Rogatec, znan po kolonah turistov, manj pa po vrsti naložb za mlade in starejše

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.07.2021 06:00
Pred kratkim so položili temeljni kamen za novi vrtec, pred tem za dislocirano enoto doma starejših, kmalu bo sledila otvoritev novega gasilskega doma, nato obnova starega gradu, konjušnice. Le pot do obvoznice bo nekoliko daljša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg muzeja na prostem je tudi Dvorec Strmol odlična vmesna destinacija za turiste. 
Rozmari Petek

Ena od občin, po katerih se poleti vijejo dolge kolone turistov čez hrvaško mejo in s tem povzročajo velike težave domačinom, je Rogatec (v zadnjih dveh vikendih se je na mejnem prehodu Dobovec pri izstopu iz države čakalo v povprečju od dve do štiri ure). A malokdo ve, kaj vse se v tej sicer majhni občini skriva. In kaj vse se tam novega dogaja. V zadnjem obdobju se naložbe sploh kar vrstijo. Pred dobrim mesecem so položili temeljni kamen za nov vrtec, pred tem za dislocirano enoto doma starejših, končujejo gradnjo skorajda novega gasilskega doma, izdelujejo projektno dokumentacijo, s katero bodo del prostorov konjušnice uredili v prenočitvene kapacitete, zaščitili bodo dve še edini preostali steni nekoč mogočnega gradu Rogatec. Želja je, da bi dobili tudi obvoznico, s katero bi se vsaj deloma rešili predvsem poletne gneče na cestah, a videti je, da bodo vsi prej opisani projekti končani veliko prej kot cesta, saj bodo zanjo morali prestaviti potok. Po trenutnih ocenah bi tako do obvoznice lahko prišli čez tri ali štiri leta. Najprej bo dokončana gradnja novega gasilskega doma.

"Zame je to zelo pomemben projekt. Govorimo pravzaprav o prizidku k obstoječemu gasilskemu domu, a glede na velikost je to kar velik projekt, saj s prizidkom pridobivajo tri velike garaže za gasilska vozila, dvorano in druge prostore za normalno delovanje gasilcev," opisuje dolgoletni župan Martin Mikolič. Prizidek bo lepo darilo gasilcem, ki letos praznujejo 150 let društva. "Vseskozi so se ubadali s prostorsko stisko. Vrednost naložbe je 400 tisoč evrov, praktično v celoti jo financira občina. Smo ena zelo rednih občin, ki dobesedno vse investicije v gasilstvo, pa jih ni malo, financiramo same. Marsikje polovico zberejo gasilci z donacijami, a mi nimamo kakih močnih podjetij, ki bi lahko veliko sponzorskih sredstev donirala gasilcem. V majhnih občinah je pač tako," doda, "ker če na koga lahko računamo, lahko računamo na gasilce. Zadnje čase predvsem ob elementarnih nesrečah."

Župan Rogatca Martin Mikolič ob nekdanjem gospodarskem poslopju dvorca Strmol, kjer so sedaj med drugim tudi prostori občine. 
Rozmari Petek

​Majhen dom in vrtec zadostujeta

Vedno pa se računa tudi na mlade, zato so si v občini veliko let prizadevali za gradnjo novega vrtca. Ta bo do prihodnjega šolskega leta končno stal ob Osnovni šoli Rogatec, kjer je bil načrtovan že pred 50 leti.

"Od ministrstva za šolstvo bomo dobili 917 tisoč evrov. Ker vrtec energetsko ni skoraj nič potraten, bomo dobili še sredstva Eko sklada v višini 390 tisoč evrov, za okoli 800 tisoč evrov bomo vzeli kredit, razliko do 2,2 milijona evrov vredne naložbe bomo zagotovili iz proračuna. S tem bomo dobili šestoddelčni vrtec," pravi župan. Bo to dovolj? "Mi smo imeli še pred dvema letoma osem oddelkov, lani sedem (od tega so trije na dveh podružničnih šolah). Bili bi zelo veseli, če bi imeli še več otrok in bi oddelke povečevali, a upam, da vsaj manj otrok v prihodnje ne bo. Ostale oddelke bomo po potrebi reševali s podružničnima šolama. Takšne so tudi želje krajanov, ki se težko odrečejo zadevam, ki jih imajo v kraju."

Tudi z gradnjo doma starejših (pravzaprav gre za dislocirano enoto Doma starejših v Šmarju pri Jelšah) ne bodo prostorsko pretiravali. V njem bo prostora za 35 oseb. "Trenutno imamo v okoliških domovih 25 naših občank in občanov. Nismo pa se tega lotili na pamet. Ker je želja po gradnji doma stara že kakih deset let, smo pred tremi leti opravili anketo in preverili, kdo bi sploh bil pripravljen oditi v dom. Zato pravimo, da bo število 35 dovolj. Hkrati se bo namreč dislocirana enota gradila tudi v Kozjem, kar pomeni, da se bodo leta 2023 v občinah Obsotelja in Kozjanskega kapacitete precej povečale, zato ne gre pretiravati. Obeta pa se nam še gradnja stanovanjskih blokov, v katerih naj bi bilo tudi nekaj varovanih stanovanj," opisuje Mikolič. Pravi, da bo njihov dom nekoliko drugačen. "Skupaj z Občino Kozje smo se lotili nekoliko bolj lokalnega pristopa. Želimo, da bo kraj živel z njim in oni z nami. To prepletanje in medgeneracijsko druženje je tisti del, ki ga želimo izpopolniti. Da to ne bodo le neke stene, med katere damo človeka in tam naj bo, temveč se želimo s stanovalci povezati. Ljudem, ki bodo v domu, ne bi smelo biti nikoli dolgčas."

​Skrb za ruševine

Skrbijo pa tudi za ruševine. Od njihovega gradu Rogatec iz 11. stoletja sta namreč ostali le še dve steni, a se bojijo, da bi ju izgubili, zato so se letos zelo razveselili, ko so po letih prijav na razpise ministrstva za kulturo letos le uspeli. "Za obnovo ene stene je potrebnih 80 tisoč evrov, ker gre za restavratorska dela, 40 tisoč smo dobili od ministrstva za kulturo. Eno steno bomo obnovili letos, drugo v naslednjem letu. Že dolgo smo želeli zavarovati te razvaline, a za to nikoli ni bilo denarja. V eni steni je po mojem védenju najstarejše romansko okno v Sloveniji, še vedno je ohranjeno in bi bila res izjemna škoda, da bi to izgubili," poudarja župan. Občina je odkupila tudi konjušnico, ki je ob njihovem znamenitem Muzeju Rogatec. Tudi zanjo imajo načrte. "Ta konjušnica zelo dobro funkcionira, konjeniški klub je eno zelo pomembnih društev v občini, predvsem ker so začeli projekt terapevtskega jahanja za otroke in mladino s posebnimi potrebami. In ker se tam izvajajo tudi razni tabori, smo razmišljali, da bi uredili prostor, kjer bi manjše skupine lahko tudi prenočile. Ta projekt je vreden malo več kot 200 tisoč evrov; pol sredstev dobimo nepovratnih, pol bo lastnih. Zdaj se je izdelala projektna dokumentacija, pridobili smo gradbeno dovoljenje, prihodnje leto pa bo projekt realiziran."

Hostel Pubyland s sobami in apartmaji je edini objekt, kjer lahko obiskovalci Rogatca prenočijo. Prihodnje leto dobi nove prenočitvene kapacitete konjušnica.
Rozmari Petek

Želja občine je, da bi še bolj razvili športni turizem. Kot pravi župan, imajo eno najboljših infrastruktur na tem območju. "V poletnih mesecih gostimo na pripravah različne klube, košarkarska reprezentanca običajno trenira pri nas. A imamo težavo, ker nimamo prenočitvenih kapacitet, zato običajno prespijo v Rogaški Slatini." Tudi zato so se lani toliko bolj razveselili odprtja hostla, po informacijah župana pa nameravajo v njem kapacitete še povečati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta