Skoraj stoletna lokomotiva znova oživela v Zrečah

Damijana Žišt
13.06.2021 17:25
Zreški turizem bo obogatila parna lokomotiva, ki ima še edina dovoljenje za vožnjo v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po dolgih letih v železniškem muzeju sto let stara lokomotiva od zdaj naprej na železniški postaji v Zrečah. Foto: Martin MRZDOVNIK
Martin MRZDOVNIK

Na edino še ohranjeno postajo enotirne železnice Poljčane-Slovenske Konjice-Zreče se je v soboto slovesno po skoraj šestdesetih letih na Železniško postajo Zreče vrnila skoraj 100 let stara parna lokomotiva. Zadnji vlak je iz Zreč v Poljčane peljal 15. aprila 1962, od Zreč do Poljčan pa je stalo veliko ljudi, ki so mahali vlaku v slovo, mnogi so jokali. ​

​Lokomotiva, ki je bila dolgo v železniškem muzeju, se je po dogovoru med Slovenskimi železnicami in Občino Zreče vrnila v Zreče in bo odslej turistična atrakcija na Lokalni muzejski železnici Zreče. Svečani izvoz parne lokomotive iz kurilnice v Zrečah so spremljali župan Občine Zreče Boris Podvršnik, vsi zaslužni zato, da je lokomotiva znova v Zrečah, predvsem pobudnik oživitve železnice v Zrečah Anton Galun, predstavniki Slovenskih železnic in drugi gostje. Lokomotivo je blagoslovil zreški župnik Peter Leskovar. Prihod lokomotive je spremljal pester kulturni program, v katerem so sodelovali Zreški kovači, Katarina in Andrej Lajhar, Dragonarji, Ana Hren, Osnovna šola Zreče in Godba Slovenskih železnic.

Damijana ŽIŠT

Župan Podvršnik je povedal, da nameravajo vožnjo z vlakom in ozkotirno lokomotivo, ki ima edina v Sloveniji dovoljenje za vožnjo, vzpostaviti v kratkem. Vagon že imajo, a ga morajo obnoviti. Turistični vlak bo vozil proti Slovenskim Konjicam. Lokomotiva je bila izdelana 1922 v tovarni Orenstein & Koppel v Berlinu. Gre za serijo, ki je bila namenjena za poplačilo škode, povzročene v prvi svetovni vojni. Je triosna industrijska lokomotiva, prazna tehta 12 ton, dolga je šest metrov, njena moč je 90 kW in doseže najvišjo hitrost 25 km/h. Ta tip lokomotive je vozil predvsem v rudnikih in železarnah. To lokomotivo so nazadnje uporabljali v železarni na Jesenicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta