Težavam ni videti konca: Ordinacije v ZD Nazarje brez zdravnikov, pomanjkanje sester, nadomeščala kar direktorica

Asja Lednik
06.11.2019 15:32

Težavam ni videti konca, krajani izgubljajo potrpljenje. Dostop do zdravnika ni samoumeven, kar se je potrdilo zlasti med nedavnimi šolskimi počitnicami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestni shod pred ZD v Nazarjah je opozoril na nezadovoljstvo, ni pa koreniteje pospešil rešitev.
Gordana Possnig

Zdravstveni dom (ZD) Nazarje v zadnjem letu pestijo številne težave. Spomnimo, da je jeseni lani odmeval primer štiriletnika, ki ga je v usta pičil sršen. Medicinska sestra, ki je bila tisti dan v ambulanti, otroka ni sprejela, pač pa ga je napotila v ZD v Gornjem Gradu, ki je od Nazarij oddaljen dobrih 20 minut vožnje z avtomobilom. Od tam so dečka odpeljali na celjsko urgenco in ga ustrezno oskrbeli. Nekaj mesecev kasneje se je podobno zgodilo družini, ki je dopustovala na Golteh. Štiriletni otrok je nenadno zbolel, njegovo zdravstveno stanje se je slabšalo, zato je mati poklicala reševalce. Ti so prevoz zaradi težav z dostopnostjo zavrnili.

V ambulanti niti enega zdravnika

Spomladi letos se je nezadovoljstvo občanov z ZD Nazarje nadaljevalo. Občanom občin Zgornje Savinjske doline - skupaj na tem območju v sedmih občinah živi okoli 16.000 prebivalcev - je prekipelo. V ZD Nazarje so dali odpovedi delovnega razmerja kar trije družinski zdravniki. Njihovi odhodi so bili uradno posledica preobremenjenosti, neuradno pa tudi slabih odnosov v ZD. Po informacijah, ki jih je pridobila tudi Civilna iniciativa (CI) za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov, so bili predvsem posledica nemogočih razmer po njihovem mnenju nesposobnega vodstva ZD, izjemno slabih odnosov med zaposlenimi in vodstvom, tudi dejstva, da ZD nima strokovnega vodje.
Nezadovoljstvo so občani izrazili tudi s protestnim shodom. A dosegli so bore malo.
Konec poletja sta tri zdravnike, ki so dali odpoved, nadomestili zdravnici iz Bosne in Hercegovine, a nujne medicinske pomoči v ZD Nazarje še vedno ni. V minulem tednu, ko so bile za osnovnošolce in srednješolce počitnice, je bilo v ZD Nazarje še slabše. "V ZD ni nikogar razen medicinskih sester in mlade študentke, ki opravlja prakso. Niti enega zdravnika, v nobeni od ambulant," je pripovedovala ena od več občanov, ki so se s klici obrnili na naše uredništvo in opozarjali na nadaljevanje težav. Da razmere vzbujajo skrb, so opazili številni. Nekateri so sporočali, da je bilo do zdravnikov v tistem času nemogoče priti.

Je vseeno, če se pacient odpelje?

Že minuli torek smo tako tudi sami poklicali v ZD Nazarje in preverili, zakaj občani ne morejo do zdravnikov. V tajništvu so pojasnili, da "ni res, da zdravnikov ni. Saj delajo na Ljubnem in v Lučah," se je glasil odgovor. Z direktorico na ta dan nismo mogli govoriti, ker je bila odsotna tudi sama. V tajništvu so mirili in pojasnjevali, da se bodo ljudje do zdravnika "pač odpeljali do Luč ali Ljubnega".

Še skušajo dobiti zdravnike

Direktorica na vprašanja o tem, kako je mogoče, da v ambulantah ni nobenega zdravnika, odgovarja, da je za nujne primere še vedno po dogovoru organizirana dežurna služba v ZD Velenje. "Popolnoma se zavedam, da to ni optimalna rešitev, vendar se tudi na tem področju trudimo s pridobivanjem ustreznih kadrov - zdravnikov." Esova priznava, da je med počitnicami res prišlo do večjih težav: "In sicer v ponedeljek in torek, kajti v sredo, 30. oktobra, smo imeli zdravnika." Ob tem dodaja, da je skrb vzbujajoče predvsem, kadar zaradi upravičene odsotnosti kadrov in izgorelosti zaposlenih prihaja do takih situacij.
A tudi ko zdravniki v ZD Nazarje so, stvari ne tečejo, kot bi morale. "V tem trenutku sta na novo zaposleni zdravnici iz tujine, ki sta še v prilagoditvenem obdobju in morata delati pod nadzorom glavnih in neposredne mentorice, preden se bosta lahko prijavili na preizkus strokovne usposobljenosti. Verjamem, da se bo večji del organizacijskih težav potem začel urejati," razlaga Esova in doda, da ljudje v Nazarjah kljub temu še nekaj časa ne bodo mirni, "saj je strah pred izgubo osebnega zdravnika ta trenutek še vedno zelo prisoten". Pacienti se namreč še ne morejo prijavljati k novima zdravnicama, dokler ti uspešno ne zaključita vseh obveznosti, ki jima jih je naložilo ministrstvo za zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta