Novo leto z novostmi pri šentjurski prometni ureditvi

Tina Murko Gajšek
07.01.2020 15:27

V občini Šentjur je 1. januar prinesel projekt Prostofer, modre cone na parkiriščih in parkirišče park and ride. Letos bo zaživel tudi sistem javne izposoje koles

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Šentjurju sta odslej modri coni pri zdravstvenem domu in tržnici.
Tina Murko Gajšek

V modro cono je vključen del parkirišč pri tržnici oziroma avtobusni postaji, pri zdravstvenem domu in pri občini. Z modro barvo je označenih 53 parkirnih mest. Tako želi občina predvsem razbremeniti središče kraja. Modra cona bo namreč brezplačna, parkiranje pa bo dovoljeno za največ dve uri. "Tako ljudem, ki pridejo po opravkih, omogočamo prosta parkirna mesta za dve uri," pojasnjuje šentjurski župan Marko Diaci. Za zdaj lahko ljudje čas prihoda še označijo na listke, saj bodo gospodinjstvom v občini parkirne ure poslali spomladi.

P+R le za prevoz z avtobusom

Med zdravstvenim domom in šentjursko obvoznico, na parkirišču, ki ga je občina uredila lani, pa je 98 parkirnih mest namenjenih parkirišču P+R ("park and ride" oziroma parkiraj in se pelji). Tam je avtomobil ves dan mogoče pustiti za en evro. S predloženim parkirnim listkom pa voznik avtobusa izda brezplačno enosmerno vozovnico do Celja, ki sicer na tej relaciji stane 2,3 evra.

S parkiriščem P+R želijo spodbuditi uporabo javnega prevoza.
Tina Murko Gajšek

Spomladi na kolo

K načrtom trajnostne mobilnosti poleg novosti pri parkiranju sodi tudi sistem javne izposoje koles. Ta bo, kot obljubljajo na občini, zaživel v pomladnih mesecih, ko bo vreme primerno za kolesarjenje. Na voljo bodo navadna in električna kolesa. Postaje z njimi bodo uredili pri Osnovni šoli Hruševec, na parkirišču pri zdravstvenem domu, na Mestnem trgu in pri vrtcu na Pešnici. Cena izposoje še ni znana, bo pa, pravi Brglezova, podobna cenam izposoje v občinah Štore, Celje, Žalec, Laško in Slovenske Konjice. Gre namreč za enoten sistem, zato si bo mogoče kolo izposoditi v eni od teh občin in ga oddati v drugi, ki je vanj vključena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta