Rogaška Slatina: V domu upokojencev k sreči brez okužb

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.03.2020 16:54

Rogaška Slatina je tudi zaradi bližine Šmarja po številu uradno okuženih s koronavirusom v slovenskem vrhu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogaška Slatina je te dni vse bolj prazna. 
Andrej Petelinšek

Rogaška Slatina je zadnje dneve kot številna druga mesta videti kot izumrlo mesto. Tudi zaradi bližine Šmarja pri Jelšah, kamor so pred pandemijo koronavirusa odhajali na delo tudi številni njihovi občani, sodi po uradnem številu okuženih prebivalcev v občini v slovenski vrh. Po zadnjih podatkih je evidentiranih 21 okuženih ​oseb. V mestu so seveda zaprti vsi hoteli, prazni so tudi parki, športna igrišča, že dva tedna so zaprti vsi lokali, vse trgovine delujejo v skladu z odredbo.
Rogaški župan Branko Kidrič pravi, da so sprejeli številne preventivne ukrepe v občini za preprečitev širjenja okužbe. Občani večjih potreb na občino doslej niso sporočali. Za pomoč jim je sicer na voljo 32 prostovoljcev. Doslej so pomagali 14-krat, predvsem z dostavo zdravil in živil na dom. V zadnjih dneh so tudi zaradi vremena ustavili vsa dela na gradbiščih, ki so minuli teden še potekala. A že tedaj je bil obseg dela zmanjšan oziroma močno omejen. Potreb po varstvu otrok na občino še niso prejeli, nemoteno pa delajo vsa javna storitvena podjetja. Nekaj zaščitne opreme ima občinski štab civilne zaščite na zalogi, jo pa sproti dostavljajo ustanovam, ki jo najbolj potrebujejo.
V občini je tudi Pegazov dom za upokojence, kjer so obiske prepovedali že v začetku meseca. Po besedah direktorice doma Kristine Kampuš imajo v domu trenutno nameščenih 131 stanovalcev, zaposlenih je 65 ljudi. K sreči v domu nimajo nobenega primera okužbe z koronavirusom, sprejete imajo številne preventivne ukrepe, da bi tako tudi ostalo. Se pa bojijo, da se bo okužba prej kot slej pojavila zaradi dnevnih migracij tamkaj zaposlenih. "Zaščitno opremo smo si za primer, če bi prišlo do okužbe tudi v našem domu, z lastnimi močmi in iznajdljivostjo nakupili sami na trgu in jo tudi preplačali. Tako smo za nekaj dni za primer pojava okužbe preskrbljeni. Ob tem pa naše zdravstveno osebje že deset dni pri svojem delu uporablja kirurške maske, dnevno jih tako porabimo 150," še pojasnjuje direktorica. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta