Pričkanja o obnovi Žičke kartuzije presekal minister Simoniti, ki pa izjav za neizbrane medije ob tem ni dal

Rozmari Petek
13.04.2021 16:10
O tem, ali cerkev v Žički kartuziji prekriti na klasičen ali modern način s polovično in premično streho, bodo strokvnjaki za in proti še v petek debatirali na kulturnem ministrstvu, danes pa je svoje na terenu ob ogledu povedal kulturni minister. Kaj, nam je obnovil poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, saj tudi Večer sodi med medije, ki mu minister ni dal izjave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 Žička kartuzija, obnova
Igor Napast

V Slovenskih Konjicah izvoljeni poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je z amandmajem konec leta 2019 v zameno za podporo takratni vladi Marjana Šarca za obnovo strehe v Žički kartuziji priboril dva milijona evrov, vztraja pri nameri, da cerkev dobi klasično streho. Tako je na njegovo pobudo danes v Žički kartuziji potekal sestanek, ki ga je sicer sklical minister za kulturo Vasko Simoniti. Prisotnosti novinarjev sicer na sestanku minister ni dovolil, tudi izjav neizbranim medijem (Večeru, Delu in Televiziji Slovenija) ni želel dati. Po besedah Jelinčiča pa naj bi se tudi minister kot umetnostni zgodovinar nagibal h klasični rešitvi, to je k pokritju strehe z dvokapnico s stolpičem na vrhu. Vsaj takšen občutek je ob tem dobil sam. "Minister je rekel, da bo projekt šel naprej, ampak da moramo narediti to tako, da nas pred Evropo ne bo sram. Temu je arhitekt sedanje rešitve oporekal, enako tudi poslanec Bojan Podkrajšek, ki je dejal, da morajo že naslednji torek z izvajalcem gradnje strehe podpisati pogodbo. A minister je dejal, da izsiljevanja ne tolerira in da če komu kaj ni všeč, obstajajo pravne poti. In da ima tisti, ki je plačnik, pravico zahtevati, da se projekt izpelje tako, kot se mora," je ministrove besede povzel Jelinčič.

Bo dejanska obnova cerkve podobna cerkvi na maketi ali bo obveljala drznejša rešitev? To bo najverjetneje znano v petek. 
Rozmari Petek

Jelinčič je na sestanku med drugim povedal, da je ogorčen, ker je "zrihtal" denar, pa ni bil medtem povabljen na noben sestanek, povezan z obnovo kartuzije. Po njegovih informacijah naj bi se stroka za zgolj delno prekritje strehe odločala zato, da bi v prihodnosti v obnovljenem objektu onemogočili izvajanje cerkvenih obredov. A kot so podporniki ideje arhitekta Roka Žnidaršiča večkrat poudarili, so koncept predstavili tudi mariborskemu škofu, ki je z njim soglašal. Jelinčič pravi, da bo vztrajal do konca, da trenutno izbran koncept delnega prekritja cerkve ne obvelja. V prihodnjih dneh tako namerava postaviti poslansko vprašanje (predlog za revizijo je vložil že pred časom), s čemer bi razčistili, kako se je v primeru obnove samostanske cerkve v Žički kartuziji izbiralo arhitekta. Sam je namreč prejel informacijo (predal jo je tudi ministru), da so arhitekta izbrali netransparentno in da je na to izbiro vplivala članica delovne skupine Maruša Zorec. Da je bil izbrani arhitekt predlagan s strani stroke in ne na javnem natečaju, so potrdili tudi na okrogli mizi, ki jo je pred mesecem dni organiziral Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU.

Naslednji sestanek na temo prekritja cerkve v Žički kartuziji bo že ta petek. Takrat bo potekal na ministrstvu, udeležili pa se ga bodo zgolj strokovnjaki; brez politikov. Tako bodo mnenja soočali tisti strokovnjaki, ki izbranemu načinu polovičnega prekritja strehe z zložljivo streho niso naklonjeni, kot tisti, ki podpirajo drzno idejo arhitekta Roka Žnidaršiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta