Preveč iz žepa Komunalnega podjetja Velenje

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.12.2019 15:21

Kje lahko podjetje, ki je lani imelo skoraj 386 tisoč evrov izgube, še najde notranje rezerve? Bodo lahko še naprej subvencionirali ogrevanje občanom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S starim blokom 5 je bilo ogrevanje cenejše, kot je pri bolj ekonomičnem bloku 6.
Rozmari Petek

V Komunalnem podjetju Velenje (KPV), ki je lani zabeležilo rekordno, skoraj 386 tisoč evrov visoko izgubo, napovedujejo, da je letos ne bo. Leto naj bi zaključili z ničlo v tekočem poslovanju, se jim bo pa izguba prejšnjega leta vlekla še v naslednje leto.
"Razlogi za izgubo so znani, povišanje cene na pragu Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) za nakup toplotne energije, ki pa je nismo prevalili na naše uporabnike. Ta primanjkljaj in odločitev lastnikov, da izgubo pustimo nepokrito, sta pomenila nekaj likvidnostnih težav v začetku leta in pa seveda tudi zdaj, ko se je večina investicij končala, ko so situacije zaračunane," je pojasnil direktor Gašper Škarja. Ceno ogrevanja so občanom treh občin ustanoviteljic subvencionirali tudi letos, a kljub vsemu naj bi leto zaključili dostojno, saj bodo sedaj razliko plačevali iz prejetih najemnin za komunalno infrastrukturo, ki so bile poprej namenjene za vzdrževanje in nove naložbe. Ob tem so poiskali vse možne notranje rezerve, ki pomenijo znižanje stroškov. Do kam takšna racionalizacija še lahko gre? "Na kadrovskem področju prihranki niso več možni, smo na minimumu (trenutno nas je 176, pet let nazaj nas je bilo 210), so pa še možni prihranki s stalnim monitoringom na vseh sistemih, kar ves čas izvajamo, da zmanjšujemo izgube, tako vodne kot toplotne. In da racionaliziramo distribucijski sistem, da torej sami porabimo manj energije za prenos toplote ali vode. To pa so ukrepi, ki nas še čakajo in od katerih si obetamo pozitivne rezultate."

Odločili eni, plačajo drugi

Odločitev, da se cena toplotne energije od leta 2017, ko je TEŠ prvič občutno povišal ceno ogrevanja, subvencionira, so podale občine ustanoviteljice, dejansko pa to razliko plačuje samo komunalno podjetje. "Nam sicer občine prepustijo vso najemnino za komunalno infrastrukturo, ki bi sicer pripadala njim. Povsod ni tako," je Škarja nekoliko upravičil dejanja občin.

Rozmari Petek

Ni upanja na pocenitev

Ker podjetje notranjih rezerv nima več veliko, predvsem pa do njih ne morejo priti, če poprej v zmanjšanje izgub ne investirajo, znesek za investicije pa se ravno zaradi subvencij znižuje, je vprašanje, do kdaj bo podjetje ob takšnih finančnih obremenitvah še lahko poslovalo. Bo ere subvencioniranja ogrevanja kmalu konec?

TEŠ, ogrevanje
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta