Poraženci na volitvah, ki odhajajo z dvignjenimi glavami

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.12.2018 15:52

V občinah na Celjskem, kjer so se dosedanji župani morali v drugo pomeriti z izzivalci, so potegnili krajši konec. Njihova ugotovitev: da so bili realni, izzivalci pa so obljubljali nedosegljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih štirih letih - edinem mandatu župana Mirka Polutnika - so se v Vitanju spremenili način financiranja in tudi samo poimenovanje in vsebine tedanjega Ksevta, po novem Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. 
Andrej Petelinsek

Le en mandat je Vitanje vodil Mirko Polutnik. Na mesto župana se po štirih letih vrača medtem že upokojeni Slavko Vetrih. V tem mandatu se je spremenil način financiranja kot tudi poimenovanje in vsebine tedanjega Ksevta, po novem Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, odšel je dolgoletni direktor občinske uprave, ki je pomagal vzpostavljati poševni objekt. Kot pravi Polutnik, je poskusil vzpostaviti red. "Glede na vso kampanjo, ki je bila proti občini, nisem pričakoval briljantnega odziva. Pravzaprav tako ostre kampanje nisem pričakoval, zato nanjo nisem bil pripravljen. Nisem žalosten, bolj včasih presenečen, da ljudje verjamejo vsemu, kar slišijo po gostilnah. V občini smo hoteli narediti red. Vem, da so bila pričakovanja ljudi visoka, a proračun je majhen. Trudili smo se v občino pripeljati nepovratna sredstva. Poskusili smo ljudem pojasniti, da smo naredili tisto, kar smo lahko. Moj program je temeljil na realnih temeljih," poudarja Polutnik.
Sam se s politiko ne bo več ukvarjal. Niti kot svetnik ne. "Bom pa kot občan budno spremljal obljube svetnikov in župana. Voditi občino mi je bil izziv in v čast. Če so se volivci odločili drugače, ni problema. Jaz bom lahko vsakomur pogledal v oči. Sam si trenutno želim miru in po štirih letih trdega dela dopust. Ker na koncu sem ostal sam z direktorico občinske uprave, čeprav občinski svet o vsem soodloča. Saj župan ne dviguje rok, svetniki jih."

Mirko Polutnik 
Neznan

Ogradi: Najprej sledi iskanje službe

Za 41 glasov se je še en mandat izmuznil županu Gornjega Gradu Stanku Ogradiju. Novi župan je postal Anton Špeh, podjetnik, ki ima v tej občini sedež podjetja, sicer pa je do nedavnega stanoval v občini Ljubno ob Savinji. "K temu, kar so dejali volivci, nimam kaj dodati. Moj program je temeljil na realnih, razpoložljivih občinskih sredstvih, torej, kaj je realno in možno narediti, protikandidat je ljudem ponudil več; tudi stvari, ki se ne tičejo občinskega proračuna. Ljudje pa nimajo vpogleda v to, kako lahko občina sploh deli občinska sredstva. V naši občini gre veliko denarja za sprotna vzdrževalna dela, manj ostane za naložbe. Kljub temu zadnja štiri leta naredili veliko, predvsem smo vlagali v šolstvo, a tega ljudje, razen tisti, ki imajo šoloobvezne otroke, ne opazijo," je povedal Ogradi.

Stanko Ogradi 
Osebni Arhiv

Strojanšek: "V politiki moraš računati, da si zamenljiv"

Svojevrstno presenečenje je izguba mandata dosedanjega župana Branimirja Strojanška v Braslovčah, saj je slednji po prvem krogu volitev krepko vodil pred drugouvrščenim Tomažem Žoharjem. "Sem vesel, ker občino prepuščam v veliko boljši kondiciji, kot sem jo dobil. Projekti so pripravljeni, čakajo le še izvedbo. Zjutraj sva se z novim županom že slišala. Jutri se dobiva in dogovoriva za sklic konstitutivne seje. Sem optimist. Občina bo šla naprej, jaz pa bom mirno spal. Tri mesece bom sicer še strošek občinskega proračuna, nato se vračam na svoje prejšnje delovno mesto pri finančni upravi. V politiki pač moraš računati tudi na to, da si zamenljiv. Danes je nov dan."

Branimir Strojanšek 
Osebni Arhiv
Miran Gorinšek 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta