Šentjur postaja veliko gradbišče

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.05.2021 06:25
Skoraj štiri milijone za razširitev obrtne cone in vrtca na Ponikvi, sanacija bazena, predvsem pa prenova najbolj obremenjene prometnice skozi mesto
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

V šentjurski občini se te dni veliko gradi. Občina obnavlja kar nekaj odsekov lokalnih cest, najbolj pa bo na občane in druge prometne udeležence vplivala gradnja glavne prometne žile skozi Šentjur, ki jo Direkcija RS za ceste (DRSI) po dolgih prošnjah začne urejati prihodnji teden. Predvidoma prihodnjo nedeljo bodo tako postavili popolno zaporo ceste (trajala naj bi do konca novembra), ki med drugim povezuje avtocestni križ z Obsoteljem in Kozjanskim.

Župan Marko Diaci
Sašo Bizjak

Cesta je že dlje časa problematična, saj težak tranzit proti Hrvaški poteka mimo osnovne in glasbene šole. Šentjurski župan Marko Diaci ocenjuje, da je na to cesto vezanih okoli 70 tisoč ljudi, saj se tranzit vsako leto poveča za dva do tri odstotke. "Ko nam je uspelo urediti povezavo s Sevnico, se je obremenjenost ceste še povečala," opisuje župan. "Dve leti nazaj smo tako DRSI opozarjali, da ni treba, da se ves tranzit vrši skozi našo občino, saj imamo vendar avtocesto. No, dva meseca je nato veljala omejitev prometa tovornih vozil, nato so po pritiskih sprejeli gnili kompromis in vožnjo dovolili tudi tistim, ki gredo na Hrvaško. Smo se pa takrat dogovorili, da to cesto poskušamo čim prej rešiti."

Končno podhod za pešce

Rešitev, vredna 1,4 milijona evrov (od tega je občina prispevala 381 tisoč), je zdaj pred vrati. Semaforizirano križišče pri Osnovni šoli Franja Malgaja bodo preuredili v krožišče, za pešce pa bodo uredili podhod. "O tem podhodu so smo se pogovarjali že v moji rani mladosti," dodaja Diaci in s tem nakaže, kako dolgo brado že ima ta problematika.

Pretočnost ceste bo poleg krožišča, ki so ga na južnem delu te relacije zgradili že pred časom, in krožiščem, ki ga bodo v ponedeljek začeli graditi, povečalo še eno krožišče. Tega naj bi zgradili ob Resevni, torej v središču mesta. Zanj občina, ki pomaga DRSI, pripravlja projektno dokumentacijo, župan pa računa, da bodo gradnjo zadnjega krožišča lahko začeli kmalu po zaključku gradnje krožišča pri osnovni šoli. "Potem upam, da bo na tej relaciji za 25 let mir," dodaja.

Še vseeno pa se občina, ki beleži prirast prebivalstva, s tem ne bo rešila tranzitnega tovornega prometa. Dolgoročna in celovita rešitev je tako še vedno gradnja obvoznice. "Slednjo sem še kot poslanec spravil v nacionalni program izgradnje avtocest," opomni Diaci ter s tem poudari, kako dolgo že trajajo prizadevanja za obvoznico.

Obvoznica leta 2023?

Zanjo se trenutno pripravlja projektna dokumentacija. "Če bo vse po sreči, bi ta lahko bila končana v drugi polovici prihodnjega leta, realno pa bi prvo lopato za gradnjo lahko zasadili v letu 2023. Tako je obljubil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Ta projekt je pomemben za celotno Kozjansko in Obsotelje, zato sem pričakoval malce večjo angažiranost gospodarskega ministra Zdravka Počivalška," doda sogovornik in poudari, da je nad to obvoznico leta bdel, da ne bi izpadla iz kakšnega programa. "Dokumentacije imam toliko, da bi že zdavnaj z njo lahko 'položil' teh šest kilometrov ceste." Ob tem Diaci izpostavi še, da trenutno urejajo tudi zadnji makadamski odsek v občini na relaciji Dramlje-Žiče. "Tam pa se je zelo angažiral in pomagal konjiški poslanec Bojan Podkrajšek," pohvali župan.

Drugo večje gradbišče v občini je komunalna ureditev industrijske cone Šentjur - jug 3, za katero je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobrila dobrih 2,6 milijona evrov, dodatnih 880 tisoč bo zagotovljenih iz državnega proračuna od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vrednost celotnega projekta je tako kar 3,9 milijona evrov. Kot pravi Diaci, bodo s tem dokončno uredili 100 hektarjev veliko industrijsko cono, katere zametki segajo že v 70-a in 80-a leta prejšnjega stoletja, ko so bili na tem mestu zgrajeni prvi večji proizvodni obrati.

Boljši bazen, večji vrtec

Precej manj bo stala sanacija bazena, ki je trenutno tudi v teku. Za ta projekt so deloma pridobili nepovratna sredstva - 50 tisoč evrov bodo tako dobili iz razpisa LAS od Pohorja do Bohorja, razliko do 190 tisoč evrov, kolikor stane prenova bazenske tehnike in strojnice 70 let starega bazena, bo poravnala občina. Brez te prenove bi bilo vprašljivo tudi dovoljenje za obratovanje, številni občani pa bi tako izgubili možnost rekreacije ter cenovno ugodne poletne turistične ponudbe, opozarja župan in hkrati dodaja, da bodo prenovo zaključili do letošnje plavalne sezone, tako občani ne bodo prikrajšani za ohladitev. V prihodnje pa računa še na zadnjo fazo obnove bazena, ko naj bi kompleks posodobili, mu dodali tobogan in drugo urbano opremo, ki bo popestrila kopanje otrokom.

Od nedelje naprej promet skozi Šentjur ne bo več možen. Kjer je stal kip Franja Malgaja, bodo uredili krožišče.
Rozmari Petek

Čeprav za sanacijo bazena niso dobili ravno veliko sredstev (50 tisoč evrov je sicer največ, kar so lahko iz tega razpisa potegnili), župan poudarja, da je vsak evro bolje kot nič, saj lahko prihranjene evre vložijo v sanacijo lokalnih cest, pri katerih ne morejo računati na nepovratna sredstva. Precej bolj sladke skrbi pa so jih vodile v še eno investicijo. Zaradi priseljevanja je vrtec na Ponikvi že premajhen, zato občina prostore preureja tako, da bodo lahko jeseni v vrtec sprejeli 103 otroke. Kmalu bodo začeli tudi preurejanje šole v Slivnici. "Imamo še veliko načrtov. Od prizidka k šoli na Planini do vrtca Nova vas. Ocenjujemo, da imamo na področju predšolske vzgoje, šolstva in športa še za 26 milijonov evrov potreb, v desetih letih pa smo jih uresničili za okoli 16 milijonov. Veliko smo naredili, veliko je še ostalo. Nekaj zaradi dotrajanih vrtcev, nekaj zaradi priseljevanja. K sreči je zdaj povprečnina daleč najboljša. Če bi bila v zadnjih desetih letih takšna, bi lahko uresničili skoraj vse potrebe," doda župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta