Olimpijska bakla v Celju: Lep poklon celjskim olimpijskim legendam

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.06.2021 18:00
Na atletskem stadionu Kladivar so se to popoldne poklonili vsem celjskim olimpijcem od leta 1936 v Berlinu do skorajšnjih v Tokiu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi celjski nosilci slovenske olimpijske bakle na atletskem štadionu Kladivar v Celju
Gordana Possnig

Slovenska olimpijska bakla je obiskala tudi Celje. Na celjski mestni občini so dogodek prepoznali kot priložnost, s katerim lahko ne le celjski, ampak tudi slovenski javnosti predstavijo celjsko olimpijsko dediščino, hkrati pa na poseben in edinstven način izkažejo čast in se poklonijo ter zahvalijo vsem celjskim olimpijskim legendam, ki so kadarkoli sodelovali na olimpijskih igrah vse od leta 1936 v Berlinu pa do 2020. v Tokiu, kjer bodo tudi celjski olimpijci ponosno zastopali barve Slovenije.

Pri dogodku je aktivno sodelovalo 16 najvidnejših celjskih olimpijcev, ki so zaznamovali prav vse olimpijske igre od leta 1960 v Rimu (Mirko Kolnik in Roman Lešek), vključno z dvema še živečima olimpijcema iz OI 1964 v Tokiu (Roman Lešek in Tine Šrot), vse do zadnjih poletnih olimpijskih iger v Riu 2016, na čelu s Tino Trstenjak in Anamarijo Velenšek.

Dogodka so se udeležili olimpijke, judoistke, ki so osvojile edine olimpijske medalje za Slovenijo v judu - ambasadorka Slovenske bakle Urška Žolnir, Lucija Polavder, Anamari Klementina Velenšek in Tina Trstenjak. Kot aktivni udeleženec je bil na dogodku prisoten judoist Štefan Cuk, udeleženec poletnih olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.

Navzočim sta se predstavila tudi dobitnika olimpijskih medalj, rokometni vratar Rolando Pušniko (osvojil je zlato in bronasto kolajno) ter bronasta atletinja v teku na 800 metrov Jolanda Batagelj.

Na ta način je imelo Celje edinstveno, zgodovinsko priložnost, kot je v Celju še nismo imeli, in sicer, da so bili na enem mestu istočasno prisotni vsaj po eden še živeči olimpijec iz posameznih (poletnih) olimpijskih iger v nepretrganem nizu od leta 1960 do 2020, vključno z vsemi olimpijci, ki so kadarkoli osvojili olimpijske medalje za svojo državo. Temu primerno so na celjski občini dogodek simbolično poimenovali Poklon celjskim olimpijskim legendam. Celjani so doslej na olimpijskih igrah osvojili osem odličij, tri zlate in pet bronastih. To Celje po besedah prvega moža Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca uvršča na prvi mesto med slovenskimi mesti.

V projekt nošnje slovenske bakle je bilo vključenih še 60 najobetavnejših celjskih učencev športnikov, ki so bili letos nagrajeni za svoje športne dosežke in prav vsi so kot nosilci posamezno pretekli okoli 50 metrov z baklo v roki. Na koncu so predali baklo olimpijcem, kot si sledijo v kronološkem vrstnem redu od najmlajše olimpijke do najstarejšega olimpijca. Na dogodku sta bila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in celjski župan Bojan Šrot. Glasbeno so ga nadgradili pevca Boštjan Dermol in Tonček Kregar ter kitarist Teodor Amanovič - Toš. Baklo je ob koncu na Stari grad prinesel rokometni olimpijec Luka Žvižej. Simbolično jo je predal celjskemu vitezu, ki ga je pričakal pri grajskem vhodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta