Premiki pri javnih sanitarijah v Celju so, a konkretnih rešitev še ni

Asja Lednik
30.10.2019 12:46

Na Mestni občini Celje so vendarle začeli razmišljati o novih javnih sanitarijah, občinske strokovne službe so preučile več možnosti umestitve javnih sanitarij v starem mestnem jedru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovne službe Mestne občine Celje so po pojasnilih občine preučile več možnosti umestitve javnih sanitarij v starem mestnem jedru. 
Asja Lednik

Poleti smo poročali o celjskih javnih sanitarijah, pokazalo pa se je, da domačini pravzaprav ne vedo dobro, kje te so, še manj pa, kako dostopna so. Po objavi članka so na to temo v knežjem mestu govorili mestni svetniki na eni od rednih sej. Izpostavili so, da bi področje veljalo urediti, na Mestni občini Celje pa so nato obljubili, da bodo o tem razmislili in pripravili rešitve. Vprašanje, ki se poraja, je, do kakšnih rešitev so v nekaj mesecih prišli. Sprva so nas na občini opozorili, da smo o tej tematiki poročali že dvakrat, in dodali, da so nam takrat vse pojasnili, nato pa le povedali, kaj preučujejo.

Vendarle nekaj sprememb

Ob pisanju avgustovskega članka so nam na vprašanje, ali načrtujejo postavitev novih javnih sanitarij v Celju, odgovorili, da "strokovne službe pri načrtovanju razvoja mesta glede na potrebe sproti presojajo o smiselnosti umestitve dodatnih javnih sanitarij". A v nekaj mesecih so spremembe in o novih javnih sanitarijah zdaj vendarle razmišljajo. Kot so pojasnili, so strokovne službe Mestne občine Celje preučile več možnosti umestitve javnih sanitarij na območju starega mestnega jedra. "Pri takšnih projektih je treba namreč predhodno preveriti, ali je v neposredni bližini priključek za komunalno infrastrukturo, ali je območje dobro dostopno in frekventno," naštevajo. Frekventnega je v mestnem jedru od popoldneva dalje bolj malo, saj je mesto običajno prazno. Eden od pogojev je, da nove sanitarije niso preblizu obstoječim, dodajajo. Ob tem se zdi, da v Celju te bojazni ni, saj imajo prebivalci v središču mesta na voljo le dvoje sanitarij - na železniški postaji in na mestni tržnici. "Pomembno je seveda tudi, da je zemljišče v lasti Mestne občine Celje in da se objekt vizualno sklada z okolico," dodajajo.

Ocenjevalca nista imela srečne roke

Na občini pa so bili presenečeni nad rezultati, ki jih je objavilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, ki vsako leto ocenjuje javna stranišča po državi. Leta 2016 je bilo ocenjenih več kot 130 javnih stranišč. Celjska so se uvrstila med pet najslabše urejenih. Tistega leta je prvo mesto zasedla Rogaška Slatina, drugo pa Velenje. Lani so uvrstitev Celjani nekoliko popravili. Celjska občina je zlezla na 32. mesto, a je še vedno na zadnjem v savinjsko-šaleški regiji. Pred njo so občine Rogaška Slatina, ki se je uvrstila na tretje mesto, za Koprom in Ljubljano, Mestna občina Velenje je bila deveta, Slovenske Konjice enajste, Šentjur se je uvrstil na 16. mesto, Žalec na 28. in šele nato sledi Celje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta