Praznična Celje in Velenje: Prijaznost nič ne stane

Tina Murko Gajšek
15.12.2018 17:08

Tik pred peto popoldne se nekaj izbrancev prelevi v pravljične like. Ko v zvoniku cerkve na celjskem Glavnem trgu odzvoni polna ura, se med obiskovalce pomešajo vile in Božičkovi škrati. Čez dobro uro se s konjsko vprego pripelje še Božiček. S tem se decembrsko dogajanje v Celju že 19. leto začenja tudi v Pravljični deželi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namen Pravljične dežele je spodbujati prijaznost.
Tina Murko Gajšek

V celjskem starem mestnem jedru lesene stojnice vodijo do prehoda z napisom "Pravljična dežela", ki v loku povezuje vrhova dveh novoletnih jelk. Drevesi malo zakrivata pogled na pravljično deželo. Na drugi strani božičnih smrečic kočija s konjsko vprego pripelje izza ene od lesenih hišic. V njej vila Cekinčica prodaja cekine, v Pravljični deželi namreč ne poznajo evrov. Z odra otroke pozdravlja gospa Božičkova. Pod odrom pa vila Nasmeha, vila Pozabljivka in druge gospodične v belo-zlatih svetlečih oblekah pripovedujejo svoje zgodbe. "Pravljično deželo najbolj posebno dela to, da je v svoji biti zelo preprosta. Ustvarimo jo tako, da obudimo preprosta sporočila, ki jih ljudje nekje na poti izgubimo," o pomenu Pravljične dežele razmišlja njena organizatorka Vladimira Skale. "Najlepše sporočilo Pravljične dežele je, da si lahko preprost, dober, spoštljiv, da ne podcenjuješ, prizadeneš, ampak da pristopiš, pomagaš. To so sporočila, ki nas povezujejo. In ta moč besede je pravljična," dodaja.

Delijo čarobnost
Ker je pobeg v svet pravljic krhka izkušnja, je zelo pomembno, kdo otroke vanjo popelje, poudarja organizatorka. "Pravljično deželo ustvarjajo mladi, otroci, ki se prijavijo na javno avdicijo," pojasnjuje. Nato pa dva meseca vadijo, da se lahko v decembru spremenijo v vile in škrate. "Nam je drago, ker vidimo, da se nergači v tem času malo spremenijo in s tem že dosežemo svoj namen. Če ljudem malo potrkamo na srce, se vsak zave, da je lahko dober in prijazen. Kajti prijaznost in spoštovanje sta zastonj," še razmišlja Skaletova. Na to pa obiskovalce spominjajo vile. Ko postaneš vila, predstavljaš junaka, ki je drugim za zgled, in razveseliš otroke, jim pomagaš in podariš čarobnost, naštevajo vile, ki za vzdušje v Pravljični deželi skrbijo letos.

Priprave čez vse leto
Za Pravljično deželo in dogajanje v njej vsak dan skrbi 27 ljudi. Da se dežela vsak december vrača v Celje, pa tudi v času, ko božič ni aktualen, poskrbi sedem ljudi. Ker dogodki Pravljične dežele trajajo 18 dni, Skaletova pravi, da že v tem času premislijo, naj kaj morajo biti prihodnje leto bolj pozorni. "Pomembno je, kako lepe in košate so smreke, kakšni so snežaki, ki jih pripravljajo celjske osnovne šole, konec koncev tudi, kakšno je vreme," našteva. Na prvi večer letošnje Pravljične dežele v petek je snežilo. "Božiček nas je posul s snegom, kot je obljubil," se nasmehne Skaletova.

Pravljična dežela je sicer del prireditev Pravljičnega Celja, ki traja ves december. Koncerte, animacije, kulinarične dogodke in druge dogodke spremlja tudi božično-novoletni sejem. Na njem letos 28 ponudnikov prodaja svoje nakit, okraske, keramične posode in druge rokodelske izdelke ali mimoidoče skuša prepričati s kulinaričnimi dobrotami. Ponudniki sicer potarnajo, da Celja še ni zajela praznična mrzlica. "V teh dneh so bili vsi z mislimi še v službah in jih stojnice še niso tako zanimale. Ko se začne Pravljična dežela, pa je navadno več ljudi, so bolj sproščeni in bolj praznično razpoloženi," pravi Mihela Jezernik, ki si na stojnici s svojimi keramičnimi izdelki kot drugi ponudniki odslej obeta boljši obisk. Na Zavodu Celeia Celje, ki skrbi za utrip Prazničnega Celja, do konca meseca sicer pričakujejo vsaj 120.000 obiskovalcev – toliko jih je predbožično in božično knežje mesto obiskalo lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta