Stremimo k temu, da bo vsaj malo lažje položnice plačevati pa da ne bo treba na vsak evro gledati. Sploh pa je tole še zmeraj boljše kot biti v gozdu in hlode ven vleči, ker tisto je res naporno in nevarno. Desetkrat raje grem sobico pospravit in preobleč posteljo pa še več lahko zaslužim," pove dobrovoljni Jože.

Najbolj razkošna glamping hišica ima tudi vročo kad. 
Rozmari Petek

Dobrodošli tudi avtodomarji

Veliko izkušenj s turizmom še nima, nekaj pa le. Ko je pred leti rekorden obisk beležil vitanjski Ksevt, je košček pogače dobil tudi Jože s svojim etnološkim muzejem. Zlasti kadar je obiskovalcem ponudil suhomesnate dobrote svoje kmetije. Te zdaj okusijo tudi gostje glampinga. Biserka jim vsak dan pripravi različne narezke. "Suhomesnate izdelke imava sama pa sokove, kakšno žganje tudi. Druge domače izdelke kupiva od sosednjih kmetij," pove Biserka. "Zaenkrat so vsi zadovoljni. Neki mlad par je zapisal, da je tukaj pravi odklop, da je tak ljubi mir, da si lahko napolniš baterije." Tudi avtodomarji so našli to kmetijo (na njej je dovolj prostora tudi zanje). "To je bilo čisto spontano. Sploh ne veva, kdaj, a očitno je eden, ki sva mu dovolila, da tukaj prenoči, lokacijo poslikal in objavil na njihovi aplikaciji, nakar so zanjo izvedeli drugi in začeli prihajati k nama. Hvala bogu. Tudi zanje želiva urediti potrebne priključke. Zdaj elektriko povlečejo kar od naju, sanitarij pa je več, kot je hišic, tako je ena lahko vedno na voljo drugim gostom," pove Jože.

Eko glamping Brodej 
Rozmari Petek

Čeprav sta glamping odprla šele v začetku tega meseca, se je že kar nekaj gostov zvrstilo pri njima. Tudi zavoljo možnosti unovčevanja turističnih bonov. "Ti delajo čudeže. Bova videla, kako bo naslednje leto. Morda bo več tujcev." Zdaj tudi sama spita v glamping hiškah. "Ko dežuje, je prav pravljično spati v njih. Že tri tedne spiva v kočah, sploh ne spiva v hiši. Tako bo, dokler naju gostje ne izselijo. Kar bo že zelo kmalu. In prav je tako."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta