Slepota ni ovira za podjetništvo

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.06.2020 06:03

Četudi so slepi že večkrat dokazali, kaj vse zmorejo, imajo mnogi še vedno predsodke, preden jih najamejo. Težave nastanejo tudi, če je delodajalec slep

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Štefanič si pri delu pomaga z znanjem računalništva.
Rozmari Petek

Boštjan Štefanič je eden tistih ljudi, ki znajo sogovornika hitro spraviti v dobro voljo. Če ne drugega, kakšen stavek obrne tako, da se pošali, četudi iz sebe. Dokler ne vstane od mize in ne vzame v roko svoje bele palice, ni mogoče vedeti, da je slep. Zlasti ko ga slišiš, kako se dogovarja o računovodskih storitvah. Predsodki, tisti najbolj površinski, pridejo na plan. Naš sogovornik jih je vajen, kljub vsemu pa mu včasih pridejo do živega. Že sedem let dokazuje, da lahko tudi slep človek odlično vodi računovodstvo, a še vedno tu in tam naleti na očitno šikaniranje.
"Na primer opazijo moje podjetje Eviras, vidijo cene, vse super, in me pokličejo. Zmenimo se za sestanek. Ko pa pridem k njim, otrpnejo, v glavi se jim poraja dvom, češ, kaj bo meni slepi papirje rihtal. Pa moj vid pri tem sploh ni potreben, saj imam odličen računalniški program, ki omogoča povsem brezpapirno poslovanje. Imam tudi dva certifikata, ki dokazujeta mojo strokovnost, posla pa imam zgolj toliko, da nekako pridem skozi mesec," svoj deprivilegirani položaj opiše Štefanič.

Podpore ni niti "med svojimi"

Lani je svoji osnovni dejavnosti dodal še izvajanje osebne asistence. Na zakon, ki je imel (in deloma še ima) veliko nedorečenosti, je dajal številne pripombe, mnoge so celo upoštevali. Nikakor pa ni pričakoval, da bo tudi na tem področju naletel na predsodke. Nekateri izvajalci osebne asistence, torej njegovi zaposleni, si mirno vzamejo pristojnost, da njegovih navodil ne upoštevajo. Spet zato, ker je slep, ugotavlja. A k sreči so takšni vendarle v manjšini, doda.
Presenetljivo je, da je med njegovimi uporabniki osebne asistence en sam slepi. Pričakovane podpore tako niti "med svojimi" ni ravno veliko, kljub vsemu se dejavnost osebne asistence znotraj njegovega podjetja širi. Čeprav ta dejavnost nikakor ni zlata jama, poudarja, kvečjemu je zaradi nenehnih sprememb črna luknja. Denimo, če število uporabnikov osebne asistence preko njegovega podjetja preseže število pet, mora zaposliti strokovnega vodjo. "Vendar ti ne rastejo kot hruške na drevesu. Le če ga imaš 'na zalogi', lahko sprejmeš šestega uporabnika. Jaz sem tako strokovno vodjo zaposlil, a stroškov zanjo mi ne krije nihče, dokler nimam šestega uporabnika," ponazori sogovornik.

Sam iz začaranega kroga

Kljub vsem oviram in težavam Boštjanu Štefaniču volja ne pojenja. Navsezadnje je moral čez mnogo administrativnih ovir, preden je lahko pristopil k opravljanju nacionalne poklicne kvalifikacije za knjigovodjo. Takratni pravilniki namreč invalidom niso omogočali določenih tehničnih prilagoditev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta