Šaleško eko gibanje: Ostreje proti sosežigu

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.01.2020 15:46

Namero TEŠ poskuša zminirati že drugo civilno združenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Termoelektrarna Šoštanj 
Andrej Petelinsek

V zadnjih dneh minulega leta so v Šaleški dolini ustanovili Šaleško eko gibanje, katerega glavni namen je ustaviti vse postopke v zvezi z nameravano idejo sosežiga odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ). S tem namenom so se združili sicer nazorsko raznoliki posamezniki. "Odločeni smo, da bomo aktivno sodelovali pri usmerjanju okoljske politike v dolini in tudi širše ter da bomo pri tem presegali politične in druge interese," so zapisali v svojem prvem sporočilu za javnost.
"Javno pozivamo vse pristojne k takojšnjemu prenehanju vseh aktivnosti v zvezi s (so)sežigom odpadkov v TEŠ! Odločno in brezkompromisno nasprotujemo vnašanju kakršnikoli odpadkov v Šaleško dolino in uporabi kakršnegakoli drugega goriva od sedanjega premoga za proizvodnjo električne energije! Življenjska doba TEŠ se mora zaključiti z življenjsko dobo Premogovnika Velenje in se ne sme nikoli spremeniti v sežigalnico! Podpiramo Civilno iniciativo Šoštanja pri zavzemanju za referendumsko preveritev volje lokalnega prebivalstva in izjavljamo, da bomo aktivno sodelovali pri njegovi izvedbi!" so zapisali med svoje sklepe. "Odpadki so naraščajoč globalni problem in posledično tržno izjemno privlačna in donosna dejavnost, zato obstaja visoko tveganje za netransparentne prakse, ki izključujejo lokalno prebivalstvo, civilno družbo in zdravstveno stroko. Vizija razvoja regije ne more in ne sme temeljiti na kratkoročnih rešitvah katerekoli politike, zato je treba združiti energijo, znanje in moč ljudi, ki imajo željo spreminjati svet na bolje in se aktivno vključiti v sooblikovanje vizije trajnostnega razvoja," so še sporočili, a pri tem povsem zamolčali, kdo sestavlja Šaleško eko gibanje ter koliko podpornikov to gibanje že ima. To je po Civilni iniciativi Šoštanj, ki je zavoljo namere TEŠ želela sprožiti referendum, že drugo civilno združenje, ki poskuša zaustaviti sosežig odpadkov v TEŠ. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta