Slavnostna akademija za konec Napotnikovega leta

Asja Lednik
11.12.2018 15:28

V občini Šoštanj so letošnje leto posvetili znanemu kiparju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vila Mayer gosti največjo zbirko Napotnikovih kipov.
Karin Potocnik

Na današnji dan pred 130 leti se je v Zavodnjah nad Šoštanjem rodil kipar Ivan Napotnik (1888-1960), ki je pomembno zaznamoval zgodovino kraja. "Napotnik je bil izjemen kipar v slovenskem in po besedah poznavalcev tudi v evropskem merilu. V strokovnih krogih je poznan kot mojster male plastike v lesu," je povedala Špela Poles, vodja Vile Mayer, ki je središče letošnjega označevanja Napotnikovega leta.

Vila Mayer gosti največjo zbirko Napotnikovih kipov.
Karin Potocnik

Izdali tudi znamko

Vrhunec dogajanja bo danes zvečer, ko se bo v Kulturnem domu Šoštanj odvila akademija, slavnostna prireditev "s kulturnim programom v počastitev 130. obletnice kiparjevega rojstva. Akademija je zaključna prireditev ob Napotnikovem letu v občini Šoštanj, v katerem smo z vrsto dogodkov in aktivnosti zaznamovali kiparjev jubilej z namenom Napotnikovo umetnost še bolj približati ljudem", pravi Polesova.

Ivan Napotnik, avtoportret
Vila Mayer

Še ena obletnica

Kako pa je z mladimi? Poznajo Napotnika? "Prizadevamo si, da bi bil Napotnik čim bližje tudi mladim. V Vili Mayer imamo pedagoške programe za vrtčevske otroke in osnovnošolce. Obiščejo nas tudi srednješolci in študentje. V sodelovanju s Knjižnico Velenje smo včeraj podelili nagrade literarnega natečaja z naslovom: 11 12 13," pojasnjuje Polesova, ki dodaja, da 11 12 13 simbolizira dneve v decembru. 11 - obletnica smrti Ivana Cankarja (1876-1918), 12 - obletnica Napotnikovega rojstva, 13 - obletnica rojstva Karla Destovnika - Kajuha (1922-1944). Ne le starejši, s kiparjevim ustvarjanjem in življenjem se seznanjajo tudi mlajše generacije.

Razstavljena dela Ivana Napotnika
Vila Mayer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta