Onesnaženje Dravinje: Po letu dni krivda dokazana, visoka globa pa poplačana

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.02.2021 06:00
Odkar je okoljska inšpektorica Konusu Konex dokazala, da onesnažuje Dravinjo, je primer zaključen. Podjetje je poplačalo globo in, kar je pomembnejše, vse odpadne vode speljalo na čistilno napravo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšnega penjenja Dravinje sedaj ne bi smelo več biti. 
Arhiv Pgd Slovenske Konjice

Skorajda filmsko dokazovanje, kdo v Slovenskih Konjicah onesnažuje Dravinjo, je zaključeno. Domačini so več let opazovali penjenje Dravinje, krivcev pa nikoli niso našli. Do januarja lani, ko je okoljska inšpektorica na podlagi prijave, da se Dravinja znova peni, ob spremstvu policije vstopila v konjiško podjetje Konus Konex in jih tako rekoč zalotila pri delu. Ob njenem obisku čistilna naprava ni obratovala, pri enem od iztokov pa je opazila, da se po kanalu še vedno izteka belkasta tekočina. Lastnik podjetja Savo Grilj je takrat za naš časopis zavrnil očitke, češ da takrat sploh niso obratovali in da Dravinjo onesnažuje kdo drug. "Naj najprej naredijo analize. Brez zveze je prej o tem diskutirati," je takrat dejal. Inšpektorica je zato kmalu zatem naredila preizkus, ki je nedvomno pokazal, da izpusti podjetja prihajajo v Dravinjo. V njegov odtok je izlila fluorescenčno označevalno barvilo in ugotovila, da se vse industrijske odpadne vode v družbi Konus Konex ne odvajajo na industrijsko čistilno napravo, ki se po čiščenju odvaja v kanalizacijski sistem in konča s komunalno čistilno napravo.

Čiščenje preše obarvalo Dravinjo

Direktor podjetja Leon Pekošak trditev inšpektorata marca lani ni zanikal. Je pa zatrdil, da do takrat niso vedeli, da jim "kaj uhaja" mimo čistilne naprave, saj da so v času velikega podjetja Konex določene cevi povezovali in dograjevali tako, da zanje nihče ni vedel, kam dejansko vodijo. "Usedline, ki nastanejo v bazenu, prečrpamo v posebno prešo. Ob tem iztisnemo vodo in jo speljemo na čistilno napravo, suho blato, ki ob tem nastane, pa tudi damo na odpad. A ko damo to prešo narazen, jo je treba splakniti. Tam, kjer to počnemo, je odtok, ki pa očitno pelje v cev, povezano z Dravinjo," je takrat opisoval Pekošak in vseeno dodal, da najverjetneje niso edini krivci za občasno penjenje Dravinje.

Več napak, a vse popravili

Edini ali ne, zagotovo so edini, ki jim je inšpektorat nesporno dokazal, da onesnažujejo Dravinjo. "Zavezanec je v celoti izpolnil inšpekcijsko odločbo. Vse industrijske odpadne vode je speljal na industrijsko čistilno napravo in jih po čiščenju odvaja v kanalizacijski sistem, ki se konča s komunalno čistilno napravo, in sicer tako iz talne odprtine in umivalnika v prostoru industrijske čistilne naprave kakor tudi iz zbirnega bazena v skladišču lateksa. V skladu s predpisom je izdelal Poslovnik za obratovanje čistilne naprave in Obratovalni dnevnik," so sporočili iz okoljskega inšpektorata. Okoljska inšpektorica je namreč pri svojem nadzoru ugotovila tudi odstopanja pri podatkih za porabo vode v napravi za leto 2018. Kot je takrat pojasnil Pekošak, je napako naredila uslužbenka - pri izračunu je pomotoma uporabila podatke za leto 2017. Glede pomanjkljivo vodenega obratovalnega dnevnika za industrijsko čistilno napravo pa je takrat dejal, da so porabo kemikalij vpisovali v zvezek, ki pa ni bil oštevilčen, zato bi lahko mirno iz njega kdo iztrgal kakšen list.

Za piko na i izliv lateksa

Pekošak je že takrat obljubil, da bodo vse nepravilnosti odpravili in stvari izboljšali. A se jim je medtem pripetil še nenadzorovan izliv lateksa v Dravinjo. "Takoj, ko so nas obvestili, da je na Dravinji nenavadna sivkasta proga, smo ukrepali in za vsak slučaj, čeprav lateks ni nevaren, v reko spustili še veliko tekoče vode," opisuje Pekošak. Kljub hitremu ukrepanju je inšpekcija kršitev zaznala kot nedovoljen izpust, doda. "Počila nam je stena v enem od zbiralnikov lateksa, ki je pod zemljo," je pojasnil. "V manj kot 24 urah smo zadevo sanirali," doda.

Za skoraj 116 tisoč evrov glob

Končni izkupiček minulega leta sta bili tako kar dve prekrškovni odločbi. "V obeh izdanih odločbah je bila izrečena globa v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, saj so bile upoštevane teža prekrška in njegove posledice za okolje. In sicer, ker niso bili izvršeni odrejeni inšpekcijski ukrepi, je bila pravni osebi izrečena globa v znesku 11 tisoč evrov, odgovorni osebi pa 1100 evrov. Ker naprava obratuje v nasprotju z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem, je bila pravni osebi izrečena globa za 100 tisoč evrov in za 3800 evrov odgovorni osebi," so sporočili z inšpektorata. Kot so še dodali, je kršitelj poplačal vse globe. S tem se je postopek proti kršitelju zaključil. "Sledili smo navodilom in priporočilom inšpekcije in vse tako tudi izvedi," doda Pekošak. "Sicer pa je skrb za varovanje okolja in zmanjševanje količine odpadkov del naših vsakdanjih aktivnosti varovanja okolja. Ta proces se nikoli ne zaključi," je še povzel direktor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta