Po desetih letih na Ekonomski šoli Celje tudi redni študij

Gordana Possnig
05.01.2021 06:10
V Celju bodo v prihodnjem študijskem letu edini v Sloveniji izvajali še višješolski študijski program za organizatorja socialne mreže
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekonomska šola, Višja strokovna šola Celje, kjer bodo začeli jeseni redni študij za organizatorja socialne mreže Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

Ekonomska šola Celje, Višja strokovna šola, bo v naslednjem študijskem letu kot prva in edina v Sloveniji pričela z vpisom v študijski program organizator socialne mreže za redne študente. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč 18. novembra s sklepom o razmestitvi študijskih programov za pridobitev višje strokovne izobrazbe za prihodnje študijsko leto določilo nove izvajalce izobraževalnih programov na področju višjega strokovnega izobraževanja in Ekonomski šoli Celje, Višji strokovni šoli, odobrilo izvajanje višješolskega študijskega programa. Ministrstvo je s tem upoštevalo dolgoletna prizadevanja šole za pridobitev novega programa.

Višješolski program organizator socialne mreže kot izredni program na šoli izvajajo že od leta 2011. Šola si je za redni študij programa prizadevala šest let, na ministrstvo pa so morali poslati tudi elaborat. Le- tega so pripravili skupaj s številnimi predavatelji na tem področju, ki bodo tudi vnaprej poučevali na omenjeni šoli.

V regiji veliko potencialnih zaposlovalcev

"Argumenti za pridobitev rednega študija programa so številni. Organizacij, zavodov, centrov, domov in društev, ki delujejo na področju sociale, je tako v Sloveniji kot tudi savinjski regiji veliko in vsi ti predstavljajo potencialne delodajalce študentov tega programa. Centrom za socialno delo v Sloveniji primanjkuje okoli 300 novih sodelavcev, ki bi jih bilo treba zaposliti v naslednjih petih letih. Tukaj je tudi velika možnost zaposlitve diplomantov v domovih za starejše ljudi, centrih za pomoč ljudem doma, mladinskih domovih, varnih hišah, kriznih centrih, materinskih domovih ... Tudi nevladne organizacije v Sloveniji izkazujejo veliko možnost zaposlitve za operativne sodelavce v socialni mreži. Tu je zaposlenega celo več tovrstnega kadra kot v javnih ustanovah. Obstaja pa tudi možnost samozaposlitve diplomantov v socialnem podjetništvu," pravi ravnatelj Ekonomske šole Celje, Višje strokovne šole, mag. Bojan Sešel.

Bojan Sešel Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

Kaj so prednosti pridobitve novega programa za širšo regijo? Je izredno pomembna pridobitev. Po Sešlovih besedah se bodo z rednim študijem zadovoljile potrebe in želje posameznikov in organizacij oziroma ustanov s področja sociale po možnosti rednega višješolskega izobraževanja v Celju kot regijskem središču. Izobraževanje na področju socialnega varstva je bilo do sedaj mogoče le v univerzitetnih študijskih programih izven regije. Na drugi strani bodo študenti, ki si bodo pridobili novo znanje v višješolskem programu, uspešno pripomogli k razvoju socialnih mrež oziroma preventivi in povezovanju vseh, ki delajo v nekem lokalnem okolju.

​Izbor med dvema programoma

​V študijskem programu bodo lahko študenti izbirali med dvema smerema, in sicer otroci in mladostniki ter stari človek. Tako v rednem kot izrednem programu študija, kjer pričakujejo mlade z različnih smeri, bodo razpisali po 50 razpisnih mest za študij na šoli, ki ima sedež v centru Celja, kjer domujeta še Mladinski center Celje in Klub študentov občine Celje.

"Bo pa število vpisanih odvisno od posameznih generacij, ki končujejo srednje šole. Pomembna pri njihovi kasnejši potencialni zaposlitvi bo tudi uvedba dolgotrajne oskrbe starejših, ki naj bi jo v Sloveniji sprejeli v kratkem. Omeniti velja, da bodo naši bodoči študenti lahko opravljali prakso pri kar 87 izvajalcih, ki so podpisali listino za izvajanje prakse z našo šolo," še dodaja Sešel in pove, da je v minulih letih izobraževanje v omenjenem programu na tej šoli, ki je sodobno opremljena, končalo že 70 izrednih študentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta