Prebivalci Zgornje Savinjske doline hočejo zdravnika 24 ur na dan

Gordana Possnig Gordana Possnig
14.05.2019 11:45

Civilna iniciativa za ohranitev zdravja pripravila shod zaradi razmer v zdravstvu po odhodu treh družinskih zdravnikov. Prišlo več kot 300 domačinov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestni shod pred ZD Nazarje zaradi neurejenih razmer
Gordana Possnig

Občanom Zgornje Savinjske doline, skupaj na tem območju v sedmih občinah živi okoli 16.000 prebivalcev, je prekipelo zaradi stanja v Zdravstvenem domu (ZD) Nazarje in odpovedi treh družinskih zdravnikov. Njihovi odhodi so bili uradno posledica preobremenjenosti, neuradno pa tudi slabih odnosov v ZD. Po informacijah, ki jih je pridobila tudi Civilna iniciativa (CI) za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov, so bili predvsem posledica nemogočih razmer nesposobnega vodstva ZD, izjemno slabo odnosih med zaposlenimi in vodstvom, tudi dejstva, da zdravstveni zavod nima strokovnega vodje. Kakšno je njihovo mnenje in ogorčenje, da so po 1. maju ostali brez svojih zdravnikov, ob tem pa tudi brez 24-dežurne službe, dokazuje tudi množičen prihod na današnji protestni shod pred ZD.

Protestni shod pred ZD Nazarje zaradi neurejenih razmer
Gordana Possnig

Podpora z aplavzom

Kar nekaj govorcev se je znašlo na protestnem shodu CI, ki je nastala pred dnevi na pobudo tamkajšnjih upokojenskih društev: Darja Dobovičnik, predsednica Zveze društev upokojencev Zgornje Savinjske doline, Viktor Mikek, predstavnik CI, Janko Žuntar, predsednik Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline ... Vsi so predstavili svoje zahteve za takojšno ureditev zdravstvene oskrbe za tamkajšnje prebivalce, ob tem pa opozorili, da s protestom ne želijo izsiljevati, ampak pristojne le opozoriti na nedopustne stanje zdravstva na tem območju.

Protestni shod pred ZD Nazarje zaradi neurejenih razmer
Gordana Possnig

Zahtevajo revizijo

CI ob tem zahteva še takojšnjo revizijo poslovanja zavoda za zadnja štiri leta, da se zaradi iztrošene infrastrukture in voznega parka skupaj z zavodom pripravi petletni načrt vlaganja v ZD in vozila ter končno izpolnijo že desetletja stare obljube o novem ZD.
Na sedaj organizirano zdravstveno dežurno službo, ki verjetno predstavlja slovenski unikum, pa je pristojne opozoril prvi zgornjesavinjski prostovoljni gasilec Žuntar: "Gasilci občanov nikoli nismo pustili na cedilu in jih tudi sedaj ne bomo. Je pa sedaj dežurna zdravstvena služba organizirana tako, da naj bi med 14. in 6. uro poleg medicinskih tehnikov in nujnega medicinskega osebja to storitev izvajali prostovoljni gasilci širom regije. Sam kot pred predsednik teh gasilcev ne pristajam na takšen kompromis, saj nimamo dovolj usposobljenega kadra. Ne moremo prevzeti dela zdravnikov, ki si potrebno znanje pridobivajo v desetih letih, mi pa imeli le 80-urni zdravstveni tečaj."
Po koncu shoda je vodstvo CI zbranim obljubilo, da bodo vztrajali do izpolnitve zahtev. Te so že predstavili na sestanku tako vodstvu ZD kot županom zgornjesavinjskih občin.

Protestni shod pred ZD Nazarje zaradi neurejenih razmer
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta