Občinska pragmatičnost glede državnega denarja v Rogaški Slatini

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.12.2021 06:20

Bolje vrniti del naknadno pridobljenih sredstev za Poslovni center Vrelec kot izpasti iz novih razpisov. Poziv vpletenih k odstopu ni padel na plodna tla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Arhiv Občine Rogaška Slatina
Rogaška Slatina se ponaša s krožišči.
Občina Rogaška Slatina

V občini Rogaška Slatina je politično ozračje znova razgreto. Tokratni povod je vračanje dela sredstev, ki jih je Občina Rogaška Slatina pridobila za gradnjo Poslovnega centra Vrelec. Včeraj je namreč občina ministrstvu za gospodarski razvoj vrnila dobrih 431 tisoč evrov od skupno 1,1 milijona evrov prejetih nepovratnih sredstev, ki jih je "vzela" s postavke, na kateri je bil rezerviran denar za gradnjo najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji - stolpa Kristal.

Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Rozmari Petek

Kot so v obrazložitvi svetnikom, ki so takšno spremembo morali potrditi, zapisali, je kljub temu, da se ne strinjajo z očitki, zaradi katerih bi morali vrniti del sredstev, bolj pragmatično denar preprosto vrniti. Pragmatično zato, ker sicer ne morejo kandidirati na drugih javnih razpisih ministrstva. Ravno pri gradnji stolpa, ki je sedaj na proračunski postavki "oškodovano", poprej pa je bilo "obogateno" zato, ker so nepričakovano za Poslovni center Vrelec prejeli nepovratna sredstva, pričakujejo nova znatna nepovratna sredstva ministrstva.

"Slišali" so jih tudi svetniki

Ta pragmatičnost pa je bila voda na mlin opozicijskim svetnikom stranke SD, ki so s pridom izkoristili "poraz" občine. V svojih očitkih, ki so leteli tudi na koalicijske svetnike, so poudarjali, da je občina postopek pridobivanja sredstev vodila nezakonito, kar je izvirni greh vsega. Obregnili so se na obresti, ki znašajo 74 tisoč evrov, saj da bi ta znesek zadostoval za plačilo dežurnega zdravnika v kraju.

Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Arhiv Občine Rogaška Slatina

Andrejka Flucher je ponovno podrobno opisala poročilo, ki ga je pri svojem nadzoru spisal Urad RS za nadzor proračuna; od najbolj očitnega dejstva, da so pogodbo o sofinanciranju Vrelca z ministrstvom podpisali spomladi 2019, sam Vrelec pa so odprli jeseni 2018, do tistega, da so najem v novem Vrelcu podpisali inkubiranci iz starega inkubatorja (občina ima namreč kar dva), da so diskriminatorno izpeljali javno naročilo, da kavarna v takem centru ni upravičen strošek in podobno. Terezija Tomič je moralno pridala, da je dolg treba vedno vrniti, zato je čudno ob tem zapisati, da se vrača le zaradi pragmatičnosti. Famozne obrazložitve občine epskih razsežnosti jo tako niso prepričale o nedolžnosti občine in ne o krivdi ministrstva, je dodala in ob tem poudarila, da je urad občino pod drobnogled vzel po naključju; v javnosti je bilo namreč večkrat slišati, da ima določena svetnica SD s tem uradom povezave.

Tudi ministra pozvala k odstopu

Kritike je močno motilo, da občina poraza ne prizna, saj vseskozi poudarja, da so se na očitke urada odzvali na 29 straneh in da nepravilnosti ni bilo (ker da so nekaj stvari vendarle opravili po otvoritvi pa da se je ta sredstva vseskozi pričakovalo, a dolgo ni bilo razpisa in podobno). Celo na sodišče so bili pripravljeni oditi, tako so bili prepričani v svoj prav, a da se zaradi dolgotrajnosti postopka za to pot niso odločili, saj bi v vmesnem času bili odrezani od možnosti prijavljanja na razpise, so opisovali.

"Priznajmo si že enkrat na glas, da ste postopek vodili nezakonito," je nekoliko močneje dodala Flucherjeva in nadaljevala, da iz dejstev sledi, da je šlo za zavestno zavajanje ministrstva za gospodarstvo. "Minister Zdravko Počivalšek je bil celo na otvoritvi objekta, marca pa je podpisal takšno pogodbo. Gre za kazensko odgovornost več vpletenih! Gre za zlorabo evropskih sredstev! Ob vsem tem bi državljan pričakoval, da bodo odgovorni podali odstope s funkcij. Ker tega ne pričakujemo, vas k temu pozivamo."

Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Arhiv Občine Rogaška Slatina
Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Rozmari Petek

Župan Branko Kidrič je ob vseh teh očitkih ostal miren in sploh ni komentiral posameznih govornic. Šele na koncu vseh izrečenih očitkov je ponovil: "Mi smo tehtali med dvema scenarijema. Ali čakamo na odločitev ministrstva, kdaj bo nadaljevalo postopek pred sodiščem, kar smo pričakovali že takoj, ko smo aprila letos z naše strani utemeljeno zavrnili zahtevek, s tem pa tvegamo dolgotrajnost postopka in plačilo dodatnih stroškov, ki bi v vmesnem času nastali. Med tem časom ne moremo kandidirati na noben javni razpis, ki jih ministrstvo načrtuje. Drugi scenarij je bil, da zahtevek poravnamo in s tem odpremo možnosti kandidature na nove razpise." Opomnil je še, da prej kot spomladi 2019 ni bilo možno kandidirati za ta sredstva. In še, da so na ta način pa vendarle lahko obdržali 687 tisoč evrov nepovratnih sredstev od skupno prejetega 1,1 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta