Skrbi zaradi gradbišča protipoplavnih nasipov v Medlogu

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.02.2022 06:30

"Od tam se material ven vozi, ne noter," na sume, da bo izvajalec "vgradil" še kakšne nezakonite stvari, odgovarja prvi mož direkcije za vode Roman Kramer

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občane poleg dvomov, kaj zemlja vse zakrije, najbolj tare zaprta pot.
Rozmari Petek

Gradnja začasnih protipoplavnih ukrepov na območju Medloga in nekdanje drevesnice spet jezi nekatere krajane. Že pred začetkom gradnje so opozorili, da jih nasipi ne rešujejo, temveč jih ob poplavah spravljajo še v večjo zagato. Zdaj pa so v anonimnem pismu zapisali, da so pred dobrim tednom na treh mestih našli odpadni asfalt, na 23 mestih pa plastiko, vreče in cevi.

Gradbišče protipoplavnih rešitev v Medlogu
Rozmari Petek

"Razne svinjarije naj bi bilo za 200 do 300 kubičnih metrov," so ocenili in opozorili, da je vse to le kakih 200, 300 metrov oddaljeno od glavnega črpališča pitne vode, ki je že bilo preobremenjeno z nitrati zaradi gnojenja. "V Celju se govori, da so odložili in prekrili tudi blato iz čistilnih naprav. Prav v času nezakonitega odlaganja tega v naravo smo opazili, kako s cisternami dovažajo črno brozgo. Ne moremo verjeti, da nihče ne ukrepa," je zapisano v anonimki.

Osebno preverja gradbišče

Ob našem ogledu večjih količin odpadkov ni bilo videti. Je pa tu in tam iz zemlje štrlel kak zidak ali košček plastike. "Večjih količin tega nisem nikjer opazila, pa se vsak dan sprehajam tukaj," je dejala občanka. "Odpadke imajo le na začetku, ob kontejnerju. A te, predvidevam, bodo odpeljali," je še dodala. Med rednimi ogledniki je tudi direktor Direkcije RS za vode Roman Kramer, ki se vsaj enkrat na teden, običajno v soboto, sprehodi po gradbišču (doma je v bližini). "Domačinom sem obljubil, da bom sam skrbel, da se tu ne bi kaj čudnega dogajalo. Od tam se material ven vozi, ne noter! Zemlja se odvaža, nič se ne dovaža, saj se teren poglablja. Izvajalec (Nivo eko) odvaža in ničesar ne zakopava. Okoli 70 tisoč kubikov materiala je bilo treba odpeljati, pripeljati nič. Definitivno ni nič tam zakopano," je prepričan.

A spletni portal Celje.info je konec decembra objavil slike, na katerih so vidni kupi odpadkov, pa tudi akcija, kjer asfalt vgrajujejo v nasip. Kramer je vseeno prepričan, da odpadkov niso nalašč pripeljali tja, temveč so bili tam že dlje časa: "V preteklosti so veliko odpadkov vozili tja, tam je bilo splošno odlagališče. To je bilo sedaj treba odpeljati. Ni pa nič takšnega, nič nevarnega niso zakopali." Bi bilo lažje "skriti" komunalno blato? "Blata pa definitivno niso vozili sem. Šlo je drugam, sem ga niso vozili, ker tudi ne vem, kako bi ga lahko zakopali, saj gre za mehko brozgo, mi pa tu utrjujemo teren. Tudi s kamni."

Gradbišče protipoplavnih rešitev v Medlogu
Rozmari Petek

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so pojasnili, da so lani prejeli tri pobude za izvedbo nadzora. V prvem primeru so bili obveščeni, da so na tam območju nezakonito odloženi odpadki. "Bilo je ugotovljeno, da je na zemljišču približno dva kubična metra nezakonito odloženih gradbenih odpadkov. Zavezanec jih je še pred izdajo odločbe odstranil. Zadeva je zaključena. Zavezancu in odgovorni osebi je bil v prekrškovnem postopku izrečen opomin." V drugem primeru so preiskovali, ali je nekdo na zemljišče res izlil komunalno blato, a so ugotovili, da je bila izlita le voda, ki je ostala po čiščenju žlebov. "Voda je odtekla, na zemljišču pa je ostal kakšen kubični meter suhe, nenevarne snovi. Postopek je bil ustavljen, zoper zavezanca je bil uveden prekrškovni postopek zaradi nedovoljenega ravnanja z odpadki in izrečen mu je bil opomin." Tretji primer je vezan na zakopavanje asfalta. "Ugotovljeno je bilo, da je zavezanec na bregu Savinje nezakonito odložil in zakopal približno sto kubičnih metrov odpadnega asfalta. Po posredovanju inšpektorice je kršitev odpravil. Asfalt so odkopali in ga predali ustreznemu prevzemniku, zato se je postopek ustavil. V prekrškovnem postopku je bil izrečen opomin." Drugih prijav niso prejeli. "Če ljudje, ki imajo informacije o nezakonito odloženih odpadkih (ali katerihkoli drugih kršitvah), o tem obvestijo inšpektorat, ta informacijo evidentira kot prijavo, ki je po zakonu indic za uvedbo postopka," poudarjajo.

Maja bo končano

Občane pa moti tudi zaprta sprehajalna in kolesarska pot ob Savinji. Novembra lani, ko so jo zaprli, je bilo rečeno, da bo zaprta do konca januarja, a je še vedno ne morejo uporabljati, zato domnevajo, da je to "kazen" za prijave. "Po mojem jo bodo kmalu odprli. Najbrž prej kot v mesecu. Ne moreš pa kar odpreti, ker potem odpreš gradbišče. Sem naročil, naj to pot čim prej uredijo," pravi Kramer.

Ohranili so drevesa, za katera so se zavzemali varuhi drevesnega parka.
Rozmari Petek

Maja naj bi bila gradnja nasipov v celoti zaključena, takrat pa bo k delu pristopilo občinsko podjetje Zelenice in odstranilo podrast, da bodo med drevesi, ki so ostala, sprehajalne poti. Očitek je sicer bil, da so na območju drevesnice podrli preveč dreves. "To ne drži. Pogovarjal sem se z Ireno Ašič, ki je naročila, kaj vse mora ostati. In tisto je ostalo. Ko bo zrasla še trava in bo vse urejeno, bo tu nastalo nekaj lepega," še pravi Kramer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta