TEŠ pripravlja teren za sosežig, ekogibanje razočarano

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.06.2020 06:00

Čeprav poročilo o vplivih na okolje še ni končano, vodstvo Termoelektrarne Šoštanj predstavnikom občin že predstavlja preliminarne rezultate o manjših emisijah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna občina Velenje sosežigu morda sploh ne bo več nasprotovala, če ustrezno razreši lastništvo zemljišč ob jezeru.
Rozmari Petek

Prejšnji teden so bili predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in njihov lastnik Holding Slovenske elektrarne (HSE) zelo aktivni. Vodstvom vseh treh okoliških občin, Velenja, Šoštanja in Šmartna ob Paki, so predstavljali preliminarne rezultate študij vplivov na okolje.
Takole so sestanek opisali na velenjski občini: "Generalni direktor TEŠ dr. Viktor Vračar je na sestanku uvodoma predstavil preliminarne rezultate študije, poleg osnovnih so merili tudi dodatne kazalnike po avstrijskih parametrih. Tudi ob variaciji slabših vhodnih parametrov naj bi bila emisijska vrednost ob izhodu v okviru dovoljenih mej. Mejni kriteriji po nobenem kazalniku naj ne bi bili prekoračeni, simulacija pa je bila izvedena na blokih 5 in 6 ter v obsegu 15 kilometrov oddaljenosti od elektrarne. Ob koncu predstavitve je poudaril, da projekt po njihovem mnenju upravičuje odločitev za sosežig alternativnih goriv, da je ekonomsko sprejemljiv in ga zato želijo nadaljevati. Takoj ko bo analiza zaključena in podatki javno dostopni, jih bodo predstavili in posredovali javnosti."

Za vključitev zdravstvene stroke

"Izkazalo se je, na kar smo že opozarjali, da naročnik in plačnik, v našem primeru TEŠ in HSE, lahko vplivata na izbor izvajalca, potek študije in rezultate," preliminarne rezultate, o katerih do objav v medijih niso vedeli nič, v imenu Šaleškega EKO gibanja pravi Urša Menih Dokl. "Po tem, kar smo prebrali, smo upravičeno zelo zaskrbljeni glede verodostojnosti rezultatov modelnih študij, saj sta o vplivih na zdravje ljudi, ekosistem, rastlinstvo in živalstvo, tla in vode ter celo podnebne spremembe presojala inženirja strojništva. Kje so kredibilni strokovnjaki, ki so jih zagotavljali HSE, TEŠ in ne nazadnje tudi Občina Šoštanj. Kje je mnenje zdravstvene stroke?" se sprašujejo v Šaleškem EKO gibanju.
"Vsekakor bomo študijo, ko jo bomo dobili, natančno preučili. Pozvali bomo Občino Šoštanj, ki nam je še prejšnji teden zagotavljala, da v zvezi s sosežigom ne vodi nobenih postopkov, naj študijo in svojo vlogo javno predstavi ter za dobrobit prebivalcev zahteva vključitev zdravstvene stroke in specialistov za druga področja," napoveduje Menih Doklova. Velenjska občina je medtem poudarila, da bodo opredelitev do projekta sprejeli le na podlagi strokovnih analiz, preverjenih dejstev ter večinskega mnenja občank in občanov. "Ko bodo študije povsem zaključene, pričakujemo javne predstavitve, na katerih bo možno aktivno sodelovanje zainteresirane javnosti, prav tako pa predstavitev na seji mestnega sveta. Kot smo že poudarjali, dodatnega onesnaževanja okolja ne bomo dovolili, prav tako bomo pred morebitnim soglasjem zahtevali izpolnitev sklepov o stališčih sveta občine do sosežiga alternativnih (sekundarnih) goriv v TEŠ, ki je bil sprejet na seji 4. februarja 2020." Ti med drugim terjajo ureditev lastništva nekaterih zemljišč, ki so (še) v lasti Premogovnika Velenje. Pa tudi angažiranost pri projektih klasirnice in stare elektrarne.

​Šoštanjska občina dvomi o bloku 5

Novico, da so se sestali z lokalnimi oblastmi, je sicer prvi sporočil TEŠ. V svojem sporočilu medijem so opisali, da so jim predstavili možne količine in zahtevano kakovost oziroma tehnične specifikacije sekundarnega goriva SRF, na osnovi zakonodaje EU in Republike Slovenije izračunane mejne vrednosti emisij po predvidenem mešalnem razmerju, dosedanje rezultate modeliranja vplivov na okolje in primerjavo z obstoječimi mejnimi vrednostmi, ki veljajo za uporabo samo lignita kot primarnega goriva.
Dodali so, da so predstavniki Občine Šoštanj na srečanju izrazili pomislek glede izvajanja sosežiga v bloku 5. "Po njihovem je namreč blok 6 primernejši za tovrstno dejavnost, saj ima nameščene sodobnejše filtre in čistilne sisteme. Že v preteklosti so pomisleke glede izvajanja sosežiga v bloku 5 izrazili tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor.
To je namreč v preteklih pogovorih izpostavilo, da bi bilo sosežig primerneje izvajati zgolj v bloku 6. Slednji je namreč sodoben objekt z najboljšo razpoložljivo tehnologijo. Vodstvo TEŠ in HSE sta se zavezala, da bosta po dogovoru z lokalno skupnostjo in ministrstvom za okolje in prostor preverila tehnične in druge izvedbene možnosti sosežiga samo v bloku 6 in po možnosti pristopila k pripravi le takšne projektne dokumentacije in poročila o vplivih na okolje," so sporočili iz TEŠ. Časovnice takšnega scenarija niso dodali. Poročilo o vplivih na okolje, ki predvideva sosežig odpadkov v obeh blokih, pa naj bi bilo zaključeno v naslednjih tednih in vloženo v postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta