Obsodba v primeru Klasje tudi v drugo

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.05.2021 19:25
Nekdanji lastnik Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Dragica Veršič v zapor. Sodba še ni pravnomočna
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragica Veršič in Tomaž Ročnik
Rozmari Petek

Celjsko sodišče je tudi v ponovnem sojenju nekdanjega večinskega lastnika Klasja Tomaža Ročnika in nekdanjo direktorico Dragico Veršič, prej Murko, spoznalo za kriva zlorabe položaja. Ročniku je dosodilo dveletno zaporno kazen, Veršičevi pa leto dni in deset mesecev zapora, kar je več, kot jima je bilo dosojeno v prvem sojenju (Ročniku so takrat prisodili leto in devet mesecev, Veršičevi leto in dva meseca). Vrniti morata tudi 347 tisoč evrov, kolikor je bila vredna ena od nepremičnin Klasja v Laškem in je bila prodana drugim Ročnikovim podjetjem. Sodba sicer še ni pravnomočna; pričakovati je, da se bosta oba na sodbo znova pritožila.

V prvem sojenju, ki je trajalo leto in tri mesece, je celjsko sodišče oba že spoznalo za kriva. Omenjena sta leta 2007 vse premoženje Klasja prenesla na takrat njuno skupno podjetje Millcom skupina. Kupnina 11,5 milijona evrov, ki jo je Millcom skupina plačala za premoženje Klasja, pa je le nekaj minut zatem ponovno pristala na računu Millcoma kot avans za desetletni najem nepremičnin in opreme. V enem dnevu je tako Klasje ostalo brez premoženja in brez kupnine, na kar je opozorila nadzornica Irena Stanka Čurin. Veršičeva in Ročnik sta sicer vseskozi zatrjevala, da sta premoženje Klasja prenesla na Millcom skupino le zato, da sta ga "skrila" pred denacionalizacijskimi upravičenci, ki so takrat za podjetje zahtevali preveč in bi ga pahnili v likvidnostne težave.

Čeprav je bil medtem del nepremičnin obremenjen s hipotekami, trdita, da se s tem nista hotela okoristiti, saj sta med drugim najemala posojila za Klasje in druga podjetja v Ročnikovi lasti. In še, da sta, potem ko sta v precej manjšem znesku poplačala denacionalizacijske upravičence, premoženje leta 2013 samoiniciativno vrnila. Vmes je sicer bilo kar nekaj mesecev zamika, a to zato, ker naj bi bili postopki trajali tako dolgo, trdita. Tožilstvo pa meni, da sta to naredila, šele ko ju je kazensko ovadila nekdanja prva nadzornica Klasja Čurinova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta