Ta mesec še brez sprememb pri ogrevanju Šaleške doline

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.12.2018 11:05

Zaradi subvencioniranja ogrevanja je Komunalno podjetje Velenje na letni ravni ob vsaj milijon evrov sredstev, lokalne skupnosti pa "vse bolj spoznavajo", kako so jih z blokom 6 zavajali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko so se ogrevali s potratnejšim blokom 4, je bilo ogrevanje doline cenejše.
Rozmari Petek

Še vsaj ta mesec bo Komunalno podjetje Velenje subvencioniralo dvig cene daljinskega ogrevanja. To pomeni, da bo na plečih komunalnega podjetja tokrat kar celotni zadnji, 17-odstotni dvig. In to ne samo za gospodinjstva, kot je veljalo doslej, temveč tudi za poslovni in industrijski odjem. Kako naprej, se bodo ustanovitelji odločali januarja. Do takrat pa pričakujejo, da bodo pridobili odgovore pristojnih na državnem nivoju.
A dejstvo je, da se že leto in pol zaman trudijo dobiti vse podatke, na podlagi katerih je Termoelektrarna Šoštanj maja 2017 kar za 57 odstotkov dvignila cene toplotnega ogrevanja. "Nekaj podatkov je bilo pridobljenih, vseh, ki bi omogočali izračun cene toplotne energije pa žal nismo prejeli. Nadaljujemo s postopki in pogovori s Tešem," je v začetku meseca dejal direktor Komunalnega podjetja Velenje Gašper Škarja. Takrat je zatrdil tudi, da o vnovičnem dvigu cen toplotnega ogrevanja s strani Teša ne ve nič, čeprav se je že glasno govorilo, da zna že dejstvo, da bo Teš moral plačati več emisijskih kuponov, spet priviti ceno toploti. Včeraj pa so zapisali naslednje: "Razlog podražitve nakupne cene toplotne energije s strani Teš je nabava emisijskih kuponov, kar pomeni, da Teš oz. HSE načrtno izčrpavata Komunalno podjetje Velenje preko cene toplotne energije." Letno se na račun subvencioniranja cene toplotnega ogrevanja Komunalno podjetje izčrpa za kar milijon evrov.
So pa ob tem občine ustanoviteljice potarnale, kako čedalje bolj spoznavajo, kako so jih ob gradnji bloka 6 pristojni zavajali. Znano namreč je, da so se ravno občini Šoštanj in Velenje najbolj zavzemali in podpirali odločitev za gradnjo bloka 6. Še ne tako zelo dolgo nazaj so nekdanjemu prvemu možu Teša in botru gradnje bloka 6 Urošu Rotniku zaupali direktorski stolček v Komunalnem podjetju Velenje. "V Šaleški dolini vedno bolj spoznavamo, da nas z blokom 6 vseskozi zavajajo. Ves čas smo zaupali strokovnjakom pri napovedih o zadostnih zalogah premoga, o načrtovani ceni premoga, o režimu obratovanja blokov in o finančni vzdržnosti investicije. Vse to se je danes izkazalo za neresnično in zahtevamo odgovornost," so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta