Občine Zgornje Savinjske doline še čakajo: Državnega denarja še ni, a zagotovo bo

rr, sta
14.10.2023 07:00

Občine Zgornje Savinjske v glavnini še čakajo na denar, krajani Strug pa na odločitev o sanaciji svojih domov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

Občine Zgornje Savinjske doline od države še niso prejele denarja za povrnitev intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi. Kot je za STA povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik, so vse občine pravočasno oddale vloge za povrnitev stroškov. Dejal je, da se izvajalci del zelo jezijo in pritiskajo na občine. Suhoveršnik je izpostavil, da so občine z lastnim denarjem poplačale majhne izvajalce del, da ne bi končali v stečaju, za večje pa nimajo dovolj denarja. Dodal je še, da mora mozirska občina sicer svojo vlogo popraviti. Župan Luč Klavdij Strmčnik je povedal, da naj bi intervencijske stroške dobili povrnjene prihodnji teden, saj so vlogo podali 6. oktobra. Tudi nazarska občina je takrat oddala vlogo, je zatrdil župan Matej Pečovnik.

Projektna naloga je že pripravljena

Na vprašanje, ali je kaj znanega o sanaciji hiš družin iz Spodnjih Strug pri Lučah, ki so bile močno prizadete v vodni ujmi, je Strmčnik odgovoril, da je projektna naloga že pripravljena in jo mora potrditi še tehnična pisarna. "Na podlagi te projektne naloge, ki bi jo morali dobiti že 28. septembra, bo potem občina naročila geološke raziskave," je dejal župan Luč. Geolog bo pripravil poročilo o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge. Pomembno bo ugotoviti, koliko plazečega materiala je nastalo pri tem usadu, je še dejal Strmčnik.

Družine iz Spodnjih Strug so sicer pričakovale odločitev pristojnih o sanaciji svojih domov, saj so hiše precej uničene, sanacijo pa bi bilo treba izvesti najpozneje do 27. oktobra. Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali. Predstavnik prizadetih družin je povedal, da bodo cesto zaprli, vendar napovedi zaprtja ne bo, ker se zavedajo posledic sankcij oziroma možnega kazenskega pregona. Ocenili so namreč, da se zadeve ne odvijajo po njihovih pričakovanjih. "Pričakovali smo, da se nam bo kdo posvetil in da bomo skupaj našli rešitev, ampak se to ni zgodilo. Razen da je tehnična pisarna popisala poškodovane hiše, se ni zgodilo nič," je še dejal predstavnik družin.

Nakazila prihodnji teden

Da bodo občine od države vendarle dobile izplačano večino intervencijskih stroškov, so v tem tednu napovedali v Upravi RS za zaščito in reševanje. Skupno 53,2 milijona evrov so do četrtka že prejele občine Črna na Koroškem, Dravograd, Mislinja, Prevalje, Slovenj Gradec in Vuzenica. Preostalim občinam bodo predplačila nakazali prihodnji teden, odvisno od oddanih zahtevkov in njihovih pregledov ter dopolnitev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta