Po poplavah: Niso obupali in zahtevajo rešitve. Načrtovanim delovnim akcijam v Zgornji Savinjski dolini nagaja vreme

Rozmari Petek
28.11.2023 17:30

Slabo vreme odneslo eno delovno akcijo v Zgornji Savinjski dolini. Bo ponovno odneslo še drugo, brigadirsko?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naplavin je v Savinji na območju Ljubnega ob Savinji veliko, zato se bodo brigadirji z rokami lotili vej. 
Naplavin je v Savinji na območju Ljubnega ob Savinji veliko, zato se bodo brigadirji z rokami lotili vej. 
Rozmari Petek

Vse do vremenske napovedi, ki za soboto ni najbolj obetajoča, so bili mnogi v Zgornji Savinjski dolini optimistični in v nizkem štartu. Posamezniki iz različnih občin so se z namenom, da dolino v čim krajšem času postavijo nazaj na noge, organizirali in se odločili, da to soboto izpeljejo veliko očiščevalno akcijo. Sodelovali bi tudi mnogi traktoristi. Z željo ne le konkretne pomoči pri čiščenju manjših in večjih kosov naplavin, kamenja s polj in podobno, temveč tudi za dvig motivacije, ki deloma že kopni. "Zdi se nam pomembno, da opozorimo, da je dela s čiščenjem in sanacijo še ogromno. V tej jesenski akciji že lahko nekaj odpadkov odstranimo, pregledamo teren občin in popišemo večje kose odpadkov. Popis bomo predali koncesionarjem, da bodo odpadke odstranili do spomladanskih izvedb akcije. Hkrati s širjenjem glasu o akciji dajemo tudi motivacijo za prihodnji razvoj. Če bomo samo čakali do pomladi, bo zanimanje za dolino še bolj usahnilo. Pravzaprav pa vsako čiščenje prispeva k obnovi narave in sanaciji, ki ga lahko v taki obliki prispevamo prebivalci," so pojasnjevali člani novonastajajočega Društva za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline, med katerimi izstopa Urša Zgojznik, ki je Sloveniji že znana po okoljskih akcijah.

Niso obupali, a nič ne prepuščajo naključju

"Sporočamo, da nismo obupali - še več, vedno bolj smo organizirani in odločeni, da dolino postavimo v najkrajšem času nazaj na noge, da zahtevamo rešitve in pomoč od države in ob tem seveda sami ničesar ne prepustimo naključju," so še zapisali k vabilu na sobotno akcijo. A žal so jo včeraj bili primorani odpovedati. Razlog – deževalo bo tako v petek kot najverjetneje tudi v soboto. "V naših krajih lahko celo sneži, zato smo akcijo raje prestavili na mesec marec," pojasnjuje Zgojznikova, ki ji je sicer hudo, da bodo akcijo, o kateri so že v dolini veliko govorili in se nanjo pripravljali, morali prestaviti. "Že zato, ker se zanimanje za naše kraje hitro zmanjšuje, smo jo želeli izpeljati. Potekala bi po vseh zgornjesavinjskih občinah ob strugah Savinje in Drete. Kolegi v Posočju so nam povedali, da je pri naravnih katastrofah na žalost pač tako, da pozornost javnosti do enega leta po katastrofi strmo upada, po enem letu pa je sploh več ni. Zato želimo držati tempo in opozarjati na nas," poudarja sogovornica.

Naplavin ob strugi Savinje je še ogromno.
Rozmari Petek

Velenjski brigadirji še računajo na akcijo

V Velenju pa medtem Društvo brigadirjev Velenje skupaj z Mestno občino Velenje snuje drugo akcijo, brigadirsko akcijo čiščenja struge Savinje v Ljubnem ob Savinji. Ti so akcijo želeli izpeljati 26. oktobra, a so jo zaradi takratnih opozoril pred vnovičnimi poplavami in s tem potencialne nevarnosti za udeležence akcije odpovedali. Zdaj so (še) odločeni, da v soboto akcijo, ne glede na slabe vremenske napovedi, izpeljejo. "Mi se pripravljamo. Če se ne bi izšlo, jo bomo v petek odpovedali. Sicer želimo to akcijo izpeljati. Vsekakor upamo, da bo vreme vzdržalo. Nekaj kapelj ali snežink še bo šlo," napoveduje predsednik Društva brigadirjev Velenje Koloman Lainšček. "Poskusili bomo očistiti brežine, da sprostimo tok Savinje. Ravno konec oktobra se je pokazalo, kako te ovirajo pretok, saj je Savinja bila tik pred tem, da znova prestopi bregove." Ravno zato so si za kraj akcije izbrali Ljubno, saj je Savinja, kot dodaja, tam najbolj polna raznih naplavin. "Jutri se bomo še enkrat pogovorili z županom, če bo treba pomagati še kje pri kakšnih fizičnih osebah. Potem bomo pomagali tudi tistim. Moram pa prej tudi videti, koliko ljudi se bo prijavilo, da vemo, kako realizirati akcijo."

Čas za prijavo na brigadirsko akcijo se izteče v četrtek. Vabljeni pa niso le brigadirji, ampak "vsi, ki v srcu čutimo, da je treba ljudem pomagati. Kajti glavnina je šla mimo, zdaj so ostali sami. Rok je premalo. Veliko lahko naredi mehanizacija, vsega pa ne. Pridne roke veliko pomenijo. In teh nikoli ni preveč," zaključi Lainšček.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta