Sosežig odpadkov: Šaleško EKO gibanje na okopih z Arsom

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.04.2020 15:59

Arso od Teša zahteva izpolnitev najstrožjih možnih kriterijev, Šaleško EKO gibanje pa protestira, da tudi takšnega sklepa v sedanjih razmerah ne bi smeli izdati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo šlo tako naprej, bodo v Tešu konec prihodnjega leta poskusno že kurili odpadke. 
Rozmari Petek

V dneh obvezne karantene je Agencija za okolje in prostor (Arso) Termoelektrarni Šoštanj (Teš) izdala sklep, po katerem je Tešu naložila, da mora, če želi osnovnemu energentu, premogu, v bloku 5 in bloku 6 dodajati alternativno gorivo v obliki odpadkov, izvesti presojo vplivov na okolje, pridobiti okoljevarstveno soglasje ter spremeniti okoljevarstveno soglasje. Pravzaprav gre za utečeni postopek, po katerem mora Arso dva meseca po oddani vlogi odločiti, kaj mora predlagatelj narediti, če želi narediti kakšno spremembo v obratovanju določene naprave (podoben postopek je Teš izpeljal tudi ob ideji o kurjenju uvoženega premoga). Arso ima pri tem pet možnosti, od tega, da odloči, da je sprememba tako majhna, da ni treba izvesti nobenih vplivov na okolje, niti spremeniti obstoječe okoljevarstveno dovoljenje, do tega, da podjetju naloži vse zakonsko možne ukrepe, kar je, sicer šele po treh mesecih od oddaje vloge, tudi storilo.

Kar so dosegli v prejšnji vladi, pozabljeno

Člane in podpornike Šaleškega EKO gibanja je to močno ujezilo. Na vse pristojne so naslovili protestno izjavo, z zahtevo, da takoj prekinejo in zadržijo vse upravne postopke v zvezi s sežigom in sosežigom odpadkov. "Šaleško Eko gibanje izraža globoko razočaranje nad ravnanjem Arsa, ki v teh izjemno težkih časih, ki jih povzroča širjenje koronavirusa in v katerih je velika večina ljudi in tako tudi mnogo podpornikov gibanja proti sosežigu odpadkov v samoizolaciji, izkoriščata ta čas za nadaljevanje upravnih postopkov v zvezi s sosežigom odpadkov v Tešu. Izdaja sklepa kaže tudi, da Arso ne spoštuje zakonodajne veje oblasti, ki je sprejela resne pomisleke glede obstoječe zakonodaje, ki se nanaša na sosežig odpadkov," opozarjajo v Šaleškem EKO gibanju.

Poziv Občini Šoštanj, naj ukrepa

Šaleško EKO gibanje pričakuje, da bo Arso nemudoma prekinil upravne postopke v zvezi s sosežigom, ker da navsezadnje - na to so opozarjali februarja - določene določbe Uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig niso v skladu z ustavo, zakonom o varstvu okolja, zakonom o varstvu pred diskriminacijo in kazenskim zakonikom. Tako denimo ne varuje pred nenamernimi izpusti; ti po uredbi sploh niso sankcionirani. Občino Šoštanj pri tem pozivajo (velenjska občina Šaleško EKO gibanje podpira), naj ustavi vse postopke v zvezi z nameravanim sosežigom, saj za sosežig Teš nima podpore prebivalstva. Ena ključnih obljub direktorja Teša Mitje Tašlerja je med drugim bila ravno ta, da postopkom, če bodo občani nasprotovali, ne bodo nadaljevali. Zato tudi Teš pozivajo, naj postopke preneha.

Zgolj olepševalni obljubi?

Od te obljube ni bilo nič, čeprav je nabito polna dvorana ljudi, ki so se udeležili prve okrogle mize, ki jo je na to temo pripravilo Šaleško EKO gibanje, jasno pokazala svoje nestrinjanje. Je pa Tašler sicer že pred časom dodal še eno "varovalko" - obljubil je, da če bo presoja vplivov na okolje pokazala na karkoli spornega, projekta ne bodo nadaljevali. A kot so na omenjeni okrogli mizi izpostavili še drugi okoljski borci, je praktično že znano, da bo presoja vplivov na okolje pisana na roko Tešu, saj jo bo Teš tudi plačal. In ravno to je eden ključnih nesmislov v zakonodaji, ki onemogoča, da bi pridobili verodostojno sliko razmer, so še opozorili.
Po takšnem scenariju naj bi predvidoma konec leta 2021 v Tešu začeli poskusni sosežig, kot poudarjajo, nenevarnih odpadkov. Do takrat bodo postavili še skladišče za odpadke; na uro naj bi jih v bloku 5 in bloku 6 skurili 360 ton oziroma 8640 ton na dan, letno pa naj bi v Šoštanju skurili 160 tisoč ton odpadkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta