Saša inkubator iz Velenja: Podjetnikom bankina, ne volan

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
04.02.2022 15:20

Lani so pomagali začrtati pot 45 podjetjem, ki so ustvarila 31 novih delovnih mest. Inkubator pomembno prispeva k razvoju mnogih gospodarskih potencialov savinjsko-šaleške regije. "Mi nikomur ne rečemo ne. Ne rečemo, joj, tvoja ideja pa je preslaba oziroma premalo zanimiva, da bi lahko postal naš član," je pojasnila direktorica Ana Anžej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od dogodkov inkubatorja
SaŠa Inkubator

Saša inkubator je po besedah direktorice Ane Anžej stičišče mladih, potencialnih podjetnikov, po drugi strani pa zagonskih podjetij s potencialom hitre rasti. Je tudi močno vpet v klub podjetnikov regije, hkrati pa sodeluje tudi z že zrelimi in zasidranimi korporacijami, kjer združujejo vse štiri ključne segmente in na njihovi podlagi pripravljajo tudi programe.

Skupnost za ambiciozne posameznike

Inkubator je v širšem pomenu predvsem skupnost za ambiciozne posameznike, ekipe ali podjetja, ki želijo nekaj več. Poleg brezplačnih svetovanj, mentorskih programov, delavnic in družabnih večerov z uspešnimi podjetniki so razvili svoj koncept treh ključnih stebrov. Prvič, s startup vikendi, ki jih izvedejo dvakrat na leto, skozi zabavo in sproščeno vzdušje odpirajo vrata v svet kreativnega razmišljanja in vitkega podjetništva. Drugič, s startup generatorjem v spomladanskem terminu odprejo poziv za nove startupe savinjsko-šaleške regije, ki se potegujejo za svoje mesto v šesttedenskemu programu za razvoj podjetniške ideje. Kot zadnja in zelo pomembna pa je tukaj še mednarodna konferenca Future 4.0, ki so jo premierno organizirali že leta 2018. "Izbranim startupom iz Slovenije in tujine odpremo vrata do vrhunskih vsebin in sestankov s predstavniki industrijskih korporacij. Future 4.0 tako postaja vsakoletna industrijska konferenca, ki podira meje mogočega, mednarodnega," so pojasnili.

"Glavni cilj je spodbujanje podjetniške miselnosti in ustvarjanje novih podjetniških zgodb znotraj okolja, v katerem smo. Locirani smo sicer v Velenju, naši programi pa so namenjeni vsem v regiji. Kljub temu pa nismo strogo prostorsko omejeni, temveč smo ob dobrih idejah odprti tudi za preseganje lokalnega, regionalnega in navsezadnje, nacionalnega," je poudarila Anžejeva.

Kar se da velika podpora

Sredstva, čas in kader so seveda omejeni, zato morajo tudi na tem področju narediti določeno selekcijo, vendar pa kljub temu pomoči ne odrečejo nikomur. "Mi nikomur ne rečemo ne. Ne rečemo, joj, tvoja ideja pa je preslaba oziroma premalo zanimiva, da bi lahko postal naš član," je pojasnila direktorica. Logično pa je, da ima vse svoja merila. "Res je, kriteriji sicer so. Kot osnovni in prvi kriterij je pomembna sama ideja, drugi kriterij pa je, na kakšen način je narejen poslovni model, na podlagi katerega se vidi, kako kompetentna je ekipa, katere so njihove izkušnje in nasploh, kako daleč dejansko so. To pomeni predvsem, ali imajo narejeno raziskavo trga, ali so definirali svojega kupca itd. Potem se odločimo, kakšen je potencial te podjetniške ideje," je dodala. Ob tem je še enkrat opozorila, da pa vsem tistim, ki sicer niso inkubiranci, pomagajo v obliki svetovanja, mentoriranja in vključitve v programe ter jih povezujejo z investitorji. Nasploh jim zagotavljajo kar se da veliko podporo, da lahko svoje ambicije tudi realizirajo.

Obstaja meni, a vsak naroči sam

"Mi imamo zastavljen meni, od vsakega podjetnika pa je odvisno, kaj bo s tega menija naročil, in koliko bo lahko pojedel. Toliko, kot so željni znanja in pripravljeni delati, toliko bodo tudi od nas dobili. Tisti, ki so polni energije in verjamejo vase, lahko dobijo ogromno," je izpostavila Anžejeva. "Tukaj nismo zato, da delamo vse namesto njih. Mi smo podjetnikom bankina, ne volan," je poudarila.

Ob tem je dodala, da je glede tveganja in sprejemanja izzivov predvsem pri mladih ljudeh opazila pozitiven trend, še posebej, ko je govora o samoinicativnosti in ambicioznosti. V zadnjih petih letih je splahnel predvsem strah, mladi si več upajo. "Ni več te mentalitete v smislu, zdaj končam šolo in čakam na redno službo," je povedala. Po njenem mnenju so se stvari spremenile, mladi pa želijo nekaj od svojega življenja in izkoristiti svoje potenciale ter v svetu narediti razliko in pustiti svoj pečat. Na tej točki pa je še enkrat opozorila, da nič ne pade z neba in da je trud tisti, ki naredi razliko. "Srečali smo se že tudi s takšnimi, ki so imeli idejo res na mestu, ampak so mislili, da bodo kar čez noč postali naslednji Mark Zuckerberg, brez truda. Tako tudi ne gre," je dejala. Anžejeva je ob tej priložnosti dodala, da tudi, če so izjemno perspektivne, stvari velikokrat ne uspejo na prvo žogo. "To, da ti spodleti, je nekaj čisto organskega. Pa tudi, če je to enkrat, dvakrat ali trikrat. Samo, da se iz tega nekaj naučiš."

Soustvarili unikatne uspehe

Inkubator je pomagal soustvariti tudi mnogo uspešnih podjetniških zgodb. Ena od njih so zmagovalci lanskega inkubatorjevega Startup generatorja. To je ekipa MooHero, ki je razvila pametne ovratnice za krave, na katerih je senzor, ki beleži vzorce gibanja, aktivnosti in prežveka ter podatke preko sprejemne postaje shranjuje v oblak. Tam se večkrat na dan procesirajo in primerjajo z njenim povprečjem, v primeru odstopanj v obnašanju pa ovratnica o tem obvesti kmeta.

"V inkubator smo prišli kot ekipa treh inženirjev, ki ni imela konkretnih izkušenj s poslom. Znali smo narediti produkt, znali smo ga testirati doma oziroma lokalno, nismo pa imeli ideje, kako konkretno postaviti vizijo in s katerimi koraki moramo naprej, da lahko zadevo res dodobra zaženemo," je povedal član ekipe MooHero Urban Rotnik, ki jo poleg njega tvorita še Matija Stupar in Janez Turk. Dodal je, da so jim v inkubatorju predstavili vse potrebne osnove, na katere morajo biti pozorni, da se lahko premikajo naprej. "Postopoma z majhnimi koraki ob ustrezni pomoči potem počasi res kvalitetno napreduješ," je dodal.

V inkubatorju se uspehov in navdihujočih zgodb nadejajo tudi v prihodnosti. Upajo, da bo epidemiološka situacija dopuščala čim več dogodkov v živo, a hkrati dodajajo, da bodo perspektivnost in ambicioznost negovali še naprej ne glede na ovire.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta