Tik pred zdajci še tretji kandidat za županske volitve v Velenju

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.09.2020 16:30

Ker opozicija ni našla skupnega jezika, sta tako SDS kot Dobra država predlagali vsaka svojega kandidata, SDS svojega še nikjer ne promovira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Strozak (spredaj) je županski kandidat Dobre države in Neodvisnih Velenje, ki jih v mestnem svetu zastopa Matej Jenko (v ozadju). 
Rozmari Petek

Od danes skrivnosti, kdo vse bo čez mesec dni poskušal občane Velenja prepričati, da bi bil najboljši župan mesta, več ni. Poleg Petra Dermola, dosedanjega poklicnega podžupana, za županski stolček kandidirata še Darko Koželj, ki ga podpira stranka SDS, potem ko je bila pri razkritju kandidata za javnost skrivnostna do zadnjega (uradne informacije še sedaj ni podala), in Benjamin Strozak - kandidaturo slednjega je predstavnik Neodvisnih Velenje in Dobre države Matej Jenko oddal tik pred 19. uro zvečer, ko se je rok za oddajo kandidatur uradno iztekel. Kot pojasnjuje Jenko, so tako dolgo čakali zato, ker so se z vodstvom lokalnega SDS dogovarjali, da bodo kot opozicija nastopili bolj enotno.

Strozak: Kaj koristi gradnja brez vsebine

Do sedaj še ni znan datum, kdaj bodo kandidata SDS predstavili na novinarski konferenci. Sta pa prvi dan po oddaji kandidatur za svoji predstavitvi že izkoristila Dermol in Strozak. Slednji je bil pri ocenjevanju dosedanje politike Velenja, katere sestavni del je zadnjih šest let tudi Dermol, precej kritičen. "Za kandidaturo sem se odločil predvsem iz razloga, da ustavimo nazadovanje Velenja," pravi Strozak, dolgoletni podjetnik z mednarodnimi izkušnjami, "kajti vidimo, da je Velenje po statističnih podatkih nazadovalo, to kažejo številke. Pa vendar lahko ta trend usmerimo navzgor." Napoveduje, da se bo sam, če bo izbran, osredotočal na razvoj novih delovnih mest. Trenutno pa ga kot Velenjčana skrbi pomanjkanje vizije mesta.

Andreja Katič ali Peter Dermol? Članstvo SD je na koncu za kandidata potrdilo Dermola. 
Rozmari Petek

Dermol: Nadaljevanje Kontičevega dela

Peter Dermol pa je na svoji predstavitveni konferenci poudarjal predvsem, da bo nadaljeval dobro delo nekdanjega župana Bojana Kontiča, ob katerem se je zadnja leta veliko naučil. Tako je v zadnjem letu, ko je po pooblastilu Kontiča vodil občino, težke odločitve sprejemal z upanjem, da dela najboljše za ljudi in da z njimi ne razočara župana, je dejal Dermol in poudaril, da po zaslugah Kontiča sodijo med občine, ki so počrpale največ sredstev iz te finančne perspektive. "Velenje je v nekem zelo specifičnem položaju, ko bo tudi v prihodnje moralo skrbeti za svoje ljudi," je izpostavil med izzivi, ki jih zavoljo groženj pred odpuščanji čakajo v prihodnje. "In če ne bo socialna demokracija vztrajala pri politiki, ki jo je pokazala vsa ta leta, potem je lahko to velika bojazen za tiste ljudi, na katere vodstva podjetja pritiskajo. Naloga lokalne skupnosti je prepoznati tiste ljudi, ki živijo v težjih razmerah, in jim omogočiti dostojnejše življenje. To bomo počeli tudi v prihodnje." Spregovoril je tudi o nameri Termoelektrarne Šoštanj o sosežigu. Kot nekdanji direktor je dejal, da je tam sicer dobil veliko potrebne samozavesti in vedenj o zakulisnih igrah. Sosežiga pa v tem trenutku ne podpira, razen če ga z dejstvi uspejo prepričati, da to ne bo škodovalo okolju in ljudem. Oblikovanje civilnega nadzora, sestavljenega iz vrst strokovnjakov kot tudi nasprotnikov sosežiga, je v zadnji fazi oblikovanja, je dodal.

Katičeva: Lahko smo različno razočarani

Ne glede na to, da ima Dermol kot podžupan, ki začasno izvaja tudi funkcijo župana, določeno prednost, se v tem mesecu obeta kar oster boj med kandidati oziroma njihovimi predlagatelji. Tako je denimo Jenko navrgel, da je prišlo v lokalnem odboru stranke SD zavoljo izbire med Dermolom in Andrejo Katič do močnega razkola; po njegovih podatkih naj bi žena in sin pokojnega župana zavoljo tega celo izstopila iz stranke SD. "Danes z Andrejo Katič res sediva poldrugi meter narazen, a zaradi varnosti. Mi smo vedno dobro sodelovali, se med seboj spoštovali, verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Mi je pa ta informacija o izstopu nova," je komentiral Dermol. Katičeva, predsednica lokalnega odbora SD, pa je dodala: "Mi smo demokratična stranka. Skupen cilj nam je, da zagovarjamo vrednote socialne demokracije, da želimo najboljše našemu mestu, imamo pa seveda različne poglede na to, kdo lahko bolje opravlja različna dela na državnem ali občinskem nivoju. Seveda, različno dolgo smo v tej stranki, ampak na koncu smo se demokratično odločili, da je naš kandidat Peter Dermol in ga bomo tudi vsi podpirali, ker verjamemo, da bo uspešno nadaljeval dobro zgodbo socialne demokracije v Velenju. Lahko smo različno razočarani. Kar se tiče uradnih podatkov, pa najbolje, da se obrnete na Tanjo in Mitja Kontič." Dodala je še, da je pred kratkim niso na novo zaposlili na Mestni občini Velenje kot svetovalko župana, saj je na mestni občini zaposlena že od leta 1996, le da je bila za čas političnega dela v Ljubljani njena zaposlitev v mirovanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta