Po sporu: Nekdanji sindikalist želi dokazati, da mu je mar za dobrodelnost

Asja Lednik
06.12.2018 11:49

"Na spletnih straneh sem bil deležen številnih zelo krivičnih in žaljivih komentarjev," je povedal Srečko Čater.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Čater

Pred dnevi smo poročali o zgodbi celjskega dobrodelneža Petra Verblača, ki je novembra na različnih koncih mesta postavil stojala, kamor lahko ljudje obešajo oblačila, ki jih ne potrebujejo več. Kot nam je povedal Verblač, želi pomagati someščanom, da bi na preprost in neposreden način, brez obiskov ustanov ali društev, prišli do oblačil in obutve, ki jih potrebujejo. "Zavedal sem se, da je velik problem stigmatizacija, zato je od vsega začetka moja ideja, da so oblačila na razpolago tudi ponoči," razlaga in dodaja, da je bila odločitev pravilna. Še posebej na začetku akcije je bil odjem oblačil največji ravno ponoči. Po mesecu dni, kolikor ulična izmenjava oblačil traja, Peter Verblač ugotavlja, da je vedno večji odjem tudi čez dan.

Osebni Arhiv

Spor na Hudinji

Celjani so bili nad akcijo navdušeni, zataknilo pa se je na Hudinji, kjer je Vreblač, poleg Nove vasi in centra Celja, postavil stojala. Ta so zmotila predsednika Mestne četrti (MČ) Hudinja in nekdanjega predsednika sindikata kmetijske in živilske industrije Slovenije Srečka Čatra. "To že ni nikakršna dobrodelna akcija, če bi bila, bi bila pod okriljem dobrodelne organizacije, posameznik ne more tega početi. Kaj takšnega ne morete početi, brez da nas vprašate, pa še smrdljiva oblačila ste obešali," je besede Čatra na svojem Facebooku citiral Verblač. 

Osebni Arhiv

Čater želi dokazati, da mu je mar za dobrodelnost

Glede na njegov odziv, gre sprva sklepati, da Čater ne odobrava dobrodelnosti. A trdi nasprotno. "V prostorih mestne četrti gostuje krajevna organizacija Rdečega križa in klub modrosti, kar kaže, da podpiramo dobrodelnost, ki je organizirana in ustrezno vodena. Naše prostovoljke letno raznosijo več ton hrane s pretečenim rokom, ki pa je še vedno užitna. Obiskujemo osebe, ki potrebujejo občasno pomoč na domu in tudi vsako novo leto s skromnim darilom razveselimo tiste starejše občane, ki se ne morejo udeležiti prednovoletnega srečanja.Te aktivnosti bomo s pomočjo prizadevnih krajank in krajanov še nadgradili."
Da bi dokazal, da mu dobrodelnost zares nekaj pomeni, je pokazal, kako " izgleda organiziran dobrodelni dogodek za krajane MČ Hudinja". Kot je povedal, so včeraj že tradicionalno organizirali obisk Miklavža. "Bil je skromen, vendar prijazen, tako da je razveselil številne udeležence. Rdeči križ in MČ Hudinja že več kot deset let na predvečer Miklavža organizirata skromno obdaritev otrok, ki pridejo na srečanje. Darila lahko prevzamejo samo otroci osebno iz rok Miklavža. Navkljub skromnim darilom je udeležba vedno številčna," je povedal Čater.

Srečko Čater

Tarča žaljivih komentarjev

Kot je povedal Čater, je bil "v dveh dneh na spletnih straneh, navkljub pojasnilu, deležen številnih zelo krivičnih in žaljivih komentarjev". Zato pravi, da želi pokazati, da je situacija z Verblačem narobe razumljena, za dobrodelnost pa mu je vsekakor mar. "Ravno včeraj so naše prostovoljke razdelile nekaj sto kilogramov hrane, tako da so obiskale osebe, ki to hrano potrebujejo in jim jo dostavile popolnoma inkognito. Zelo dobro se zavedamo, da se kategorija socialno ogroženih, vsaj večina, ne želi javno izpostavljati," je še povedal.

Srečko Čater
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta