Preporod v Celju: Po 24 letih Bojana Šrota 33-letni Matija Kovač

Novoizvoljeni župan Matija Kovač nima svoje liste v mestnem svetu, a verjame, da bo lahko povezovalno deloval brez nje. Bojan Šrot razmišlja, da bi po določenem času vrnil svetniški mandat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ob zaprtju volišč v mestni občini Celje sta pred novinarje stopila Bojan Šrot, ki je 24 let vodil Celje, in Matija Kovač, mladi, 33-letni arhitekt in prvi protikandidat, ki je Šrota popeljal v drugi krog. "Moji občutki so pozitivni. Vesel sem tega obdobja, ko smo se s krasno ekipo mladih in tudi starejših Celjanov, angažiranih ljudi, pogovarjali o skupnih vizijah, o prihodnosti in na terenu dobili veliko pozitive. Mi se danes v vsakem primeru veselimo zaključka te zgodbe in pričakujemo najboljše," je dejal novi celjski župan. Nekaj pred 20. uro, ko je bilo že jasno, kdo je nov celjski župan, pa je poudaril še: "Hvaležen sem Celjankam in Celjanom za visoko zaupanje, ki so mi ga izrazili. Mislim pa, da je to delo naše krasne ekipe v štabu, široke politične podpore, ki sem jo prejel v drugem krogu, in jasne vizije, kaj so tiste prioritete, ki jih je treba v Celju izpeljati v naslednjem obdobju. Veselim se dela tako s politično javnostjo kot s slehernim občanom in občanko. To je naša obljuba, da bo Celje postalo skupno mesto."

Novi župan Celja Matija Kovač (na levi) je z razpisom za novega protokolarnega uslužbenca, objavljenim tik pred slovesom župana Bojana Šrota, kot nam je zatrdil, seznanjen. 
Saso Bizjak

Na vprašanje, kaj bo počel dan po volitvah, novi župan, ki je zbral slabih 58 odstotkov glasov ali 2647 glasov več kot Šrot, odgovarja: "Verjetno se bom malo spočil, potem se bom pogovoril z lokalno politično javnostjo o tem, kako delovati v občinskem svetu, in se še enkrat zahvalil vsem volivkam in volivcem za to podporo." Glede na to, da sam ni kandidiral za svetnika, na čigavo podporo v občinskem svetu lahko računa (poleg podpore dveh svetnikov Levice, katere član je tudi sam? "Že v času kampanje sem večkrat povedal, da mi je slog delovanja celjskega mestnega sveta, ki je odprt in brez formalnih koalicij, všeč in blizu in na takšen način bi si želel voditi mesto tudi sam. Glede na to, da poznam sestavo mestnega sveta, svetnike, ki jim je mar za Celje, ki so zelo sodelovalni ljudje, pričakujem in upam, da bodo sprejeli mojo povezovalno držo in da bomo na takšen način sestavili stabilno delovanje v naslednjem mandatu."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Med prvimi opravili, ki jih bo opravil kot župan, bo pregled proračuna, "ki ga sam še nisem videl in ga je treba temeljito pogledati. Velik izziv je tudi občinski prostorski načrt, ki se obeta za sprejem v naslednjem letu. Tu bo potrebna obsežna in široka komunikacija, tako da bo to tisto osrednje delo v prvem letu." Projekt visečega mostu pa se, najverjetneje, seli v predal. "To nikoli ni bil moj projekt, sem mu tudi jasno in glasno nasprotoval, tako da bi bilo verjetno do mojih volivcev nekorektno, če bi s tem projektom nadaljeval. Če bo denar še na voljo, se bomo potrudili, da bi ga usmerili v kakšno drugo mestotvorno dejavnost, ki bo Celju prinesla razvojne potenciale, ki jih sam vidim."

Sašo Bizjak

Ko je bilo povsem jasno, da teh volitev Bojan Šrot ne bo dobil, je stopil do svojega protikandidata in mu podal roko. Mu je podal kakšen nasvet? "Ne vem, ali potrebuje moje nasvete. Upam, da bo delal tisto, kar je obljubil v volilni kampanji. Sicer pa si mora vsak župan najti svojo pot in svoj način delovanja. Ima dobro popotnico. Upam, da bo zelo povezovalen, širok. Upam, da se bo Celje še naprej dobro razvijalo. Celje je po vseh podatkih tako visoko, kot še ni bilo, želim mu uspešno delo," je dejal Šrot, ki bo odslej svetnik. To bo postal, ker bi bile v nasprotnem primeru potrebne nadomestne volitve, pravi. "Mi smo največja stranka v mestnem svetu, brez nas bo težko kar koli narediti. Mi bomo delali korektno naprej za to mesto, to je naše poslanstvo. Tako razmišljajo tudi kolegi in kolegice, ne bojim se za usodo naše stranke. Težko rečem, kakšno bo naše sodelovanje, sam sem izvoljen tudi kot mestni svetnik, bom pa verjetno po nekem času glede na zakon s te funkcije odstopil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta