Številna dela na cestah v Celju ovirajo promet in parajo živce občanom

29.10.2021 06:25
Na več mestih potekajo obnove, kar povzroča nejevoljo predvsem med vozniki in zastoje ob prometnih konicah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradbena dela v Levstikovi ulici, pri GCC Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Več ulic in cest po Celju, kjer se vsakodnevno vozi veliko voznikov tako v službo kot po zasebnih opravkih, se v zadnjih mesecih prenavlja. To povzroča še dodatne zastoje ob prometnih konicah. Precej nejevolje pa zbuja tudi dejstvo, da je v mestnem središču vse manj parkirnih mest. To je posledica tega, da so po Celju uredili kar nekaj kolesarskih stez.

A sodeč po izkušnjah, ki jih imamo kolesarji z vožnjo po označenih talnih kolesarskih poteh po mestu, se marsikateri voznik jeklenega konjička na to požvižga. Problem predvsem v centru mesta, tudi nasproti celjske občine, predstavlja dejstvo, da marsikateri voznik ob dostavi s svojim vozilom zapelje čez kolesarsko stezo kar na pločnik. S tem ogroža in onemogoča varno vožnjo kolesarjem, ki so se prisiljeni izogibati z vijuganjem in vožnjo kar po površini vozišča, ki je sicer namenjena voznikom osebnih vozil.

Največ vroče krvi v Medlogu

Največ negodovanja ob zapiranju in prenovi cest oziroma ob gradbenih delih na njih v Celju je bilo v zadnjem času deležno zaprtje Ljubljanske ceste v Medlogu, ki so jo konec avgusta zaprli zaradi urejanja oziroma izgradnje protipoplavnih ukrepov. To je izredno obremenjen cestni odsek, ki je bil skoraj dva meseca neprevozen od križišča z Ljubljansko cesto do odcepa za Medlog. Popolna zapora ceste v Medlogu, ki je bila uvedena 23. avgusta, je veliko slabe volje povzročila v prvi vrsti stanovalcem Čopove ulice, Ljubljanske ceste in ulice Na zelenici, zaradi česar so tamkajšnji stanovalci celo napovedali protestno ustavitev prometa.

Nove dekorativne svetilke na Savinjskem nabrežju Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

A se je zadeva le rešila pred uresničitvijo njihove grožnje. Cesta je bila tudi ob pogovorih pristojnih občinskih služb znova sproščena za promet devet dni pred predvidenim odprtjem. Pri tem je zanimivo, da so ob zaprtju ceste prvo sporočilo s celjske občine - očitno tudi zaradi hude krvi stanovalcev - poslali v javnost šele 8. oktobra, torej poldrugi mesec po zaprtju ceste. Zaradi zaprtja Ljubljanske ceste v Medlogu, pri železniškem prehodu, se je ves promet, namenjen v ta del mesta, preusmerjal na križišče Ljubljanske ceste in Dečkove ulice. To je povzročalo slabo voljo tako med vozniki, ki so v času prometnih konic izgubljali potrpežljivost ob dolgem čakanju in številnih postankih na tem delu ceste, kot med stanovalci tega predela. Cesta je sedaj že normalno prevozna, saj so gradbena dela na tem odseku zaključena.

Zaprt tudi stometrski odsek Levstikove

Pred dvema tednoma pa so zaradi gradbenih del uvedli polovično zaporo prometa na odseku Levstikove ulice od Gimnazije Celje - Center (GCC) do križišča z Vrunčevo ulico. Ulica je bila doslej prevozna iz smeri centra proti avtobusni postaji, za tiste, ki se pripeljejo iz smeri avtobusne postaje, pa je urejen obvoz po Vrunčevi, Oblakovi in Kersnikovi ulici. V teh dneh pa bodo v Levstikovi ulici uvedli popolno zaporo prometa, ki bo veljala dva tedna. V tem času bo ukinjena avtobusna postaja pri GCC. Zaprtje bo v tem delu mesta povzročilo dodatne zastoje.

Stritarjeva ulica ob atletskem stadionu, kjer ima svoje prostore in avtobuse podjetje Nomago Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Celjska občina pa skupaj s podjetjem Vodovod - kanalizacija, d.o.o., obnavlja dotrajano cestišče in komunalne vode v Stritarjevi ulici, na odseku od Kersnikove do Gregorčičeve ulice. Obnavljajo 340 metrov kanalizacije, 21 metrov vodovoda in okoli 360 metrov cestišča. Gradbena dela, ki so se začela v septembru, bodo zaključena v prihodnjem letu.

"Konec septembra pa so se gradbena dela začela tudi v Šercerjevi in Škvarčevi ulici. Vodovodno omrežje na tem območju je dotrajano, zato bomo na odseku Šercerjeve obnovili 258 metrov vodovoda, na odseku Škvarčeve ulice pa 161 metrov. Poskrbeli bomo tudi za povezave obstoječih hišnih priključkov," pa so na celjski občini obrazložili dela v še eni od ulic, kjer obnavljajo zastaralo komunalno in vodovodno infrastrukturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta