Po volitvah v Celju razgreto, sedaj pozabljeno

Rozmari Petek Rozmari Petek
02.07.2019 17:02

Vodenje občinske volilne komisije ostaja enako, zamenjani so le nekateri člani. Pred volitvami odpisana lista Odprto Celje pa še kar čaka na sodne mline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Bojan Šrot je s svojo stranko predolgo čakal na rezultate zadnjih lokalnih volitev, a zamere do OVK so pozabljene.
Edi Einspieler-fa Sherpa

Napoved zmagovalcev lanskih lokalnih volitev v Celju je bila hitra zamenjava občinske volilne komisije (OVK). Ne zaradi izida, temveč zaradi počasnosti. V Celju so namreč zelo počasi šteli glasove, imena novih svetnikov in župana pa so sporočili skorajda med zadnjimi v državi. Za nameček je delno ponovno štetje spremenilo sestavo mestnega sveta.
Danes se je na občinski seji dejansko znašla točka imenovanja nove občinske volilne komisije, ki pa ji bo še naprej predsedoval lani predčasno upokojeni okrožni sodnik Matevž Žugelj. "Predsednik ostaja Žugelj, ker mora po zakonu občinski volilni komisiji predsedovati sodnik, manevrskega prostora ni veliko. Obenem ima kot predsednik že dveh mandatov veliko izkušenj s tem. Tudi zato v drugi smeri nismo niti razmišljali, ker vsak pa niti ne želi postati predsednik takšne komisije," je za Večer pojasnil predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade Janko Požežnik iz Celjske županove liste (CŽL). In dodal: "Je pa ostala sestava OVK precej spremenjena."

Brez posodobitev bo spet stara pesem

Od osmih članov OVK so stari le trije. Med njimi nobeden od članov ni bil imenovan s strani strank Desus, SLS, stranka župana Šrota (CŽL) pa ima v novi sestavi kar dva predstavnika, tudi namestnico predsednika OVK Vesno Čanžek Čokl. A ne glede na to se nekaterim poznavalcem problematike, ki pa ne želijo biti imenovani, poraja vprašanje, kako se bo nova sestava OVK obnesla na naslednjih lokalnih volitvah, če se organizacija OVK ne bo bistveno spremenila, posodobila. Na zadnjih je bil kaos precejšen, kar gre sicer po mnenju naših sogovornikov pripisati tudi pomanjkljivi volilni zakonodaji, ki je pri kriterijih za izbiro članov občinskih volilnih komisij precej minimalistična. Težava v Celju naj bi bila tudi slaba tehnična podpora. "Najverjetneje to delo sprejmejo tisti, ki ne vedo, kaj jih čaka. Zakonodaja je res strašno problematična. Veliko vprašanje je, ali bodo naslednje lokalne volitve potekale brez težav. Morda pa jih podcenjujem. Bomo videli," pravi eden od sogovornikov.
Znano je tudi, da se predsednik Žugelj bolj malo ozira na pritiske javnosti in svetnikov, navsezadnje tudi županskih kandidatov, ki bi radi čim prej izvedeli rezultate volitev. Celo samega predsednika je v času pred volitvami, tako naš vir, včasih precej težko priklicati. A videti je, da so tudi svetniki, ne le župan Bojan Šrot, na te povolilne težave že pozabili, saj na predlog nove sestave OVK nihče ni imel nobene pripombe.

Odprto Celje čaka še dve odločitvi sodišč

Na predvolilne zaplete pa še ni pozabila nesojena celjska lista Odprto Celje. Še danes ne morejo v celoti razumeti, da OVK njihove kandidature ni potrdila zgolj zaradi napačnega imena predlagatelja liste. "S tem smo sedaj, kot smo napovedali, šli naprej na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ukrep je bil namreč nesorazmeren v primerjavi z napako, ki smo jo storili," pravi drugouvrščeni županski kandidat na lanskih volitvah Sandi Sendelbah, ki je ustanovil listo Odprto Celje. "Na samih volitvah se potem predlagatelja tako ali tako nikjer ne vidi."
Odprto Celje čaka na razplet še enega sodnega procesa. Zato, ker je župan Bojan Šrot na dan začetka volilne kampanje na stroške občinskega proračuna vsem gospodinjstvom v Celju poslal občinski časopis in v njem opisal vse svoje dvajsetletne dosežke, se je Odprto Celje pritožilo. "Sicer je že celjsko upravno sodišče razglasilo, da je bil denar porabljen nezakonito, saj so z občinskim denarjem promovirali le eno politično možnost. So pa ob tem dodali, da to ni tako hudo, ker da vse to ni bistveno vplivalo na volilni rezultat," dodaja Sendelbah, ki čaka, kaj bo o tem ugotovilo še ustavno sodišče, ki trenutno še melje v podobnem primeru, ki se je zgodil v Ljubljani. "Če bi sodišče razveljavilo volitve, ljudje, ki so ta denar zlorabili, po enih tolmačenjih sploh ne bi smeli sodelovati na naslednjih volitvah. A to je v Sloveniji najbrž znanstvena fantastika."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta