Šest novih idej za rast šaleških startup podjetij

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.06.2020 06:00

Na podjetniški trampolin, kot pravijo dogodku, kjer iščejo najboljše startupe, skočilo več kot 20 ekip. Izstopajočih je šest, zmaga snovalki dietnih testenin za pse

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šest najboljših startup ekip Saša podjetniškega inkubatorja z mentorji
Saša Inkubator

Ne glede na koronačas je Podjetniški inkubator savinjsko-šaleške regije ostal zvest svoji sedaj že petletni tradiciji in spomladi povabil mlade podjetnike k sodelovanju. Odziv je bil glede na čas izjemen. Prijavilo se je 26 mladih s poslovnimi idejami, Saša inkubator je izmed njih izbral 15 najobetavnejših ter z njimi zadnjih šest tednov resno delal. Četudi letos prvič na daljavo.

Urška Šilc, zmagovalka letošnjega trampolina
Rozmari Petek

Ideje dobile ob otrocih

Prav materinstvo je tokrat tlakovalo pot kar dvema odličnima idejama. Nastja Zajc in Azra Mujaković sta se domislili prav posebne didaktične igrače, gredice Kubo. To je komplet z lesenim koritom, vodotesno pralno vrečo in paketom semen, s katerim si lahko vsak otrok kar na balkonu uredi svojo prvo gredico. Semena sta skrbno izbrali - v paketu so rastline, ki so v celoti užitne in ki zelo hitro rastejo. "Opažam, da ima vedno več otrok težave s pozornostjo, koncentracijo, fino motoriko. Nimajo praktičnih znanj," razloge za takšno idejo naniza Nastja Zajc.
Ana Balič in Rebeka Očko sta pri svoji ideji tudi izhajali iz materinstva. Oblikovali sta kartice veščin (poimenovali sta jih Ta prava stvar), s katerimi lahko starši animirajo svojega otroka, da denimo v naravi poišče predmet, ki je vijolične barve, in podobno. Oblikovali sta deset različnih kompletov kartic (ene so namenjene tudi sproščanju), do danes sta prodali že več kot tisoč setov.

Vodja kluba Poslovni angeli Slovenije Branko Drobnak
Rozmari Petek

Lačen kot pes

Za najboljšo idejo so zbrani potencialni investitorji in podjetniki izbrali projekt Urške Šilc, poimenovan Lačen kot pes, ki je na trg že poslala posebne dietne testenine za pse z občutljivo prebavo. "Doma izdelujemo testenine že več let. Ko je naša psička Aika zbolela, smo začeli razmišljati, kaj bi ji še lahko ponudili. In tako smo zasnovali testenine za pse," opisuje Urška Šilc, ki je podjetju, ki ga imata z bratom, dala ime po tej psički. Od marca, ko je testenine začela ponujati na spletni strani, je prodala že 500 kilogramov testenin.
Cilj za rast ni le Slovenija, temveč tudi tujina. "V Sloveniji je takšnih psov več kot 50 tisoč. V Angliji, denimo, je 9 milijonov psov, najmanj 2 milijona jih potrebuje dietno hrano," računa Šilčeva, ki zato pričakuje, da se bo prodaja kmalu povzpela na vsaj pet ton.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta