Podjetniške ideje: Od ajdove batine do pametne ovratnice za krave

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.06.2021 06:25
Nadgradnja velenjskega podjetniškega trampolina prinesla tri finaliste s prednostjo pri potegovanju za denar občine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finalisti velenjskega Start up generatorja 2021
Saša Inkubator
Ideja MooHeros je zrasla na kmetiji Rotnikovih. 
Tim Preininger

Krave z ovratnicami s senzorji? Čemu? "Prihajam s kmetije s 150 kravami in tam je ogromno dela. Stvari, ki jih mora kmet storiti, je veliko. Včasih se počuti, kot bi reševal nalogo: izberi vsa polja s kravami, ki ovulirajo," je uvodoma svojo idejo, ki jo je razvil skupaj s prijateljema, opisal Urban Rotnik iz Raven pri Šoštanju. Strošek zamude pri osemenitvi je za kmetijo lahko izredno velik. "Na naši kmetiji v letu 2019 kar 20.000 evrov. Rešitev je fitness tracker za kravo. Gre za pametno ovratnico, ki namesto kmeta spremlja kravo, njene vedenjske vzorce, o odstopanjih, kot je gonitev, pa kmeta obvesti." Ekipa prijateljev, ki si je nadela pomenljivo ime MooHero, stavi na to, da je v Sloveniji 70.000 potencialnih kandidatk, v Evropi pa več kot 20 milijonov. "Če minimalno izboljšamo reprodukcijski cikel krav, prihranimo kmetom v Sloveniji 7,5 milijona evrov, v Evropi pa več kot dve milijardi."

Martin Rojnik z ajdovo batino
Blanka Kefer

Martin Rojnik na trgu želi uspeti z ajdovo batino (vegansko verzijo kranjske klobase). V poslovnem svetu ni novinec. V Ljubljani je vodil nadvse uspešni gostilni z vegansko prehrano Kucha (veljala je za 25. najboljšo vegansko restavracijo v Evropi). Korona je kriva, da je gostilni zaprl in se kot mlad prevzemnik ekološke kmetije vrnil domov na Graško Goro. In v čistem miru domačega okolja se je odločil, da bo nadaljeval svoje poslanstvo, le na nekoliko drugačen način. Kmalu bo sredi Velenja odprl proizvodni obrat, jeseni pa bodo njegovi izdelki že na voljo na Sparovih trgovskih policah. "Ključni problem veganskih produktov je, da vsebujejo preveč umetnih aditivov in premalo koristnih hranil," je izpostavil Rojnik, zato se v svoji liniji izdelkov Graška osredotoča na naravno fermentacijo in regionalne sestavine. "Želimo, da Velenje postane ključno stičišče rastlinskih izdelkov, ki nam bodo zagotavljali prehransko varnost v prihodnosti."

Preskočili trampolin

Jure Drolc je kot študent delal v podjetju, kjer imajo veliko CNC-strojev. "Tam sem bil priča, kaj se s tem orodjem počne, kako slabo je izkoriščeno. Od tod ideja za izdelavo avtomata za izdajo rezilnega orodja," opisuje. Z njegovim avtomatom lahko podjetja optimirajo stroške uporabe in vzpostavijo monitoring nad porabo rezilnega orodja ter tako prihranijo do 90 odstotkov izgub: "Avtomat sem imel že prej razvit, ampak nisem imel pojma o marketingu, zato sem se prijavil na razpis Saša inkubatorja."

Ta je letos preskočil tradicionalni podjetniški trampolin, preko katerega mladi ljudje z idejami skočijo v svet podjetništva. Odločili so se za njegovo nadgradnjo - Startup generator, ki ga direktorica Ana Anžej opisuje kot pospeševalnik. V šestih tednih so ekipam pomagali, da so svoje poslovne ideje do popolnosti izpilile. "Če v trampolin lahko pridejo ekipe, ki imajo samo idejo in jih mi v šestih tednih pripravimo do tega, da se znajo iti biznis, je generator namenjen ekipam, ki so že nekaj naredile. Tem ni bilo treba razlagati, kaj je poslovni model, ker oni so to že imeli in prodajali na trgu."

Enostavno do darila

Na trgu je že ekipa VRdom, zmagovalka po mnenju občinstva, ki arhitekturnim birojem omogoča, da svojim strankam z uporabo virtualne resničnosti ponudijo brezskrben proces načrtovanja domov. "Arhitekti in naročniki se sprehodijo skozi prostore, še preden se zasadi prva lopata. Ker kasneje je vsako spreminjanje projekta dražje in zamudno," pravi Nace Mohorič.

Finalisti velenjskega Start-up generatorja
Saša inkubator

Lastne izkušnje so vodile tudi ekipo Gift Buddy, mlade fante, ki so že kot srednješolci radi prihajali v Saša inkubator. "Smo študentje računalništva, ki smo vedno, ko smo morali svojim puncam kupiti darila, imeli težave," opisuje Ožbej Golob. Zato so za podobne izgubljene moške duše kot tudi ženske iznašli aplikacijo, ki uporabniku priporoča, kaj kupiti. Gre na zelo osebno raven, saj algoritem na podlagi instagram profila obdarjenca prouči, kaj bi bilo zanj primerno. Psička pa je bila navdih za zadnjo predstavljeno idejo ekipe Pawesome Puzzle. Gre za igračko, v kateri so skriti priboljški in ki hiperaktivnega psa precej dolgo zamoti. V letu dni je ekipa Jana Weichardta prodala že preko 300 igračk, nekatere so romale celo v Tajvan in ZDA.

Jure Drolc (levo) s prijateljem Robertom Pajkom 
Drolctech

Glavna novost nadgrajenega podjetniškega trampolina je, da so zmagovalne ekipe prejele 30 točk, s katerimi lahko kandidirajo za deset tisoč evrov občinskih sredstev za zagon podjetništva. Temu župan Peter Dermol v duhu prihajajočega prestrukturiranja namenja veliko pozornost. Tudi preostale tri ekipe, ki so se izmed 41 prijavljenih prebile med top šest, so prejele nekaj točk, s katerimi se bodo lažje prebile na razpisu. Predvsem pa so letos še dvanajstim ekipam omogočili različna izobraževanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta