Še višje delovno sodišče o kadrovanju v SBC

Gordana Possnig Gordana Possnig
31.05.2019 15:31

Tožba v zvezi z domnevno nezakonito razrešitvijo nekdanjega poslovnega direktorja celjske bolnišnice mag. Marjana Ferjanca bo epilog verjetno dočakala na višji stopnji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjska bolnišnica ima zaradi odločitev sveta zavoda odprte zadeve na sodiščih. 
Arhiv Sbc

Kadrovanje, povezano s poslovnim direktorjem Splošne bolnišnice Celje (SBC) in s tem v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi, ki so pri tem nastajale, se bo še v drugem primeru selilo na višje delovno sodišče. Nedavno smo poročali, da je novembra 2017 po odločitvi sveta zavoda krivdno razrešeni direktor mag. Marjan Ferjanc dobil tožbo celjskega delovnega sodišča v delu, da so ga razrešili nezakonito. Je pa sodnica kljub dokazani nezakoniti razrešitvi zavrnila del njegove tožbe, povezane s povrnitvijo prispevkov in razlike v plači za obdobje od razrešitve do konca mandata julija prihodnje leto (okoli 40 tisočakov), ker da bi bil moral tožiti v tem delu po drugem členu. In mu ob tem naložila še plačilo sodnih stroškov v višini dobrih treh tisočakov.
S sodbo celjskega sodišča so bili poleg vodstva seznanjeni tudi člani sveta zavoda. Kot so nam sporočili iz bolnišnice, rok za pritožbo še ni potekel: "Odločitev bo vodstvo sprejelo po preučitvi vseh okoliščin in prejetih mnenj. O tem, kakšna je odločitev, bomo lahko govorili po preteku roka za vložitev pritožbe. Po zakonodaji je za sprejem odločitve o vložitvi pritožbe pristojna direktorica." Rok bo potekel v začetku junija. Neuradno pa naj bi v bolnišnici že sprejeli odločitev za pritožbo.
Na odločitev pa se bo pritožil tudi odstavljeni direktor v delu, da bolnišnici kljub nezakoniti razrešitvi ni treba izplačati razlike denarja za plačilo prispevkov in plače, ki bi jo bil prejel, če bi bil še direktor, in ne le svetovalec, kot je zdaj.

Mag. Marjan Ferjanc 
Violeta Vatovec Einspieler

Tudi primer Gabrovec

Sicer pa je to že druga zadeva, ki je pristala na delovnem sodišču zaradi domnevno nepravilnih odločitev članov sveta zavoda pri imenovanju novega poslovnega direktorja. Že pred tem je tožbo na prvi stopnji dobil nesojeni kandidat za poslovnega direktorja dr. Branko Gabrovec, ki ga je s seznama kandidatov, ker naj ne bi bil izpolnjeval razpisnih pogojev (dovolj let delovnih izkušenj), izločila razpisna komisija sveta zavoda, ne pa sami člani sveta zavoda. Sodišče je menilo, da je bila takšna odločitev nezakonita. Ni pa ugotavljalo, ali Gabrovec sploh izpolnjuje pogoje za omenjeno delovno mesto.

Dr. Bogdan Gabrovec 
Gordana Possnig

Ovadili članico sveta zavoda?

Z odločanjem članov sveta zavoda SBC o novem poslovnem direktorju februarja lani pa naj bi bila povezana tudi kriminalistična preiskava. S celjske policije so nam sporočili, da so zaradi zlorabe uradnega položaja v javni ustanovi ovadili eno osebo. Neuradno naj bi bila ovadena mag. Barbara Tiselj, ki je bila predsednica razpisne komisije sveta zavoda, ki je odločala o prijavah kandidatov za novega poslovnega direktorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta