Teš bo lahko kuril uvožen premog

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.04.2019 19:22

Tuji premog, ki bo v Velenje dnevno prihajal po tirih, bodo mešali z velenjskim lignitom. Arso na osnovi dokumentov ocenjuje, da bodo zaradi boljše kvalitete premoga vplivi na okolje ugodnejši, kot so zdaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob zalogah lignita naj bi stale tudi zaloge uvoženega premoga. 
Rozmari Petek

Uvoz tujega premoga v Šoštanj, dejstva, ki ga nekateri v Šaleški dolini še vedno nočejo priznati, je le še vprašanje časa. Agencija RS za okolje (Arso) je na osnovi vloge Termoelektrarne Šoštanj (Teš) za spremembo pri uporabi vrste goriva konec marca letos ugotovila, da Teš to lahko stori brez nove presoje vplivov na okolje in brez pridobitve novega okoljevarstvenega dovoljenja. Kot je mogoče razbrati iz njihovega sklepa, bosta tako blok 5 kot blok 6 uporabljala uvožen premog, vendar ne samostojno, ampak le v kombinaciji z lignitom. Z dodajanjem premogov z višjo kurilno vrednostjo naj bi zagotovili kurilno vrednost 12 megajoulov za kilogram premoga.

Dnevno 1200 ton uvoženega premoga

V Šaleško dolino bo tako dnevno z vlakom prispelo do 1200 ton tujega premoga. Uvoženi premog bodo nato na območju klasirnice pretovarjali iz vagonov na kamione, ki bodo premog odpeljali na vzhodno deponijo premoga, kjer že zdaj skladiščijo velenjski lignit. Skladiščenje (največja zmožnost skladiščenja bo do 80 tisoč ton) bo sicer potekalo ločeno od velenjskega lignita, dodajajo v vlogi.

Uvoženi premog bo v Velenje potoval po železniških tirih.
Rozmari Petek

Vplivov na okolje ne bo

Arso pri tem ocenjuje, da uvoz premoga ne bo škodljivo vplival na okolje in ljudi. Na podlagi prejete dokumentacije namreč ocenjujejo, da bo kvaliteta uvoženega premoga v povprečju boljša, kot je velenjski lignit, kar pomeni, da bo vseboval manj žvepla, zato bo pri gorenju nastajalo manj ogljikovega dioksida in tudi manj pepela ter sadre, kot ga nastaja pri kurjenju lignita, kar sicer zaradi vsesplošne skrbi za zapolnjevanje nasipa med velenjskim in šoštanjskim jezerom (nasip utrjujejo tudi s pepelom in sadro) ni najboljša novica. Arso je ob tem ocenil še, da uvoženi premog tako ne bo imel vpliva na zahteve glede emisij v zrak in vodo kakor tudi ne na vgradnjo nastalega produkta - stabilizata v pregrado, zato le zaradi uvoza premoga ne pričakujejo negativnega vpliva na okolje.

Ne le blok 6, tudi bloku 5 bodo poleg lignita dodajali uvoženi premog. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta