Teren za gradnjo ceste pri Velenju pokazal zobe

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.12.2019 15:46

Namesto načrtovanega pokritega vkopa v neposredni bližini Velenjskega jezera bodo zaradi nestabilnega terena po novem postavili viadukt

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del območja, kjer bodo zaradi nestabilnega terena namesto pokritega vkopa zgradili viadukt
Rozmari Petek

Napovedi, da bo načrtovana gradnja hitre ceste proti Koroški ob robu pridobivalnega prostora Premogovnika Velenje, ki slovi po nestabilnosti, tvegana, se uresničujejo. "Novost na severnem delu trase je, da se prvotno planiranega pokritega vkopa od krožišča za Podkraj v Velenju do starega jaška zaradi hidravličnega tlaka, ki ga povzroča visoka podtalnica, ne da izvesti. Zato je s strani projektanta podana rešitev z viaduktom vse od pokopališča Podkraj do vstopa v pokriti vkop, ki se po novem začne pod staro elektrarno," so izvedeli člani Združene civilne iniciative Spodnje Savinjske doline.
Do podatkov so prišli s pomočjo zainteresiranih Velenjčanov, ki so jim na Mestni občini Velenje (MOV) predstavili novo različica projekta, po katerem bo viadukt presekal celotno dolino. Potekal bo od krožišča za Podkraj, preko železnice, tik nad restavracijo Jezero, ter se približal naselju vikendov in vrtičkarjev, imenovanih Kunta Kinte.

Vkop tvegan, viadukt ne

Novo dejstvo so za Večer potrdili tudi na Darsu. "Pri dopolnilnih geološko geomehanskih in hidrogeoloških raziskavah je bilo ugotovljeno, da je za to območje značilna visoka podtalnica, ki skupaj z manjšimi posedki predstavlja potencialno tveganje za zagotavljanje vodotesnosti in trajnosti konstrukcije pokritega vkopa. Glede na to, da gre za konstrukcijsko zahteven in dolg objekt, je projektant ocenil, da gre za tveganja, ki bi jih bilo treba zmanjšati oziroma se jim v celoti izogniti. Zato je projektant kot najustreznejšo rešitev predlagal rešitev z viaduktom in pokritim vkopom, znotraj meje državnega prostorskega načrta," so pojasnili.

Ker bo hitra cesta potekala čez zemljišča, namenjena za razširitev pokopališča, morajo za pokope čim prej najti druga zemljišča.
Rozmari Petek

Cene odkupov skrivnost

In medtem ko člani civilne iniciative še naprej opozarjajo pristojne, da je projekt za devet tisoč vozil, kolikor se jih dnevno pelje med Koroško in Ljubljano, predrag, saj skorajda na vsakem kilometru stoji kakšen objekt (zgolj od Velenja do Koroške bodo postavili 14 viaduktov in tri predore, v smeri Šentrupert-Velenje pa enajst viaduktov in tri predore), Dars nadaljuje odkupe zemljišč. Tudi tu so glede cene odkupov (slišati je, da so pri tem precej radodarni) skrivnostni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta