Obarvana Dravinja: Za zdaj grešni kozel Konus Konex

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.04.2020 16:57

Z Inšpektorata za okolje in prostor so sporočili, da vse industrijske odplake v družbi Konus Konex niso prišle do čistilne naprave, kar vodstvo podjetja priznava, a hkrati poudarja, da se zaradi njihovih količin Dravinja le obarva, ne pa peni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta so predvsem konjiški gasilci opozarjali na penasto in obarvano Dravinjo. 
Arhiv Pgd Slov. Konjice

Inšpekcija za okolje in prostor, ki je januarja letos sporočila, da je našla domnevnega onesnaževalca Dravinje v Slovenskih Konjicah, je v vmesnem času poskušala dobiti še bolj verodostojne podatke, da iz obrata Konus Konexa v Dravinjo teče voda, ki bi morala teči zgolj na čistilno napravo. Spomnimo, januarja je inšpektorica, po opozorilih domačinov, ki so ponovno opazili belkasto obarvano Dravinjo (to se dogaja že leta, včasih se reka tudi peni), ob spremstvu policije vstopila v podjetje in ugotovila, da v omenjenem podjetju čistilna naprava ne deluje, ob tem je na enem od iztokov, ki gredo v reko, opazila belkasto tekočino. Pri ponovnem inšpekcijskem nadzoru je v prostoru industrijske čistilne naprave odkrila talno odprtino, skozi katero je odtekala odpadna voda po pranju platna filtrne preše. Prav tako je opazila, da umivalnik nima sifona. Zato je v začetku marca izvedla preizkus iztoka vode, obarvane s fluorescenčnim označevalnim barvilom. "Obarvana voda je iz talne odprtine in tudi iz umivalnika pritekla po kanalu v reko Dravinjo. Tako se je dokazalo, da vse industrijske odpadne vode niso speljane na industrijsko čistilno napravo, ki se po čiščenju odvajajo v kanalizacijski sistem, ki se konča s komunalno čistilno napravo, kot je to določeno v veljavnem okoljevarstvenem dovoljenju," so sporočili z Inšpektorata za okolje in prostor.

Niso vedeli, da voda teče v Dravinjo

Lastnik podjetja Savo Grilj o tem ni znal veliko povedati. Kot je opisal, ni šlo za kaj posebnega. "Menjevali so črpalko, pa je nekaj ušlo ven. Se zgodi. Včasih se zgodi kakšna napaka. Ne moremo pomagati," je dejal Grilj. Direktor podjetja Leon Pekošak trditev inšpektorata ni zanikal, je pa pojasnil, čemu je napaka sploh nastala. Za eno vrsto industrijske vode uporabljajo posebno čistilno napravo.

So res edini krivci?

Kot dodaja, so medtem že začeli zbirati ponudbe za nakup zbiralne posode, v kateri bodo odplake, ki nastanejo pri splakovanju prej opisane preše, zbirali in jih nato prečrpali v bazen, ki vodi do čistilne naprave. "Prav je, da to uredimo. Ni pa bil izpust take narave, da bi se zato na Dravinji oblikovala pena. Ta izpust je bil bolj sivkaste barve," opisuje. Ni sicer želel izpostaviti katerega od drugih podjetij, ki delujejo na pogorišču nekdanjega Konexa, saj jih je precej. Na tem območju obratujejo vsaj tri podjetja, ki pri svoji proizvodnji uporabljajo različne kemikalije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta